Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O povijesti župe i Hrvata u Zemunu

U dvorani Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić u Zemunu u srijedu, 28. studenoga, održana je promocija drugog, dopunjenog izdanja knjige Surčin kroz povijest autora Marka Kljajića. Za ovu knjigu župnik Kljajić dobio je nagradu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomo Vereš za najbolju knjigu u području znanosti i publicistike za razdoblje od 2010. do 2013. godine. 
Književna večer bila je posebno posvećena važnom poglavlju knjige koje govori upravo o povijesti zemunske župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, te povijesti Hrvata u Zemunu. Zemunska i surčinska župa povezane su razdobljem kada je surčinska župa bila pod upravljanjem zemunskog župnika sve do 1938. godine. O knjizi su, osim autora, govorili i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov, recenzent knjige prof. Nebojša Đokić i dekan zemunskog dekanata preč. Jozo Duspara.
Književna večer održana je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu, a knjiga Surčin kroz povijest – dopunjeno izdanje, objavljena je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
S. D.

Najava događaja

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay