Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Afirmacija hrvatske zajednice u Banatu

Osim postojećih strana na mađarskom, rumunjskom i slovačkom jeziku, od studenoga u listu Zrenjanin izlazit će, jednom mjesečno, nova strana na hrvatskom jeziku Glas Banata. Tim povodom su u ponedjeljak, 3. prosinca, Redakciju lista posjetili veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić, opunomoćeni ministar Ivan Sabolić, generalni konzul Velimir Pleša, konzul prvog reda Mihael Tomšić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa suradnicima.
Nositelj projekta je Udruga banatskih Hrvata, a partneri su asocijacija Banat info i Udruženje građana Kormilo.
»Izlazak ove strane od velikog je značaja za sve Hrvate koji žive na području srednjeg Banata, ali i za građane Zrenjanina. Nastala je kao spoj zajedničkog rada Hrvatskog nacionalnog vijeća i gospodina Gorana Kaurića čiji je doprinos zaista velik, ali i Grada Zrenjanina na čelu s gradonačelnikom Janjićem. Posebnu zahvalnost dugujemo glavnom i odgovornom uredniku lista Zrenjanin Daliboru Bubnjeviću, bez koga ovaj projekt ne bi bio realiziran. Uvjeren sam kako će pripadnici hrvatske nacionalne manjine putem ove stranice dobiti kvalitetan informativni sadržaj i da je ovo početak jedne dobre suradnje između Srbije i Hrvatske«, izjavio je veleposlanik Gordan Bakota.
O temama koje će biti zastupljene, ali i realizaciji ovog novinskog projekta govorio je ravnatelj i glavni i odgovorni urednik lista Zrenjanin Dalibor Bubnjević.
»Stranica na hrvatskom jeziku je četvrta stranica na jezicima nacionalnih manjina koja će izlaziti u listu Zrenjanin i postat će novo stečeno pravo jedne zajednice koja stoljećima živi na teritoriju Vojvodine. Uspjeli smo dobiti podršku Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, ali i od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije. Grad Zrenjanin na čelu s gradonačelnikom Janjićem je također podržao naše aktivnosti i siguran sam da ova stranica neće predstavljati samo jednu projektnu aktivnost nego model i uzor na koji će se ugledati i druge sredine«, istaknuo je glavni i odgovorni urednik lista Zrenjanin i dodao da će se projekt realizirati od studenoga do lipnja iduće godine i da će strana izlaziti jednom mjesečno, nezavisno od donacija i podrške.
Strana će obuhvaćati sve aktualne teme koje se odnose na nacionalni identitet, kulturu, tradiciju, ali i probleme s kojima se susreće hrvatska nacionalna manjina.
Koliko će ova novina pridonijeti Udruzi banatskih Hrvata rekao je predsjednik te udruge Goran Kaurić.
»Zahvaljujem se svima koji su nam preko projekta odobrili pomoć kako bi ova stranica u listu Zrenjanin bila uspješno realizirana. Siguran sam da je ovo jedan lijep početak koji će afirmirati hrvatsku zajednicu u Banatu, a i šire«, kazao je on.
(www.listzrenjanin.com)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika