Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mantije

Opet sam ispala totalno neobaviještena, neinformirana ili već ne znam kako da nazovem to moje nepoznavanje nečega što je svima toliko blisko u danom trenutku. Rekli su da su gladni, a onda su spomenuli da će Sara donijeti mantije. Meni to nikako nije bilo povezano jedno s drugim, pa sam bila prilično zatečena kad sam saznala da se mantije nalaze u vrećici koju nam je Sara pružala i da ćemo se od mantija zaista najesti. Dakle, mantije se jedu. Wau. Jedva sam čekala da ugledaju svjetlost dana. Pa hej, ne da se mantije jedu, nego se jako fino jedu. Ja, Gorana Koporan, obožavam mantije i vrijeme je da zasučem rukave i napravim jedne po svojoj mjeri.
Potrebno: 2 glavice luka / 500 g mljevenog mesa / 600 g brašna / 2-3 dcl vode / sol / papar / mast ili maslac/jogurt /2-3 čena češnjaka
Postupak: Brašno, mlaku vodu i sol zamijesiti u glatko tijesto, u obliku lopte. Kad tijesto malo odstoji, razmijesiti i tu masu podijeliti na tri loptice. Pustiti tijesto da odstoji pola sata i za to vrijeme pripremiti nadjev. Dobro pomiješati mljeveno meso, sitno isjeckani crni luk, sol i papar. U smjesu dodati malo masnoće, pa je još jednom promiješati. Razvući (rastanjiti) jednu jufku, preko cijelog stola da bude tanka. Po rubovima poredati meso, pa ga fino urolati. Urolanu jufku isjeći na komade, tj. mantije. Veličina svake mantije trebala bi biti oko 3 cm. Mantije redati u podmazan pleh ili tepsiju, malo ih pomastiti i peći na 200 Celzija dok ne porumene. Kada porumene, smanjiti temperaturu i peći mantije dok ne postanu hrskave. Pečene mantije preliti mješavinom jogurta i kiselog vrhnja u koju smo isjeckali 2-3 čena češnjaka. Prelivene mantije vratimo u pećnicu dok ne upiju preljev, otprilike 5-10 minuta.
Kako ne bi došlo do zabune, ovo je praktičniji način pripreme, što je idealno za neiskusne kućanice ili one koje nemaju na raspolaganju mnogo vremena. Po originalnim receptima, tijesto se dijeli na devet jufkica, koje se razvlače jedna preko druge, a svaka druga se maže masnoćom. Jufke se sijeku na kvadratiće i svaki kvadratić se puni nadjevom... Tko voli, neka istraži. Važno je da mantije iziđu iz pećnice, a ne iz pekarne.
Gorana Koporan
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika