Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bez nepravilnosti, bez jake oporbe

Republička izborna komisija priopćila je 4. studenoga da su zatvorena biračka mjesta za izbore za članove nacionalnih vijeća nacionalnih manjina i da tijekom izbornog dana, u kome je 18 nacionalnih manjina svoje predstavnike u nacionalnim vijećima biralo na neposrednim izborima, uz četiri nacionalne manjine koje su svoje predstavnike birale putem elektorske skupštine, nisu uočene nepravilnosti. Rok za utvrđivanje i objavljivanje izvješća s ukupnim rezultatima izbora je 96 sati od zatvaranja birališta, 8. studenoga u 20 sati, dan poslije zaključenja ovog broja našeg tjednika.
Neposredni izbori za članove nacionalnih vijeća održani su na 926 biračkih mjesta, na kojima je moglo glasovati 467.545 birača upisanih u posebne biračke popise. Na neposrednim izborima članove nacionalnih vijeća birali su predstavnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, češke, egipatske, grčke, mađarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, slovačke, slovenske, ukrajinske i vlaške nacionalne manjine. Ukupno je bilo proglašeno 58 izbornih lista. Predstavnici crnogorske, hrvatske, makedonske i ruske nacionalne manjine svoje predstavnike u nacionalnim vijećima birali su putem elektorskih skupština u Beogradu. Rad tijela za provođenje izbora pratili su inozemni i domaći promatrači, kao i predstavnici predlagača izbornih lista i Republičke izborne komisije. Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je za RTS rekao da RIK nije dobio nijedan prigovor ili primjedbu. 

Mađari, Romi i Bunjevci koji »nisu Hrvati«

Nakon prvih neslužbenih rezultata izbora, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara István Pásztor rekao je da je veoma zadovoljan rezultatima izbora za Nacionalno vijeće mađarske nacionalne manjine. »Ova poruka koju su glasači uputili nama je potvrda velike podrške ljudima s liste Mađarska sloga i politici Saveza vojvođanskih Mađara«, naveo je Pásztor u izjavi za RTS.
Vojvođanska mađarska nacionalna zajednica jest 4. studenoga treći put, na neposrednim izborima, birala nacionalno vijeće, ali se prvi put događa da na glasačkom listiću budu nazivi samo dvije liste: Mađarske sloge (Magyar Összefogás), koja je na vlasti već osam godina, i Mađarskog pokreta (Magyar Mozgalom), koji prvi put sudjeluje na izborima.
Lider Mađarskog pokreta Jenő Maglai izjavio je kako je zadovoljan izbornim rezultatima, jer je lista u mađarskim sredinama gdje je imao kontrolore dobila 25 do 30 posto glasova. »Imamo razloga biti zadovoljni, s obzirom na uvjete u kojima smo djelovali. Imat ćemo najmanje pet vijećnika u novom sazivu nacionalnog vijeća«, rekao je Maglai.
Romi su ove godine imali pet izbornih lista, koje su se borile za glasove 66.225 birača s pravom glasa, a predstavnici pobjedničke liste Bunjevci zajedno priopćili su da je na izbore izašlo oko 26 posto onih Bunjevaca (koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati, prim. a.), a upisani su u poseban birački popis (njih 7.849), što je 6 do 7 posto manje od izlaznosti prije četiri godine. Kako neslužbeno saznajemo, za listu Bunjevci zajedno, čija je nositeljica bila Suzana Kujundžić-Ostojić, glasovalo je 1.355 birača, a za listu Bunjevačko kolo, čiji je nositelj bio Vlado Babić, glasovalo je 632 birača.

Ugljanin proglasio pobjedu

U Preševu je 40 posto upisanih birača glasovalo za jednu od šest ponuđenih lista za članove Nacionalnog vijeća Albanaca. Općinsko izborno povjerenstvo je obradilo sva biračka mjesta, i prema preliminarnim podacima najviše glasova, 35,51 posto, osvojila je stranka aktualnog predsjednika općine Shqiprima Arifija Alternativa za promene.
Demokratska partija Albanaca dobila je podršku 23,23 posto birača, Partija za demokratsko delovanje 22,26 posto, a Pokret za reforme 16,49 posto. Preostale dvije stranke, Demokratska partija i Albanski forum za ekonomski razvoj u Srbiji, dobile su oko jedan posto podrške. Kada se obrade glasovi sa svih biračkih mjesta u kojima su glasovali Albanci, znat će se koliko će koja stranka imati članova vijeća.
Nositelj liste Samoopredjeljenje Sulejman Ugljanin proglasio je pobjedu na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća i naglasio »da je ono ostalo i da će i dalje biti bošnjačko«. Ugljanin je rekao da će BNV biti dobar partner Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici u rješavanju svih problema Bošnjaka, ali i drugih naroda i najavio da će većinu formirati s vijećnicima s liste Vakat s kojima ima potpisan sporazum.
Nakon izbora, Muamer Zukorlić naglasio je kako je dobio povjerenje glasača u Novom Pazaru i da je s malom razlikom izgubio u Sjenici i Tutinu. On ističe da je Matica bošnjačka dobila najviše glasova i u Beogradu, Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju. Sait Kačapor, nositelj liste Vakat, ocijenio je da ta lista nema razloga biti nezadovoljna postignutim rezultatom s obzirom na to da su druge dvije liste vodili lideri stranaka i da je to sigurno imalo utjecaja na glasače. Prema preliminarnim rezultatima, Ugljanin će imati 15 vijećnika, Zukorlić 13, a Vakat sedam predstavnika u budućem BNV-u.      
Z. Sarić
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika