Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dužnosnice MZO-a u HNV-u

U službenom posjetu Hrvatskom nacionalnom vijeću u Subotici su u srijedu boravile predstavnice Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) Republike Hrvatske – pomoćnica ministrice za obrazovanje prof. dr. sc. Ivana Franić i viša stručna savjetnica u Ministarstvu Ivana Fakac. Tema sastanka bio je lektorat na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji. O ovom pitanju predstavnice Ministarstva i lektor za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu dr. sc. Tomislav Ćužić razgovarali su s predstavnicima HNV-a – savjetnicom predsjednika Jasnom Vojnić, dopredsjednicom Odbora za obrazovanje Margaretom Uršal, predsjednikom Izvršnog odbora Darkom Sarićem Lukendićem te zastupnikom u republičkoj skupštini Tomislavom Žigmanovim.


Komentar na praznik

Kao pripadnik hrvatske nacionalne manjine dr. sc. Slaven Bačić podnio je nedavno Savjetu za štampu pritužbu zbog komentara na sajtu subotica.com. https://www.subotica.com/vesti/obelezen-dan-hrvatske-nacionalne-manjine-u-srbiji-id33254.html kojeg je potpisao Oliver »Povraća mi se...« na vijest o proslavi praznika da je u pitanju govor mržnje. To je slučaj manje-više sličan kao raniji s komentarom na portalu Večernjih novosti o kojem smo pisali. Naime, nakon intervencije od strane Savjeta za štampu redakcija portala Subotica.com je ponudila da ukloni komentar na koji se Bačić žalio, te je s time slučaj završen s obzirom na to da se Bačić suglasio s ovim prijedlogom redakcije. 


    Znanstveni skup 
o migracijama i identitetu

Međunarodni znanstveni skup Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država bit će održan u Zagrebu od 6. do 8. prosinca. Na ovome znanstvenom skupu bit će predstavljen i zajednički rad dr. sc. Jasminke Dulić (Hrvatsko akademsko društvo – Subotica), dr. sc. Marine Perić Kaselj (Institut za migracije i narodnosti – Zagreb) i dr. sc. Zlatka Šrama (Hrvatski centar za primijenjena društvena istraživanja) – »Ideološki stavovi u pozadini hostilnog antiimigrantskog stava prema izbjeglicama sa Srednjeg istoka (Sirija, Irak, Afganistan)«. Ovaj znanstveni rad će biti izložen na engleskom panelu. Na skupu koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora  i Grada Zagreba sudjeluje zavidan broj izlagača, a zbornik njihovih radova kao trajna vrijednost trebao bi izaći iz tiska u prvoj polovini iduće godine. 
Z. S.


Nagrade filmu Dužijanca 
i Udruzi bačkih Hrvata Dužijanca

Odlukom Međunarodnog žirija 21. Međunarodnog festivala turističkog filma – ITF’CRO emisija pučke i predajne kulture PO Kultura HRT-a/dokumentarni film Dužijanca (integralna verzija), proglašen je za najbolji film festivala u kategoriji do 60 minuta. Diploma 21. ITF’CRO ‘2018 bit će uručena u okviru ceremonije završne večeri priredbe, u Solinu, u petak, 9. studenog 2018. Na istoj će svečanosti nagradu Golden Interstas dobiti i predstavnici Udruge bačkih Hrvata Dužijanca iz Subotice.
»Za bačke Hrvate, Dužijanca, žetvena svečanost, ima veliku važnost. Mnoga mjesta u Bačkoj u kojima žive bunjevački Hrvati imaju svoje lokalne dužijance, no ipak, najsvečanija je ona koja se uoči blagdana Velike Gospe, sredinom kolovoza, održava u Subotici. Glavni su likovi tog događaja i, možemo slobodno reći, najvažnije osobe tih dana u gradu – bandaš i bandašica. Prilika za to pruži im se samo jednom u životu, a i to ne baš svakome – kandidata je uvijek više….«, navodi se u obrazloženju.
Film Dužijanca premijerno je emitiran u programu HTV-a u dva dijela, 2. i 9. kolovoza ove godine, a napravili su ga: redatelj Branko Ištvančić, scenaristi Branko Ištvančić i Aleksej Pavlovsky (koji je i autor teksta), suradnik Marinko Piuković, glavni snimatelj Ivan Kovač, snimatelji Dražen Lipka, Ivan Brezovec, Damjan Petrović, novije arhivske materijale snimili su Zvonimir Sudarević i Marin Piuković, snimatelji tona Mladen Šiklić, Krunoslav Ljubanović, rasvjeta Ljudevit Fištrić, Zoran Pisačić, Vedran Živičnjak, montažer Filip Karabelj, autor glazbe Pere Ištvančić; tekst je čitao Drago Celizić, kolorist Bogdan Tankosić, tonska obrada Krešimir Šušljek, tajnica režije Žaklina Komljen, producenti Mate Letica i Stjepan Erić, te urednik Aleksej Pavlovsky. Proizvodnja: HRT 2018.
 

Druga sjednica 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH 

Druga sjednica 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske bit će održana 10. i 11. studenog u Šibeniku (Amadria park, hotel Ivan).
Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH je savjetodavno tijelo Vlade koje pruža pomoć Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan RH, a sastaje se najmanje jednom godišnje u Hrvatskoj i raspravlja o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH.
Ovogodišnja sjednica Savjeta započinje uvodnim obraćanjem državnog tajnika Zvonka Milasa i predsjednika Savjeta Ivana Grbešića u subotu, 10. studenoga, s početkom u 9 sati. Na sjednici će biti izložene teme koje se odnose na aktualne normativne aktivnosti, gospodarstvo, investicije i konkurentnost, prekograničnu suradnju i međunarodni kanal javne televizije. U nedjelju, 11. studenoga, nastavlja se sjednica Savjeta predstavljanjem projekata Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predstavljanjem aktivnosti vezanih uz unaprjeđenje Strategije o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH te izlaganjima potpredsjednika Savjeta. Sjednica završava raspravom i usvajanjem zaključaka (od 12.50 do 14 sati).
Predstavnici hrvatske manjine iz Srbije u ovom 2. sazivu Savjeta su Darko Sarić Lukendić, Snježana Periškić i Krunoslav Đaković. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika