Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cronogomet

Suverenim osvajanjem prvog mjesta u skupini D Lige Europe hrvatski prvak Dinamo je skinuo pola vijeka dugu traumu neigranja europskog proljeća. Odličnim igrama (četiri pobjede i jedan remi) ova generacija modrih pod vodstvom Nenada Bjelice pokazala je euronogometnom svijetu novu vrijednost hrvatskog klupskog nogometa. Jer, podsjetimo još jednom na izmaku ove najuspješnije godine, ljetos su u Rusiji vatreni vođeni Zlatkom Dalićem svijetu pokazali kvalitetu reprezentativnog nogometa. Vrhunski spoj reprezentativnog i klupskog dosega najbolja je potvrda kako nogomet na ovim prostorima konačno daje vrhunske rezultate. A čarolija traje i dalje. Pogotovo kada se gledaju i pojedinačni dometi hrvatskih nogometnih legionara u najboljim europskim momčadima, ali i veliki respekt istih prema njima. Najbolje se to vidjelo prilikom nedavne dodjele Zlatne lopte najboljem nogometašu svijeta Luki Modriću, koji je u majici Reala objedinio poker najvećih svjetskih nagrada (Najbolji igrač SP-a, Europe, FIFA Best player i Zlatna lopta France footballa).
No, još dva europska i svjetska nogometna velikana nedavno su odala veliku počast svojim hrvatskim vedetama. Prvo je Mario Mandžukić u prvenstvenom susretu protiv SPAL-a (koncem studenog) ponio kapetansku traku Juventusa, a potom je prošle srijede u utakmici Kupa kralja Ivan Rakitić dobio čast postati prvim Hrvatom koji je predvodio momčad katalonskog ponosa, Barcelone. Respekt do samog vrha nogometnog neba!
Još jedan vatreni nastavlja odlični niz ovosezonskih klupskih uspjeha. Naime, Andrej Kramarić zabio je osmi gol na osam uzastopnih susreta (uključujući i nastupe za reprezentaciju), pa je u ovom trenutku jedan od najubojitijih europskih napadača. 
U Rusiji blista i novopečeni A reprezentativac Nikola Vlašić, koji je upisao već sedam ligaških pogodaka a već treći puta je izabran za igrača mjeseca po izboru navijača moskovskog CSKA.
Na koncu i još jedna lijepa hrvatska nogometna vijest s posve drugog kraja zemljine kugle: hrvatski nogometaš Marko Šimić je postigao oba gola za pobjedu svoje Persije iz Jakarte i svojoj momčadi donio naslov prvaka Indonezije nakon 17 godina čekanja.
Cronogomet je definitivno nepresušni izvor talenata...
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika