Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Još veća potpora u daljem radu

U rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu 7. prosinca veleposlanik Gordan Bakota organizirao je božićni prijam za predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji. Prijamu su, osim predstavnika hrvatske zajednice iz političkog, kulturnog i društvenog života i predstavnika svećenstva, nazočili predsjednica i vijećnici novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća. Svečanom prijamu nazočio je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, koji je tom prilikom poželio uspješan rad novokonstituiranom Hrvatskom nacionalnom vijeću i poručio hrvatskoj zajednici u Srbiji da će Hrvatska i ubuduće, kao i do sada, podupirati sve aktivnosti koje su za njenu dobrobit.

Novi pristup suradnje

»Imali smo želju da u ovom adventskom, božićnom ozračju ispred predstavnika Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske organiziramo ovaj prijam u čast onoga što smatram veoma bitnim, a to je uspješno okončan višemjesečni važan proces uspostavljanja novog Hrvatskog nacionalnog vijeća. Predsjednici Jasni Vojnić i svim novoizabranim vijećnicima u HNV-u izražavamo duboko poštovanje i čestitku na uspješno obavljenom postupku«, istaknuo je veleposlanik Bakota prilikom obraćanja gostima dodajući:
»Ovo je vrijeme adventa i meni je bio cilj povezati tri vrlo važne stvari. Gledamo da hrvatskoj zajednici u Srbiji, predstavnicima hrvatskih udruga i novom sazivu HNV-a predstavimo jedan novi pristup suradnje. Ovo je početak našeg novog jedinstva, sinergije i ulaska u novo razdoblje u kome će trebati međusobne koordinacije i suradnje. Drago mi je da je ovdje s nama vlč. Marko Kljajić, za koga mogu reći da je integralna poveznica, spoj između Hrvatske, naroda u Bosni i Hercegovini i hrvatske manjine u Srbiji. Duboki respekt za ono što je napravio i za ono što radi. Ovu večer želim posvetiti i njegovim novim knjigama koje su izuzetno bitne ne samo za Srijem i Petrovaradin nego općenito za cijelu hrvatsku zajednicu u Srbiji. Želim se zahvaliti i državnom tajniku na svakodnevnom posvećenom radu kada je riječ o interesima hrvatske zajednice.«

Opstanak u zajedništvu

U ime predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića sve nazočne je pozdravio Zvonko Milas, čestitajući novom sazivu HNV-a na uspješno obavljenom izbornom procesu i pohvalivši hrvatsko zajedništvo koje su tijekom tog procesa demonstrirali.
»Imate priliku napraviti pomake u životu svih Hrvata. Svi zajedno trebamo prihvatiti odgovornost i učiniti iskorake u svim područjima života Hrvata: kulturi, politici, obrazovanju, informiranju. Moramo učiniti sve da bi  život bio bolji za sve naše sugrađane Hrvate. Hrvatska, kao vaša matična domovina, uvijek će biti vaš partner u svim aktivnostima koje će pridonijeti dobrobiti naših sunarodnjaka«, kazao je državni tajnik Milas, ističući da je suradnja ostvarena u posljednje dvije godine na zavidnoj razini.
»Nastavit ćemo živjeti u zajedništvu. Svi zajedno možemo unaprijediti već sada dobre odnose, tako da se radujem suradnji koja nam slijedi. U posljednje tri godine, u vrijeme od kada je Andrej Plenković preuzeo mjesto predsjednika Vlade, sredstva iz proračuna izdvojena za projekte i programe za Hrvate u Srbiji u 2018. godini uvećana su za 70 posto u odnosu na 2016. To pokazuje opredijeljenost i zauzeće Vlade za sve ono što znači kvalitetniji život, počevši od obrazovanja, medija, politike i svega onoga što čini sadržaj svakodnevice Hrvata koji ovdje žive. Za iduću godinu mogu reći da će taj proračun opet biti blago podignut i vjerujem da ćemo s novim sazivom HNV-a ovu suradnju unaprijediti«, kazao je Milas ističući da je jedan od najvažnijih projekata Vlade Hrvatske u prošloj godini odluka kojom je HNV-u i hrvatskoj zajednici u Srbiji dala potporu za izgradnju objekta NIU Hrvatska riječ. 
»Tim projektom bi se po meni mogla riješiti funkcionalnost institucija Hrvata u Srbiji. Nakladnička djelatnost, HNV, DSHV, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i sve ono što je bitno za identitet i očuvanje svega onoga kroz što se mi prikazujemo kao Hrvati. To je jedan od projekata koji doista ima svoj smisao i svoj cilj. Ono što je HNV naznačilo u svom budućem radu jest da će pokušati ravnomjerno razvijati sve institucije u svim sredinama gdje žive Hrvati, gdje bi HNV bilo spona sa svim tim institucijama, s matičnom domovinom, s Crkvom i s većinskim narodom. Pomoći ćemo u tom smislu u svakom pogledu, kako financijskim sredstvima tako i u suradnji i svakoj drugoj vrsti potpore, bez obrzira radi li se o moralnoj, stručnoj ili političkoj«, rekao je Milas. 
Na božićnom prijamu prvi put su nazočili i novoizabrani vijećnici na čelu sa svojom predsjednicom.
»Puno je planova i novih aktivnosti pred nama. I u prošlom sazivu imali smo potporu Veleposlanstva i Središnjeg državnog ureda i Generalnog konzulata, a toj potpori nadamo se i dalje. Međutim, u svim tim našim suradnjama postoji još puno mogućnosti i za nove projekte i otvaranja novih suradnji, tako da se nadam da sve ono što smo dobro imali, da ćemo i proširiti«, kazala je Vojnić. 

Prikaz nove knjige

Prijam je bio prigoda i za predstavljanje novih knjiga župnika Marka Kljajića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo. O njegovom dopunjenom izdanju knjige Surčin kroz povijest govorio je recenzent mr. Nebojša Đokić, istakavši da je jedan od podataka koji govori o važnosti ove knjige taj da je ona ušla kao obavezna literatura na postdiplomskom studiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. 
»Prošle godine bila je promocija moje knjige Surčin kroz povijest na kojoj je bio prisutan i veleposlanik Gordan Bakota. Budući da sam se odlučio na ponovljeno izdanje knjige koja je dobila trijenalnu nagradu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, u dopunjenom izdanju sam dodao reagiranje na tu knjigu. Veleposlanik je predložio da je možemo kroz kratki prikaz predstaviti ovdje u vrijeme adventa, što sam rado prihvatio. Drago mi je što smo se ovdje našli u užem krugu ljubitelja lijepe riječi i dobre knjige«, kazao je vlč. Kljajić, zahvaljujući se svima koji su pomogli da se knjige izdaju.
Osim brojnih visokih uzvanika i gostiju, prijamu su nazočili i predstavnici Veleposlanstva Bosne i Hercegovine, generalni konzul Generalnog konzulata u Subotici Velimir Pleša, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, kao i novi lektor pri novosadskom Sveučilištu Tomislav Ćužić.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika