Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Spomen na profesora 
i akademika Gaju Alagu

U petak, 30. studenog, Društvo vojvođanskih i podunavskih Hrvata je u Matici hrvatskoj u Zagrebu održalo spomen na akademika, profesora fizike Gaju Alagu u povodu 30. godišnjice smrti.
Profesor Alaga je naš cijenjeni znanstvenik, rođen u Lemešu 1924. godine, koji je dao veliki doprinos razvoju prirodoslovlja u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Bio je predstojnik Zavoda za teorijsku fiziku, predsjednik Znanstvenog vijeća, pročelnik odjela teorijske fizike Instituta Ruđer Bošković, dekan PMF-a i nositelj niza drugih odgovornih dužnosti na Institutu i Fakultetu.
Po zvaršetku studija, od 1952. do 1954., boravi na Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu, pridružuje se mladim znanstvenicima K. Alderu (Švicarska), A. Bohru (Danska) i B. Mottelsonu (SAD); zajedno otkrivaju K-izborna pravila intenziteta za beta i gama prijelaze u deformiranim jezgrama za koje su Bohr i Mottelson 1975. godine dobili Nobelovu nagradu.
Profesor Alaga i sam otkriva jedan novi asimptotski tip izbornih pravila u deformiranim jezgrama koja su nazvana »Alagina pravila«. Članci su objavljeni u najcjenjenijim znanstvenim časopisima Physical Review (1955.) i Nuclear Physics (1957.) te pripadaju među najviše citirane publikacije hrvatskih znanstvenika u svjetskoj znanstvenoj literaturi.
O njegovom životu i radu govorili su predsjednik DVPH-a prof. fizike Antun Vujević, akademik dr. Ksenofont Ilakovac i profesor fizike Branko Lemac. U pauzi predavanja učenice X. Gimnazije Lucija Cindrić i Ana-Lena Ćibarić pročitale su nekoliko pjesama našeg suzavičajnika Alekse Kokića koji je u zagrebačkom naselju Stenjevac dobio svoju ulicu.
Pripreme za državnu maturu

Za maturante koji planiraju polagati državnu maturu u Hrvatskoj, Hrvatsko nacionalno vijeće organizira pripremnu nastavu iz hrvatskog jezika i književnosti. Nedavno je održan prvi pripremni sat. Sat je vodila profesorica Ana Gaković, a odazvalo se pet maturanata. Svi zainteresirani za pripreme za državnu maturu još uvijek se mogu priključiti. Vrijeme održavanja priprema je četvrtkom u 19.30 sati u prostorijama HNV-a. 
Inače, prijave ispita državne mature za ljetni rok 2018./19. godine u Hrvatskoj, počele su u subotu, 1. prosinca, a traju sve do 15. veljače 2019. godine u 12 sati. Maturanti koji se odluče studirati u  Hrvatskoj, potrebno je da se, u navedenom terminu, prijave putem stranice www.postani-student.hr. Prijave u sustav različite su za pojedine kategorije pristupnika te je važno pratiti naslovnicu mrežne stranice www.ncvvo.hr i www.postani-student.hr na kojima će biti objavljene sve potrebne informacije kao i važni datumi i rokovi. 


Obavijest ureda pučkog 
pravobranitelja Grada Subotice

Građanima u tekućem razdoblju pristižu rješenja o naknadi za odvodnjavanje, od Javnog vodoprivrednog poduzeća Vode Vojvodine Novi Sad za razdoblje travanj-prosinac 2018. godine. Uz ova rješenja veliki broj građana dobija i obavijest da iz prethodnog razdoblja po osnovu naknade za odvodnjavanje za zemljište navedeno u rješenju imaju izvjesni dug. Građanima koji su redovno izmirivali svoje obveze po osnovu ove naknade predlažemo da izjave prigovor na obavijest, jer se iz obavijesti ne može utvrditi na koje se razdoblje odnosi dug, ne može se utvrditi niti visina osnovice, niti kamate ni razdoblje za koju je ista obračunata. 
U uredu pučkog pravobranitelja Grada Subotice građani mogu preuzeti formular prigovora, a bit će im po potrebi pružena stručna pomoć. Također, prijem građana od strane zaštitnika građana i njegovih zamjenica nastavlja se u prigradskim zajednicima, prema utvrđenom rasporedu, pa se građani iz prigradskih mjesnih zajednica mogu pučkom pravobranitelju i njegovim zamjenicama obratiti po ovom pitanju i u mjesnim zajednicama.
Ured pučkog pravobranitelja
Subotica, 3.12.2018. godine


Otvorena Šokačka kuća

Presijecanjem vrpce veleposlanik RH u Beogradu Gordan Bakota otvorio je Šokačku kuću u Beregu, koju je lokalna hrvatska udruga kupila i opremila zahvaljujući sredstvima koje je dobila na natječaju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Kuća je opremljena namještajem i pokućstvom kakvo se u bereškim kućama koristilo nekada, a dijelovi pokućstva i namještaja stari su više od jednog stoljeća. U opremanju kuće pomogli su velečasni Davor Kovačević, župnik u Beregu, članovi HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega i drugi mještani Berega koji su darivali nošnje, pokućstvo i stari namještaj.
Z. V.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika