Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hajo i Bunjevačko kolo kod Šime u gostima

U nedjelju, 28. listopada, na blagdan sv. Šimuna u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održano je peto po redu Šimunovo u Lisinskom. Na ovaj način poznati glazbenik, skladatelj i pjevač Šima Jovanovac proslavio je svoj imendan i priredio ljubiteljima tamburaške glazbe, običaja i tradicije pravu slavonsku zabavu. 

Koncert pun radosti

Koncert koji je trajao više od dva i pol sata vodio je poznati voditelj Branko Uvodić, a direktno ga je prenosio Hrvatski radio. Na Šimino slavlje došli su i brojni prijatelji i poštovatelji, te su tako nastupili glazbenici Mate Bulić, Matko Jelavić, Marina Tomašević, Cecilija, klapa Ragusa, Tamburaši za dušu, Mirko Švenda Žiga, TS Kristali, TS Vranci, te brojna kulturno-umjetnička društva. Među gostima su se našli i gosti iz Vojvodine, pa su na koncertu nastupili ansambl Hajo i folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Podatak da su jedino članovi HKC-a Bunjevačko kolo imali bis govori da su se pokazali u najboljem svjetlu, te da su za ovu prigodu izvađene najljepše svile. Na kraju koncerta, koji je bio prepun emocija i radosti, mladi u bunjevačkoj nošnji predvođeni predsjednikom Centra Lazarom Cvijinom predali su slavljeniku dar, sliku Risara koja je nastala na likovnoj koloniji Bunarić, autora Stjepana Albota. 

Suradnja sa Šimom

Do suradnje sa Šimom Jovanovcem, po riječima Lazara Cvijina, došlo je na inicijativu Marinka Piukovića, člana ansambla Hajo, koji sa Šimom ima dugogodišnju suradnju i prijateljstvo. 
»Šima je imao ideju da u okviru ovoga koncerta, osim ansambla Hajo, gostuje i folklorni ansambl bunjevačkih Hrvata, te je na susretu s njima postignut i konačni dogovor«, kaže Cvijin. 
On kaže kako je »novi moment« nastao kada se u cijelu priču uključio i Branko Uvodić, autor i voditelj serijala Lijepom našom, koji je odlučio da se cijeli koncert snimi za Hrvatsku radioteleviziju i prikaže u okviru novogodišnjeg programa. 
»Dojmovi su izuzetni, organizacija besprijekorna, od prijema do samog koncerta. Folklorni ansambl je nastupio s koreografijom Momačko kolo i pjesmom Kolo igra, a naš nastup je izazvao veliko oduševljenje publike, pa je sam Branko Uvodić, koji je u pripremi inzistirao na skraćenju koreografije za potrebe snimanja, pozvao da se izvede bis«, kazao je Cvijin. 
Ovom prilikom Branko Uvodić je na poseban način najavio goste iz Subotice, pozvao sve nazočne na Veliko prelo i predložio susret bunjevačkih Hrvata u Lisinskom. Koncert je, kako je već rečeno, snimala Hrvatska radiotelevizija, a snimka će, kako je najavljeno, biti prikazana u novogodišnjoj noći, malo iza ponoći.
Ž. V.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika