Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Svečano obilježena 
50. godišnjica Prevodilačke 
službe u pokrajinskim tijelima

Svečanim skupom u Skupštini AP Vojvodine u ponedjeljak je obilježen veliki jubilej: 50 godina rada Prevodilačke službe u pokrajinskim tijelima uprave.
Otvarajući skup i čestitajući jubilej, predsjednik Skupštine AP Vojvodine István Pásztor podsjetio je da je, prije nepunih mjesec dana, Europski parlament donio Rezoluciju o minimalnim standardima za manjine Europske unije kojom se, među ostalim, potiču države članice da podrže upotrebu materinjih i manjinskih jezika, kao i da posebnim financiranjem pomognu rad prevodilačkih službi.
»Mi smo sada u situaciji da ne moramo razmišljati o tome kako ovu Rezoluciju pretvoriti u stvarnost. Osvrćući se na 50 godina rada naše Prevodilačke službe, smatram da smo daleko odmakli od te Rezolucije, u pozitivnom smislu«, rekao je Pásztor.
Naglašavajući doprinos Skupštine AP Vojvodine, on je kazao da je posljednjom izmjenom Poslovnika o radu Skupštine APV stvorena mogućnost da zastupnici dobijaju materijal na svojim materinjim jezicima, kao i da te jezike koriste u radu skupštinskih odbora i drugih radnih tijela.
»Želim naglasiti da je iz naše Prevodilačke službe proisteklo mnogo toga što prelazi okvire svakodnevnog prevođenja. Posebno bih istakao dostignuće Helene Međeši, koautorice Rusinsko-srpskog rečnika kao i Jánosa Orosa na stvaranju Mađarsko-srpskog rečnika pravnih pojmova«, rekao je Pásztor i dodao da gradnja institucije i njeno očuvanje nije samo normativno utemeljenje institucije nego je neophodno i osvježavati i obogaćivati kadrovski potencijal.
Pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihály Nyilas čestitao je Prevodilačkoj službi pedesetogodišnjicu rada ističući da će u budućem radu, kao što je to slučaj bio i do sada, imati veliku potporu cijele Pokrajinske vlade.
»Velika je važnost prevodilačkog rada kao civilizacijske potrebe da se na jednom teritoriju komunicira na različitim jezicima koji odražavaju tradiciju i kulturu tog područja«, ocijenio je Nyilas. 
On je predstavio i publikaciju »Pedeset godina od osnivanja Prevodilačke službe u AP Vojvodini«, koja je prevedena na šest službenih jezika i sadrži arhivske fotografije Službenih listova na manjinskim jezicima, povijest Prevodilačke službe, kao i popis svih koji su sudjelovali u prevodilačkim poslovima u posljednjih pedeset godina.


Večeras praznik 
hrvatske zajednice

Jedan od četiri praznika hrvatske zajednice – Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća – bit će obilježen večeras (petak, 14. prosinca) svečanom akademijom u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, s početkom u 19 sati.
Tradicionalno, na ovoj će svečanosti biti uručena i tri godišnja priznanja HNV-a. Vijećnici HNV-a su na telefonskoj sjednici odlučili da priznanje Ban Josip Jelačić za društveni rad u hrvatskoj zajednici dodijele Mariji Hećimović, dugogodišnjoj djelatnici Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba. Priznanje Dr. Josip Andrić za doprinos hrvatskoj kulturi dobit će subotička manifestacija Dužijanca, a priznanje Pajo Kujundžić za doprinos u obrazovanju na hrvatskom jeziku bit će dodijeljeno ministarstvima obrazovanja i znanosti Srbije i Hrvatske. Nakon programa, u predvorju ispred Velike vijećnice bit će upriličen prigodni domjenak.
Prije svečane akademije, od 16.30 sati u sjedištu HNV-a bit će održana i 3. redovita sjednica toga tijela. Na dnevnom redu je, među ostalim, izbor četvero dopredsjednika HNV-a (za Suboticu, Sombor, Podunavlje i Srijem) kao i novog Izvršnog odbora Vijeća (koje uz predsjednika ima još četiri člana zadužena za područja obrazovanja, kulture, informiranja te službene uporabe jezika i pisma).
D. B. P.


Lektorat uskoro počinje 
s nastavom

Nedavno osnovani Lektorat hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu novosadskog Sveučilišta trebao bi uskoro početi s nastavnim aktivnostima. S tim u vezi, Nastavno-znanstveno vijeće Filozofskog fakulteta je nedavno usvojilo »Program za stjecanje kompetencija iz hrvatskog jezika, kulture i književnosti s metodikom rada«. U cilju usavršavanja svojih znanja, umijeća i vještina u navedenim područjima, polaznici programa bit će predmetni nastavnici, učitelji i odgojitelji koji već rade u nastavi na hrvatskom jeziku u Srbiji. 
Potencijalnim polaznicima program je predstavljen u utorak u Hrvatskom nacionalnom vijeću. Program se sastoji od četiri kolegija (predmeta), a nastava će trajati godinu dana, odnosno dva semestra. Nastava ima teorijski i praktični dio, a osim na fakultetu, realizirat će i u Subotici. Nastavu će voditi lektor dr. sc. Tomislav Ćužić. Cijena programa je 35.000 dinara, a postoji mogućnost da će dio troškova polaznicima sufinancirati HNV. Planirano je da u jednoj generaciji program pohađa od sedmero do devetero polaznika.
D. B. P.
Sjednica Pokrajinske vlade

Za 2019. godinu planiran je pokrajinski proračun od 74,4 milijarde dinara – navodi se u Prijedlogu pokrajinske skupštinske odluke koji je na sjednici u ponedjeljak, 10. prosinca, usvojila Pokrajinska vlada. To je za oko 13 milijardi dinara više nego 2016. godine, kada je formirana ova Pokrajinska vlada i za 1,34 milijardi više u odnosu na rebalansirani proračun za 2018. godinu.
Pokrajinski proračun za 2019. godinu, navodi se u priopćenju, planiran je na principima da se očuva dostignuto učešće kapitalnih rashoda, odnosno investicija, nivo podrške mjerama socijalne i demografske politike, nastavak intenzivnog ulaganja u zdravstveni sustav, kao i za podršku projektima u području zaštite životnog okoliša. Najveći dio novca iz pokrajinske kase i naredne godine će, osim ulaganja u infrastrukturu i zdravstvo, biti usmjeren u privredu i poljoprivredu. Kapitalni dio proračuna planiran je u iznosu od 19,3 milijarde dinara i veći je za više od devet posto od iznosa koji je bio za ovu namjenu opredijeljen postavkom proračuna za 2018. godinu.
U najznačajnije investicije koje su planirane za narednu godinu su: ulaganja u pročistače otpadnih voda kod Bačke Topole, Malog Iđoša i Srbobrana, izgradnja Studentskog kulturnog centra, rekonstrukcija kompleksa Heterlend kod Novog Bečeja, nabava deset vozila za prijevoz pacijenata na dijalizu, sufinanciranje dva akceleratora i adaptacija prostora za njihov smještaj u Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici, adaptacija Gimnazije Isidora Sekulić u Novom Sadu, te projekt e-uprave.
Nastavlja se s ulaganjem u izgradnju i opremanje Radio-televizije Vojvodine, adaptacija Narodnog kazališta u Subotici, završetak radova oko Žeželjevog mosta, izgradnja Sentandrejskog puta u Novom Sadu, proširenje sadržaja termalnih bazena na Paliću, dalje ulaganje u infrastrukturu u zdravstvu i ulaganje u zaštitu kulturnog naslijeđa.
Mjere pronatalitetne politike planirane su bez umanjenja. Materinski dodatak je nova mjera za nezaposlene majke trećeg i četvrtog djeteta, a nastavlja se i s financiranjem biomedicinski potpomognute oplodnje i podrškom rješavanju stambenog pitanja i unaprjeđenja stanovanja obiteljima u kojima se rodi treće ili četvrto dijete.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika