Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica

Dvadeset i četvrti po redu Forum hrvatskih manjina – stručni skup predstavnika hrvatskih manjinskih zajednica u okolnim zemljama, kojeg tradicionalno organizira Hrvatska matica iseljenika, svečano je otvoren 23. studenoga u Zagrebu, u velikoj dvorani HMI-ja. Forum su svojom nazočnošću uveličali Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kao izaslanik Predsjednice RH, i Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, kao izaslanica Predsjednika Vlade RH.
Tema ovogodišnjega Foruma bila je »Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica Srednje i Jugoistočne Europe«. U globaliziranom svijetu ugrožena je jezična raznolikost. Nekoliko velikih svjetskih jezika potiskuje one manje raširene i kulturne utjecajne. Tako i jezici daleko veći od hrvatskoga strepe pred ovim tendencijama. Tim više su ugroženi jezici i dijalekti malih skupina, kao što su oni hrvatskih manjinskih zajednica.

Važnost jezika

Matičinom pozivu na Forum odazvali su se predstavnici Hrvata iz Češke, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Italije i Rumunjske. Na stručnom skupu nazočili su i predstavnici državnih tijela i institucija Republike Hrvatske: Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Instituta za migracije i narodnosti, kao i predstavnici diplomatskih predstavništava Češke, Slovenije, Slovačke i Srbije u Hrvatskoj.
Okupljenima se najprije obratio rukovoditelj Odjela za hrvatske manjine HMI-ja Marin Knezović u svojstvu moderatora skupa i potom ravnatelj Matice Mijo Marić koji je u ime organizatora pozdravio sve uzvanike, goste i sudionike Foruma 2018. Marić je u svom obraćanju naglasio važnost očuvanja jezika, a posebice mjesnih dijalekata među manjinskim hrvatskim zajednicama u europskim zemljama te da u tom nastojanju mogu računati na pomoć HMI-ja.
Državna tajnica Zdravka Bušić je u svom pozdravnom govoru kazala kako je mnoge naše zajednice posjetila i upoznata je potanko s njihovim problemima. Izdvojila je kao primjer Hrvate u Sloveniji koji od slovenske strane još uvijek nisu priznati kao nacionalna manjina. U tom pogledu Hrvatska je, kako je naglasila Zdravka Bušić, obvezna pomagati u svakom pogledu.

Milas: Trend povećanja sredstava se nastavlja

Državni tajnik Zvonko Milas u svom pozdravnom govoru upoznao je nazočne s projektima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Tako primjerice s Registrom hrvatskih subjekata izvan RH, sa stipendiranjem studenata iz inozemstva koji studiraju u RH, s internetskim tečajem hrvatskog jezika, itd. Milas je također istaknuo da su sredstva namijenjena financiranju hrvatskih nacionalnih manjina u ovoj godini znatno povećana, a taj trend će se nastaviti i dogodine.
Na Forumu su održana sljedeća predavanja: »Škola hrvatskog jezika u Boki kotorskoj« (Ljerka Sindik); »Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica Srednje i Jugoistočne Europe« (Ivan Gugan); »Jezična baština moliških Hrvata« (Antonio Sammartino); »Jezik karaševskih Hrvata« (Ana Filca, Maria Vlasici); »Dijalektalni govor u raljama jezika« (Zlatko Romić); »Jezik i identitet« (Zvonko Deković) ; »Kratki osvrt na hrvatske dijalekte grada Bara i okolice« (Vladimir Marvučić); »Ikavica – govor Hrvata iz Podunavlja« (Mata Matarić); »Hrvatski idiomi u autohtonim zajednicama u kontekstu očuvanja nacionalnoga identiteta manjine« (Sanja Vulić); »Hrvatski jezik u temeljima hrvatskog identiteta« (Katica Špiranec) i drugi. Zanimljivo izlaganje o jezičnoj baštini i perspektivama njegovanja hrvatskoga jezika u Srbiji i Vojvodini je održala Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Izvor: HMI
 

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay