Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Marginalci ponovno fulali!

Na portalu Autonomija info 5. studenoga 2018. objavljen je tekst pod nazivom »Izbori za HNV: Sve poluge vlasti u rukama jednog čoveka«, koji s mnogo pristranosti, negativnosti i pogrešnih informacija targetira institucije hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, a isti potpisuje Darko Šper, koji je već mnogo puta i prije neobjektivno i bez ikakvih ozbiljnijih uvida u problematiku i aktualno stanje unutar hrvatske zajednice na posve senzacionalistički način o istima izvještavao.
Republička izborna komisija (RIK) još nije ni objavila konačne rezultate izbora za nove sazive nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, a gorenavedeni portal je već počeo s targetiranjem pojedinih vijeća, uključujući i HNV i čelništvo zajednice. Naime, informacije koje je Autonomija objavila dobivene su od potpunih marginalaca, koji uopće nisu niti uključeni u procese unutar hrvatske zajednice i čije se jedino djelovanje svodi na jeftino dnevno politikantsko pamfletiranje i produciranje destruktivnih jeftinih pismuljaka bez ikakve ozbiljnije težine.
Lista HRvati ZAjedno nije bila lista koju je formirao DSHV, već je DSHV kao jedina relevantna politička stranka i snaga Hrvata u Vojvodini (koja čak i daje zastupnika u republičkom parlamentu), bio njezina okosnica, oko koje su se okupile i brojne kulturne udruge koje imaju impozantan broj članova i produciraju ozbiljne kulturne sadržaje te ugledni pojedinci iz hrvatske zajednice od kojih pojedini čak nisu niti članovi DSHV-a. Opstrukcija o kojoj je govorio predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov odnosi se najprije na ozračje u kojemu su održani izbori za nacionalna vijeća, što posebice pogađa hrvatsku manjinu, koja živi u stalnom strahu i suočava se s antihrvatskim raspoloženjem, uslijed kontinuiranog slanja negativnih poruka dijela vladajućih struktura u Republici Srbiji spram matične im domovine. Nadalje, DSHV nije nikakva paraudruga bez ikakvoga plana i programa, već snažna struktura s članstvom i infrastrukturom koja od 90-ih godina djeluje na zaštiti interesa hrvatskoga naroda, demokratski orijentirana i posvećena svim pozitivnim društvenim i političkim procesima.
Optuživati listu HRvati ZAjedno da je svu moć koncentrirala u Subotici i da su izbori bili centralistički je više nego infantilno, jer su ovoga puta u novi saziv prvi puta ušli vijećnici iz mjesta kao što su Surčin i Petrovaradin. Subotica je grad u kojemu je hrvatska zajednica najbrojnija i gdje Hrvati čine 10 posto ukupnoga pučanstva, dakle logično je i da daje najveći broj elektora za saziv HNV-a. U gomili besmislica koje su marginalni sugovornici gorespomenutoga portala izrekli spomenuto je i djelovanje institucija matične domovine, što je potpuna besmislica jer se institucije Republike Hrvatske nisu previše interesirale za ove izbore, ostale su prilično pasivne i nisu dale veći obol svojoj zajednici da se aktivnije uključi u izbore. Kada je pak u pitanju uvjetovanje i blokade Republike Hrvatske, one su dio potpuno legitimnih europskih politika unutar procesa EU integracija i ne predstavljaju nikakvo neprijateljstvo spram srbijanske države, već legitimni interes za hrvatski narod koji živi izvan granica svoje domovine.
Potpuno je nesuvislo optuživati Tomislava Žigmanova, koji čak nije ni vijećnik, da je ovo isključivo njegova pobjeda, već je ovo pobjeda cjelokupnoga hrvatskoga naroda u Republici Srbiji koji je ponovno dobio svoje autentične predstavnike.

Čak je i okvir pogrešan!

U zasjenčenome okviru objavljeno je da prema posljednjem popisu iz 2011. godine danas u Republici Srbiji živi 59.000 pripadnika hrvatskoga naroda. Ovaj podatak je potpuno netočan, jer prema službenim podacima danas u srbijanskoj državi živi 57.900 deklariranih Hrvata. Dakle, još jedna netočnost i poluistina, za koju nije potrebno biti veliki istraživački novinar i analitičar, već je dovoljno pogledati stranicu Wikipedie, ukoliko već manjka volje i interesiranja da se ozbiljnije upozna s demografskim podacima Hrvata u Srbiji.
Press služba DSHV-a

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika