Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naslov za naslovnicu

U formiranju naslova za naslovnicu ovoga broja tjednika Hrvatska riječ bilo je zanimljivih rasprava u našoj redakciji. Jedan od naslova koji je bio u opticaju bio je »Apsolutna pobjeda liste HRvati ZAjedno«. No, onda je moj zamjenik izrazio sumnju u adekvatnost takvog naslova budući da riječ »pobjeda« podrazumijeva da imaš i takmaca u natjecanju. Ako nemaš takmaca – koga si pobijedio, zapitao se moj zamjenik. Na to je moja argumentacija išla u pravcu – da kad su elektorski izbori u pitanju glavni dio izbora se odvija i prije službenog datuma izbora, odnosno elektorske skupštine. Izborna utakmica se odvija na terenu u cijeloj Srbiji – pa tko sakupi više potpisa i samim time elektora na elektorskoj skupštini pobjednik je izbora.  A u sakupljanje potpisa i formiranje lista mogao je ići svatko tko se upisao na poseban birački popis hrvatske nacionalne manjine, čime je stekao pravo birati i biti biran. 
Drugi argumenti u ovoj našoj maloj raspravi kretali su se u pravcu da se prethodni sazivi Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini nisu dovoljno trudili da pokrenu i potaknu ljude da se upišu u poseban birački popis čime bi se i Hrvati svrstali u one nacionalne manjine koje imaju neposredne izbore pa bi, možda, i rezultati bili drugačiji. To baš i nije točno, jer je HNV imao afirmativnu kampanju 2011. godine na početku procesa za popis pod nazivom Izjasni se HRabro pa su se valjda svi oni koji su to željeli i upisali. Istina je s druge strane da kasnije kampanje više nije bilo. I istina je da mnogi ne žele biti na posebnom biračkom popisu Hrvata. Tako je bilo na svim dosadašnjim izborima za HNV, a tako je i kod drugih nacionalnih manjina bivših konstitutivnih naroda u bivšoj SFRJ. Valjda je teško navići se na status nacionalne manjine, što li? Konstitutivni narod možda bolje zvuči, ali to je sada već davna prošlost.
I treće, teorijski, svi koji to žele imali su mogućnost sakupiti potpise i sudjelovati na elektorskoj skupštini. Praktično, to je ipak išlo teško, no ne samo za nepostojeću konkurenciju već i za sve one koji su se u to upustili, bez obzira koju su listu podržavali. Naravno da je bilo lakše onima koji imaju kakvu-takvu stranačku infrastrukturu i financije uraditi ovaj zahtjevan posao. A na koncu treba reći da prave konkurencije zaista i nije bilo. Pogotovu kada je riječ o konkurentskim programima. Kada je u pitanju lista HRvati ZAjedno, oni su izišli sa svojim vrlo detaljnim i konkrentim programom. Istina, mnogima je zasmetalo što namjesto ili uz program nema i imena za koga se daje potpis – tko će biti taj ili ta koji/a će biti nositelj(ica) liste i na čelu budućeg HNV-a ostala je brižljivo čuvana tajna do samog kraja izbora.   
U svakom slučaju, dana su obećanja kakav će biti budući HNV i što želi postići. Ambiciozni program bi se trebao sada lakše ostvarivati, a pozitivno je i što će se sada mnogo lakše moći pratiti rad HNV-a jer su ciljevi vrlo jasno iskazani. U svim dosadašnjim izborima i sazivima postojale su dvije liste, a postojalo je ponekada i više nepomirljivih grupacija koje su praktično u pojedinim razdobljima blokirale rad vijeća. Sada se postiglo tako dugo željeno i najavljivano jedinstvo. I tako je nastao naslov na naslovnici – Pobjednici bez konkurencije. A hoće li se jedinstvo pokazati i u radu Vijeća i efikasnom ostvarivanju zacrtanih ciljeva – pokazat će vrijeme.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika