Arhiv tekstova Arhiv tekstova

CIMET ROLNICE

Već i ptice na grani znaju da je moj najveći izazov kada su u pitanju novogodišnji vašari zapravo u odolijevanju. Naravno, ne totalnom odolijevanju ali svake godine izazovem sebe pojesti što manje kurtoš kolača s cimetom. Prosto obožavam ovu poslasticu i imam sreće što baš nije zgodna za pripremu u kućnim uvjetima ili bar ja nisam o tome obaviještena, a ni opremljena za takav izazov, tako da za mene opasnost vreba samo s ulice. S ovim problemom se borim godinama i sada nam već prilično dobro ide, ali je kurtoš dobio saveznika i u moj život su ušle cimet rolnice. Slatke, cimetne, neodoljive i vrlo jednostavne za pripremu u domu. Da ne budu samo moja slatka muka, recept širim dalje.

Potrebno: (za tijesto) 350 g brašna / 1 vrećica suhog kvasca / ½ vrećice praška za pecivo / 60 g šećera / 30 g maslaca / ¼ žličice soli / 120 ml mlijeka / 60 ml vode; (za premazivanje tijesta) 1 žlica arome vanilije / 150 g smeđeg šećera / 60 g maslaca / 20 g cimeta (za preljev) 60 g maslaca / 1 žlica arome vanilije / 350 g šećera u prahu / mlijeko po ukusu (oko 5-10 žličica ).

Postupak: U činijicu sipajte prethodno podgrijano mlijeko i vodu, tome dodajte vrećicu kvasca i jednu žlicu šećera i ostavite 5-10 minuta da kvasac počne nadolaziti. Tome dodajte ostatak šećera, otopljeni puter i jaje. Malo promiješajte, pa sve to sipajte preko brašna u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i sol. Mutite mikserom oko 5 minuta. Zatim stavite krpu ili plastičnu foliju preko i ostavite da narasta oko sat vremena. Oklagijom razvucite tijesto u pravokutnik i premažite otopljenim puterom pomiješanim s vanilom, šećerom i cimetom. Zatim zarolajte i nožem ili koncem režite na kriške oko 4-5 cm širine. Prebacite na pleh s malo razmaka, jer dosta narastu. Opet preko stavite plastičnu foliju i ostavite bar još 45 minuta da narasta. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i pecite oko 15 minuta. Za preljev pomiješajte otopljeni puter sa šećerom u prahu i vanilom, a mlijeko dodajte do željene gustine. Meni je najljepše kada ostane malo gušće.
U borbi sa slatkim zadovoljstvima poraz je uvijek dobrodošao! Dobar tek svima!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika