Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Učinimo im život ljepšim i plemenitijim

Od početka migrantske krize Caritas Srijem, zajedno sa svojim partnerima Caritasom Internationalis, Caritasom Italije, Caritasom Njemačke, Ministarstvom vanjskih poslova Njemačke, Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u Beogradu i Grupom 484, pokušava brojnim aktivnostima odgovoriti izazovima jedne od najvećih migracija stanovništva novijeg doba. Na teritoriju Srijema Caritas od 2015. godine provodi program pomoći izbjeglicama na tzv. balkanskoj ruti u u šidskoj općini u prihvatnim centrima Adaševci i Principovac. 
Pomoć izbjegličkoj populaciji se sastoji u podjeli hrane, obuće, odjeće i higijenskih sredstava, a u prihvatnom centru Adaševci Caritas je osigurao i kupovinu perilice koju koriste ljudi koji tamo borave. A kako bi migrantima omogućili uvjete za kvalitetan život u centrima i kako bi im ispunili slobodno vrijeme, u kampu se svakodnevno organiziraju kreativne, sportske i kuharske radionice, a migrantima  je omogućeno i učenje srpskog i engleskog jezika. Ove radionice vode animatori volonteri Caritasa Srijem u suradnji s koordinatorom biskupijskog Caritasa Srijem Petrom Dujićem. Osnovna motivacija za njihov rad je pomoć tim ljudima i želja da barem na kratko zaborave na sve nedaće koje su ih zadesile.

Rad s puno ljubavi

Magdalena Pavlović, Tijana Kovačević, Danica Hirovatij i Ivan Darabašić kroz ove radionice u prihvatnom centru Principovac, s punim srcem i s puno ljubavi (što i jeste značenje ove humanitarne organizacije), posvećuju ovim ljudima svoje vrijeme, znanje i vještine, kako bi im život učinili ljepšim i plemenitijim tijekom njihovog boravka u Srbiji.
»Trenutno se u Šidu nalazi 1.000 migranata. Njih 600 je u prihvatnom centru Adaševci i oko 350 ih je u prihvatnom centru Principovac. Određeni broj migranata boravi i izvan kampova. Naša misija na ovim prostorima je iznimno važna. Vidi se da njima puno znači kada im netko od nas posveti vrijeme i radi s njima. Primjećuje se da su depresivni i tužni, s obzirom na to da su napustili svoje domove, tražeći bolju budućnost. Sada su na tom putu zaglavljeni tako da im svaki vid tih aktivnosti i socijalne podrške znači puno u svakodnevnom životu«, navodi Petar Dujić.
U prihvatnom centru Principovac tim Caritasa ima svoju  krojačku radionicu u kojoj žene uče krojiti i šiti. Također, organiziraju se kreativne radionice gdje uglavnom žene migrantkinje zajedno s volonterima izrađuju nakit od gline. U dekupaž radionici izrađuju brojne ukrasne predmete i kutije, koje predstavljaju na sajmovima ručnih radova. 
»Paralelno s tim aktivnostima trudimo se da imamo i sportske aktivnosti, kako bismo im omogućili neki vid sportske rekreacije, kako odraslima tako i djeci. Poseban akcent je na radu s najmlađima. Od rujna održavamo sate srpskog i engleskog jezika kako bismo im pomogli da što lakše svladaju gradivo u školi«, kaže Dujić. 

Osmjeh na licu, najveća nagrada

Tijana Kovačević kao animatorica u Caritasu radi godinu i pol dana.
»Jako sam zadovoljna. Na početku mi je bilo teško, jer nisam dobro poznavala engleski jezik. S obzirom na to da sam provodila puno vremena s njima, naučila sam jezik i uz sve aktivnosti koje organiziramo s njima, mnogo nam je lijepo i dobro se zabavljamo. Oni su također zadovoljni i mnogo vole kad izađu iz kampa. Sudeći po broju onih koji dolaze na aktivnosti, vidimo da se vole družiti s nama i da im je to sve zanimljivo. Čak se nekada i privatno družimo, čujemo se vikendom i razgovaramo o problemima koji ih muče«, kaže Tijana.
Danica Hirovatij animatorica je za djecu i odrasle, a osim toga zadužena je za sate srpskog i engleskog jezika.
»Radim već osam mjeseci i lijepo sam se snašla. Od ranije sam upoznata s migrantskom situacijom i s migrantima općenito. Kada sam počela raditi, primijetila sam da vole organizaciju Caritas i stalno je hvale. Naša organizacija je tipa otvorenog srca, to oni primjećuju i zato nas i vole.  Rado su prihvatili sate srpskog i engleskog jezika, rado uče i surađuju. Pomažem djeci oko domaćih zadataka, posebno ovim mlađima, a adolescenti su sad krenuli u srednju školu i potrebna im je pomoć oko srpskog jezika i matematike. Ja na svoj posao gledam kao na neki dar Božji. Osjećam se ispunjeno i najveće mi je zadovoljstvo kada ih vidim nasmijane«, kaže Danica.
 
Zbližavanje dva naroda

U okviru projekta pomoći migrantima koji se nalaze u prihvatnim centrima u šidskoj općini organiziraju se i interkulturalne radionice kuhanja, gdje žene migrantkinje iz kampa pripremaju svoje tradicionalne specijalitete. Osnovni cilj takvih radionica je da se žene iz kampa izvedu izvan njih i da se lokalno stanovništvo upozna s njihovom tradicijom i kulturom, kao i da se zbliže. Jedna radionica takvog tipa održana je nedavno u rezidenciji Ruski dvor u Šidu. 
»Gledamo da nam ovakve radionice postanu tradicija i da ih organiziramo nekoliko puta mjesečno. Prva radionica koju smo imali u prošlom razdoblju bila je jako dobro prihvaćena od migranata. Za mnoge žene je to tada bio šok, jer su poslije dugo vremena vidjele kuhinju i imale priliku kuhati. Nastojat ćemo održavati ih i ubuduće«, kaže Dujić.

Priprema s osmjehom

S osmjehom na licu, s puno radosti i pozitivne energije žene iz Irana i Afganistana počele su pripremu svojih tradicionalnih jela. Za nas nazočne koji smo znatiželjno pratili njihov rad bilo je to novo iskustvo. A jela su bila raznovrsna: od piletine spremane po specijalnom receptu s obaveznim začinima kurkumom i karijem, goveđih odrezaka sa specijalnim sosom od rajčica, tijesta sa špinatom i raznim drugim specijalitetima uz neizostavnu rižu. Bilo im je teško odoljeti.
»Pripremamo piletinu s lukom i rajčicom. Moja kći i ja smo u prihvatnom centru već šest mjeseci, a neki od ovdje prisutnih su u kampu skoro tri godine. Svaki izlazak iz kampa i neka nova aktivnost za nas je velika radost. Mi smo zadovoljni uvjetima u prihvatnom centru i najviše uslugama koje nam pruža Caritas. Dobijamo od njih sve što nam je potrebno: hranu, higijenska sredstva, odjeću i svi su prema nama ljubazni. Lijepo se osjećamo, ali želimo otići u neke od zemalja Europske unije i tamo započeti novi život. Ove radionice nam puno znače, jer mi na ovakav način možemo drugima pokazati naša tradicionalna jela, a želja nam je da se upoznamo i sa srpskim specijalitetima«, kazala je Shahrabana Mir iz Irana.
Nakon pripreme i aranžiranja pripremljene hrane na tanjurima, svi mi imali smo prigodu degustirati ih, uz jogurt s krastavcima, za koje žene s Bliskog istoka kažu da je najbolji napitak za detoksikaciju i da se poslije njega najljepše spava. Obećanja su da će nas s novim specijalitetima upoznati na nekoj od narednih radionica, koje će se prema najavama Caritasa Srijem, organizirati uskoro. 
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika