Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Puno obećanja, puno očekivanja

Prvi puta od svog osnutka Hrvatsko nacionalno vijeće je za svoga predsjednika izabralo predsjednicu – diplomiranu psihologinju Jasnu Vojnić. Prvi puta od svog osnutka HNV u svom sastavu ima vijećnike sa samo jedne liste. Kako će funkcionirati novi saziv HNV-a i što će novoga donijeti ovakva konstelacija možemo za sada samo naslućivati iz onoga što je nova predsjednica do sada uradila na mjestu savjetnice prethodnog predsjednika HNV-a i na temelju onoga što je najavila u svome prvome govoru kao predsjednica Vijeća. Također i na temelju programa liste HRvati ZAjedno, za koji su se svi vijećnici obavezali da će ga provoditi. 
Jasna Vojnić je, nesumnjivo, od kada se uključila u rad HNV-a postala prepoznatljiva u hrvatskoj zajednici po svojemu angažmanu, velikoj energiji i posvećenosti novim projektima i programima, prije svega u području obrazovanja. Pomaci su vidljivi. U svome govoru, pak, Vojnić je najavila kako će biti prva među jednakima, kako očekuje da »govor već na sljedećoj sjednici preraste u razgovor«, a da jedinstvena lista znači »jedinstvene odluke samo oko krucijalnih pitanja i dogovorenih strateških pravaca«. Za sve ostalo »očekujem, potičem vas i ohrabrujem da raspravljamo, sukobljavamo mišljenja i konstruktivno razmjenjujemo ideje. Jedinstveno znači eventualno jednoglasnost nakon žustrih i kvalitetnih rasprava«, poručila je Jasna Vojnić. Sjajno rečeno i vrlo obećavajuće i za nas novinare. Ako se ostvari želja nove predsjednice da svi vijećnici aktivno sudjeluju i raspravljaju žustro o aktualnim pitanjima, da osvjetljavaju probleme iz različitih kutova i naši sugovornici će biti raznovrsniji a novinska izvješća punija i zanimljivija. Na žalost, do sada, i pored naših nastojanja, sugovornika voljnih da iznesu svoje stavove o pojedinim pitanjima bitnim za zajednicu nije bilo mnogo. Češće se događalo da nailazimo na zid šutnje i ono čuveno »nemojte mene, pitajte nekog drugoga«. Hoću reći, dobro bi bilo da se očekivanja nove predsjednice u pogledu načina rada novoga HNV-a i ostvare, pa da kvalitetne rasprave postanu pravilo namjesto šutljivog dizanja ruku. A dobro je i što postoji detaljan program novog HNV-a u kojem je predsjednica posebno istaknula da će ispunjavati sve zakonom propisane obveze iz nadležnosti Vijeća, da će biti pravični reprezent Hrvata u Srbiji, odgovorno upravljati ustanovama čiji je HNV osnivač, racionalno upravljati financijama, osiguravati sredstva iz drugih fondova za potrebe Hrvata u Srbiji, biti inicijatori i koordinatori aktivnosti, »košnica« ljudi koji kreiraju razvojne programe, okupljati sve one koji žele napredak i razvoj, da će planski djelovati spram mladih i obrazovanih, skrbiti o svim Hrvatima u Srbiji, biti spona s matičnom domovinom, većinskim narodom i manjinama te da će dati sve od sebe da obitelji imaju razloga ostati ovdje. Ambiciozan program, nema što, čak u nekim dijelovima i previše jer budućnost Hrvata u Srbiji ne ovisi samo o Vijeću već prije svega o općim prilikama u državi u kojoj živimo. No, da ne budem skeptična već na samom početku. Pratit ćemo kao i do sada rad HNV-a i nadamo se da će se velika očekivanja i ambiciozni planovi i ostvariti. 
J. D.

Najava događaja

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay