Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novih milijun dinara za hrvatske udruge

Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama objavilo je rezultate drugog ovogodišnjeg Natječaja za financiranje – sufinanciranje programa i projekata od značaja za kulturu i umjetnost nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini. Ukupan iznos sredstava raspodijeljenih natječajem bio je 8,5 milijuna dinara, podijeljenih u dva segmenta. Na Natječaju je podržano 16 projekata hrvatskih udruga u ukupnom iznosu od 950.000 dinara.  
U prvom dijelu Natječaja, koji se odnosio na područje zaštite nematerijalnog kulturnog naslijeđa i umjetničkog stvaralaštva nacionalnih zajednica – nacionalnih manjina, sufinancirani su projekti u ukupnom iznosu od  6,5 milijuna dinara. U ovom segmentu sredstva je dobilo 13 projekata hrvatskih udruga, ukupno 700.000 dinara.
To su: HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega (50.000 dinara za Međunarodni festival tambure i folklora Mikini dani); HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada (50.000 dinara za sudjelovanje na 4. Muzičkom festivalu Istra u Poreču); HKPD Jelačić iz Petrovaradina (50.000 dinara za Tradicionalni božićni koncert); HKPD Matija Gubec iz Rume (50.000 dinara za Koncert Velikog tamburaškog orkestra povodom dana Društva); UG Urbani Šokci iz Sombora (50.000 dinara za Dane hrvatske kulture); HKUD Vladimir Nazor iz Sombora (50.000 dinara za projekt Čuvajmo našu škrinjicu); Hrvatska nezavisna lista iz Subotice (50.000 dinara za projekt naslovljen Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici); HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice (60.000 dinara za Godišnji koncert tamburaškog orkestra); HLU Croart iz Subotice (50.000 dinara za izložbu slika s umjetničke kolonije Panon Subotica 2018.); KD Ivan Antunović iz Subotice (50.000 dinara za kulturne manifesta-cije Društva); UBH Dužijanca iz Subotice (70.000 dinara za projekt Dužijanca u Zagrebu); HKC Bunjevačko kolo iz Subotice (70.000 dinara za Smotru dječjeg folklora Djeca u Dužijanci) i Festival hrvatskih duhovnih pesama HosanaFest iz Subotice (50.000 dinara za Festival duhovnih pjesama Pjesma dušu liječi). 
Projekti u području nakladničke djelatnosti na jezicima nacionalnih zajednica – nacionalnih manjina sufinancirani su u drugom segmentu Natječaja, u ukupnom iznosu od 2 milijuna dinara. U ovom dijelu Natječaja sredstva su dobile tri hrvatske udruge, ukupno 250.000 dinara. To su: Hrvatska nezavisna lista iz Subotice (80.000 za knjigu Zlatka Ifkovića Put do istine); HKUD Vladimir Nazor iz Sombora (90.000 dinara za knjigu skupine autora Moj Nenadić) i Hrvatska čitaonica iz Subotice (80.000 dinara za knjigu Ljubice Kolarić Dumić Čudnovata godina). 
Ovo pokrajinsko Tajništvo je za 2018. godinu raspisalo dva natječaja za financiranje – sufinanciranje programa i projekata od značaja za kulturu i umjetnost nacionalnih manjina u AP Vojvodini. Podsjetimo, na prvom ovogodišnjem natječaju podržano je 38 projekata hrvatske  zajednice s ukupno blizu milijun dinara (944.000 dinara). 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika