Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Moj Nenadić u Šokačkoj grani

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor priredilo je predstavljanje knjige Moj Nenadić u Udruzi Šokačka grana u Osijeku. 
»Knjiga Moj Nenadić kapitalno je djelo i jedan je od najzančajnijih Nazorovih projekata. Na ovoj knjizi radili smo pet godina. Toliko je prošlo od prvog sastanka uredništva do tiskanja knjige. Autori tekstova nisu ljudi koji se bave pisanjem već sami mještani Nenadića koji su pisali o svom djetinjstvu, školovanju, odrastanju, obiteljskom životu«, kazao je predsejadnik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić.
Salaši Nenadić imaju manje od 150 kuća i salaša i manje od 350 mještana, ali to nije bila zapreka da 16 autora napiše knjigu od 500 stranica ilustriranu s više od 400 fotografija. Osim starih fotografija koje svjedoče o životu Hrvata Bunjevaca na ovim salašima, na stranicama knjige su i fotografije svih salaša i kuća s rodoslovom obitelji koje su tu živjele ili žive i danas. 
»Uvodni dio koji se tiče povijesti salaša Nenadić pisao je znanstvenik Mario Bara, a sve ostale tekstove pisali smo mi Nenadićani. Pisali smo o poljoprivrednoj proizvodnji na salašima, političkom i vjerskom životu, načinu života i prehrane na salašima, kulturi odijevanja, blagdanima i običajima koji su se slavili na Nenadiću, glazbenom životu, o sjećanju na  život kroz godinu na salašu«, kazao je urednik knjige Alojzije Firanj. 
Salaši Nenadić 2005. godine bili su i mjesto proslave 100. obljetnice karmela u Somboru, a domaćin svečanog objeda bila je obitelj Matarić. O tom, za Nenadić značajnom događaju, u knjizi Moj Nenadić pisala je Marija Matarić koja je na promociji u Osijeku govorila o toj proslavi i vjerskom životu na Nenadiću. 
»Knjiga Moj Nenadić napisana je srcem i snagom duha njezinih autora. Njima u čast ja nisam napisala recenziju već panegirik. Ova knjiga ima poseban nacionalni i društveni značaj, jer svjedoči o subetničkoj skupini Hrvata Bunjevaca koji su kroz stoljeća sačuvali svoju nacionalnu svijest«, kazala je recenzentica Vera Erl.
Na promociji u Osijeku sudjelovala je i Nazorova pjevačka skupina i mladi tamburaši. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika