Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Habemus proračun!

Prošloga tjedna, nakon pomalo čudne rasprave, proračun Republike za sljedeću 2019. godinu je usvojen s potrebnim brojem glasova vladajuće koalicije, bez fizičkog prisustva »oporbe«. Ozbiljne rasprave zapravo nije ni bilo. Mogli bismo reći, to je bila »antirasprava«, prije svega prema oporbenim partijama ali i prema onima koji su se nadali da će čuti nešto suvislo i pametno. Vladajuća partija SNS je primijenila istu, već isprobanu taktiku, koju je testirala prilikom rasprave o Zakonu o mirovinama. Naime, na prvi članak prijedloga Zakona o proračunu zastupnici koji pripadaju vladajućim partijama podnijeli su mnoštvo »amandmana« na što naravno imaju pravo, ali u najmanju ruku to uopće nije etično. Ove »dopune« su bile unificirane: prvi dio je bio kao neki bezvezni dodatak  prvom članku Zakona, drugi dio bio je »obrazloženje« (treba ispuniti pravo da se govori dvije minute, time trošiti vrijeme predviđeno za raspravu), no ova obrazloženja su bila u stilu »hvalite me moja usta, razbit ću vas«. Tu su bili beskrajni hvalospjevi mudroj politici partije i njenog Vođe ili Vlade, kao kontrateža razarajućoj, lopovskoj itd. politici članova »bivšeg režima«, koji su se »jedva uvukli« u ovaj sastav Skupštine, čiji rad samo sramote. U ovoj kupovini vremena nije se stiglo do ozbiljnijih članaka, tako da oporba praktično nije ni došla do riječi. Zato je jedan dio njih, od bijesa i nemoći, izvodio razne performanse, koje je prije svega »jaka žena«, predsjednica Parlamenta »debelo iskorištavala« da totalno onemogući da se vodi iole racionalna rasprava o proračunu. Oporbene partije su iz prosvjeda provele noć u zgradi Skupštine i na konferenciji za novinare najavile su prosvjedno okupljanje za subotu u Beogradu. Povodom ove najave predsjednik Republike je dao izjavu da neće ispuniti nijedan zahtjev oporbe, »koliko god ih izašlo na ulice prosvjedovati i koliko god ti prosvjedi trajali«. Prosvjed je održan, proračun je usvojen a o njegovom sadržaju ima različitih mišljenja.

Što sadrži proračun?

Novopečeni ministar financija, donedavno gradonačelnik prijestolnice, izjavio je da će proračun za 2019. godinu, kao i set reformskih zakona dalje »pridonijeti daljem podizanju životnog standarda i privrednom rastu«. »Sustav poreznih zakona omogućuje i rasterećenje privrede kroz olakšice koje će joj dati mogućnost da bude još atraktivnija«, rekao je ministar. On je najavio povećanje plaća u javnom sektoru između 7-12% (istina ne znamo koliki je broj takvih zaposlenih op. aut.). Rekao je: »Posebno me raduje predviđeno povećanje plaća za zdravstvene radnike, policajce, vojnike, nastavnike... povećana minimalna cijena rada (tj. minimalno povećanje minimuma, op. aut.) čime se osigurava dalje smanjenje socijalnog jaza«. Za kapitalne investicije izdvojen je rekordni iznos 220 milijardi, što je za 43 milijardi veći iznos od prošlogodišnjeg, a porezno opterećenje neto plaća sa 63% bit će smanjeno na 62% (auu, što je veliko smanjenje; rekao bi povremeni zbor u Skupštini). Ozbiljni kritičari pak vele: proračun je, isto kao i prethodni, netransparentan. Velika većina fiskalnog prostora koji je ostvaren većim prihodima proračuna, uslijed razvoja privrede, iskorišten je za povećanje plaća i mirovina, dok je gotovo samo beznačajni dio iskorišten za manje poreznog opterećenja (koje mora sačekati neko drugo »zlatno doba«). Štetna politika subvencija za privlačenje stranih investicija nastavljena je, čak je i pojačana – za ove namjene izdvojeno je rekordnih 125 milijuna eura.

Samo prazna obećanja

Od povećanih kapitalnih ulaganja po planovima dobit će i naša Subotica nekoliko mrvica. Jedan subotički zastupnik u parlamentu iz redova SVM-a izjavio je kako će do konca iduće godine, nakon trideset godina, potpuno biti završena obilaznica oko Subotice (tzv.Y krak), čime će se promet teretnih vozila izmjestiti iz centra grada, a za potencijalne ulagače industrijska zona »bit će primamljiva, pošto obilaznica prolazi pokraj nje a i do granice će se voziti direktno«. Drugo ulaganje će biti u zgradu Narodnog kazališta. U republičkom proračunu za ove svrhe predviđeno je 330 milijuna dinara, to jest kaže naš zastupnik, »računajući od 2014. godine sa sredstvima planiranim za iduću godinu, ukupno će se 5,8 milijuna eura ulagati u rekonstrukciju kazališta, što znači da će zgrada i izvana i iznutra dospjeti jako blizu završne faze«. Pitanje je samo koliko je do sada ulagano? Po mojim računicama projekt će koštati oko 30 milijuna eura, a prilikom rušenja i početka gradnje računato je ulaganje od 25 milijuna eura, bez potrebnih priključaka infrastrukture: plina, električne energije itd. Gradit će se, bolje rečeno obnovit će se i željezničke pruge Subotica – Senta i Subotica – Segedin (koje već godinama ne rade). Ulagat će se i u sustav navodnjavanja. O palićkom wellness centru nema spomena, kao ni o pročišćenju vode jezera, no možda će se novac naći u lokalnom, gradskom proračunu, koji treba donijeti do konca godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika