Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sudarova škula na Verušiću

U Fondu Gradskog narodnog odbora (F 68. 1567.) u Povijesnom arhivu među rijetkim fotografijama priloženim uz spise o nekadašnjim salaškim školama nalazi se snimka Osnovne škole Franjo Sudarević, što je jasno naznačeno i na licu i na poleđini ovog vrijednog fotografskog svjedočanstva. Snimka je priložena uz izvješće o stanju obrazovnog objekta 1948. godine, no moguće je nastao i ranije. Naznačen je i broj škole – 25.
Zahvaljujući podatku o broju koji je škola nosila, lokaciju je moguće utvrditi na karti Subotice s okolicom iz 1929. godine, vrlo informativnoj zbog ubilježbi brojnih važnih objekata iz tog vremena, među kojima su i atarske škole. Zgrada Osnovne škole Franjo Sudarević ucrtana je na karti pod brojem 25 na lokaciji uz željezničku prugu Subotica – Beograd, na Verušiću, nešto prije željezničke postaje gledano iz smjera Subotice. No, lokaciju bi znali pokazati i mnogi bivši đaci koji su pohađali Sudarovu škulu, u vrijeme dok su u ovom dijelu atara do prije nekoliko desetljeća postojali naseljeni salaški šorovi s mnogo obitelji. Škola je kao istureno odjeljenje, prema sjećanju, radila do oko sedamdesetih godina, a objekt je srušen vjerojatno devedesetih godina prošlog stoljeća.
Prema podacima iz bedekera gradskog inženjera Koste Petrovića iz 1928. godine, pet salaških škola nosilo je adresu Dolnji Verušić na području s obje strane ceste Subotica – Bačka Topola, među kojima je i spomenuta škola Franjo Sudarević, s adresom Dolnji Verušić 123. Ostale četiri su: Kumanovo, Dolnji Verušić 173; Bozo Šarčević, Dolnji Verušić 334, Petar Petrović Njegoš, Dolnji Verušić 50 i Mijo Mandić, Dolnji Verušić 1. Područje Donjeg Verušića, prikazano na karti iz 1929., prostiralo se do željezničke pruge u Hrvatskom Majuru.
Fotografija đaka iz 1966. godine potječe iz obiteljskog albuma Marije Skenderović Brejar.   

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika