Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na mjestu Pješčane škole

Početkom 21. stoljeća na uglu ulica Plitvičke i Bore Stankovića podignuta je četverokatnica, kao prethodnica još dvije-tri koje su ubrzo potom izgrađene, nadvisujući prizemne kuće do tad tipične za ovaj stari gradski kvart.
Do nove četverokatnice na istom uglu spomenute dvije ulice desetljećima je na nešto manjem prostoru postojala stara školska zgrada, po kojoj ljudi u okolici ovu lokaciju i dalje zovu Homoki iskola, tj. Pješčana škola ili Škola na pijesku. Iako je ova osnovna škola poslije Drugog svjetskog rata nosila i ime Györgya Dózse, a potom Istvána Kizura, neslužbeni naziv »Homoki« ostao je trajati. Na karti grada iz 1928. godine na ovom mjestu označeno je zabavište i osnovna škola, Plitvička ulica nosi isto ime, a Ulica Bore Stankovića u to vrijeme je Jagodinska ulica.
Sestre Lutz, Ilona i Marta, pohađale su ovu školu od 50-ih godina prošlog stoljeća; bila je to osmogodišnja škola, te zahvaljujući sačuvanim slikama iz đačkog doba imamo priliku na fotografiji vidjeti djelomični izgled škole iz dvorišta. Sjećaju se kako je u to vrijeme u školi bilo 7-8 odjela i u svakom 50-60 djece. Ispred školske zgrade na uglu ulica postojao je park obrubljen živicom iz koga su još djelomično zadržana velika i stara stabla koprivića, kao i arteski bunar, s koga je neznano kad skinut metalni nadzemni mehanizam. Djeca su zimi ovdje pravila klizalište. 
Nakon što je 1961. godine završena nova zgrada Osnovne škole István Kizur u blizini, stara školska zgrada se još izvjesno vrijeme koristila u obrazovne svrhe, a kasnije je u njoj bila i trgovina.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika