Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Knjiga o Bunjevcima i na engleskom jeziku

ZAGREB – Znanstveni rad prof. dr. sc. Milane Černelić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu hrvatske subetničke grupe Bunjevaca privukao je pažnju njemačkog nakladnika Scholars‘ Press Publishing koji je tiskao knjigu pod naslovom Bunjevci: migrations, traditional heritage, identities.
Po mišljenju nakladnika, objava njezinih radova u knjizi je od interesa za međunarodnu publiku, a nakon pojednostavljenog i brzog procesa objavljivanja slijedi i prodaja knjige širom svijeta, odnosno širenje rezultata dugogodišnjeg istraživanja prof. Černelić.
Knjiga ima 143 stranice, podijeljena je na devet poglavlja i bogato je ilustrirana. Ova će knjiga u svijetu pružiti informacije o hrvatskoj subetničkoj grupi Bunjevaca na znanstveno utemeljen način, te je njezina objava još jedno priznanje prof. Černelić za sve što je tijekom svojega rada činila na istraživanju Bunjevaca u državama u kojima oni žive.
(ZKVH)

Šajtinčev Huddersfield u ZKM-u

ZAGREB – Nova premijera Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) je predstava Huddersfield rađena po tekstu srpskog pisca Uglješe Šajtinca, a u adaptaciji Tomislava Zajeca i režiji Renea Medvešeka. Šajtinac je jedan od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca i dobitnika niza nagrada. Drama Huddersfield se veći duži niz godina igra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu i ima kultni status. Po istoj je drami u Srbiji snimljen i igrani film.
D. B. P.

Kazališni festival jezičnih manjina

NOVI SAD – Drugi po redu kazališni festival jezičnih manjina Synergy bit će održan od 5. do 12. studenoga u Novom Sadu, u Novosadskom pozorištu i u Galeriji Matice srpske. Publika će imati prilike vidjeti desetak predstava. Među ostalim, nastupit će teatri Slovenaca iz Italije, Srba iz Mađarske, Mađara iz Rumunjske i Ukrajine, Rusa iz Izraela, Tatara u Rusiji, Armena u Turskoj. Na programu je i monodrama Marlene Dietrich u izvedbi glumice Ksenije Prohaska. Predstava je premijerno izvedena 1999. u produkciji HNK Split, a Prohaska je za ovu ulogu dosad dobila više nagrada. 
Tijekom festivala bit će upriličena i dvodnevna konferencija na kojoj će biti formirana Asocijacija manjinskih teatara svijeta. Festival Synergy dio je projekta Novi Sad – Europska prijestolnica kulture 2021.
D. B. P.

Književni natječaj Za lipu rič 2018.

SONTA – U povodu manifestacije Šokačko veče 2018., KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2018. Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 19. studenoga tekuće godine. Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom Za natječaj ili na e-mail: ossonta@neobee.net. Autori na natječaj mogu prijaviti po jednu neobjavljenu pjesmu. Ukoliko se šalju poštom, pjesme moraju biti tipkane na formatu A 4. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. 
Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen umjetničkom slikom, a najbolja pjesma bit će pročitana na Šokačkoj večeri koja će biti održana u petak, 23. studenoga, u Sonti.

Književni natječaj Pasionske baštine i DHK-a

ZAGREB – Udruga Pasionska baština i Društvo hrvatskih književnika raspisuju natječaj za književno djelo na temu Muke Kristove ili na temu široko shvaćene općeljudske muke. Prosudbeno povjerenstvo koje će imenovati Društvo hrvatskih književnika i Pasionska baština, nakon pregleda pristiglih radova, izabrat će one koje će predložiti za tri nagrade. Sve tri nagrade na natječaju podrazumijevaju pravo organizatora natječaja da nagrađena djela objavi. U obzir dolaze do sada neobjavljena književna djela, i to: roman, veća pripovijetka, drama, poema, te zbirka stihova.
Radove u 3 primjerka i priloženu adresu (kontakt) zaključno do 1. ožujka 2019. poslati na:
UDRUGA PASIONSKA BAŠTINA, Barutanski breg 20, 10000 Zagreb.
Rezultati će javnosti biti priopćeni na Lirici Velikog petka 17. travnja 2019. u 12 sati u prostorijama DHK-a. Rukopisi se ne vraćaju.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika