Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Glazbeni razvigor iz Srijema

Kamera ove priče o kvartetu Maestre uključila se 9. listopada kada su četiri dame, prijateljice, kolegice, profesorice Muzičke škole Petar Krančević iz Srijemske Mitrovice, koje čine kvartet Maestre, održale nastup prigodom javnog snimanja emisije Pesmo, srce mi ogrej u Studiju M u Novom Sadu. Gledamo  vesele slike na kojima vidimo radost i energiju kao kohezijsku snagu ovog kvarteta i njihovih gostiju, violinistice Olivere Milić Hiršer, kontrabasista Miloša Matića, Nenada Ilića na harmonici, Mihajla Vukajlovića, saksofon, Dalibora Međedovića, cajon, i baritona Aleksandra Stefana Radiševića. Kamera se nadalje kreće uzvremeno do 27. rujna kada su Maestre održale koncert u Domu učenika u Srijemskoj Mitrovici. Tiho se krećući, znatiželjno oko kamere uhvatilo je i onu finu raskoš duha u aranžmanu Zorice Opačić »Divan je kićeni jazz«, koji su Maestre izvele 22. srpnja, na ljetnoj pozornici rekonstruiranog Žitnog trga u Srijemskoj Mitrovici, kao i na promo spotu Grada Srijemske Mitrovice. Šarmom aranžmana za ovaj specijalni kvartet obogaćen prijateljima odisale su skladbe Brahmsa, Tchaikovskog, Bizeta, ali i drugih skladatelja popularne i filmske glazbe. Kamera hvata radost muziciranja, društvo prijatelja, zaufanost, polet. Potom, u istom vremenskom pravcu, travanj, svibanj, galerija Lazar Vozarević gdje je snimanjem flash moba otvorena koncertna sezona, a ujedno obilježen uspješni završetak akcije opremanja ove koncertne dvorane. Kamera ne stiže detaljno pogledati svaki intervju, svaki napis u medijima, sve objavljeno na facebook stranici Maestre, već stiže do prosinca 2017. kada su Maestre nastupile u Beogradu. A godinu dana prije toga, krajem 2016. Maestre su održale svoj prvi nastup. 

Tko su Maestre?

Otkrijmo sada i njihova lica. Maestre čine pijanistice Milda Kuzminac i mr. Dušanka Gavrilović, Jelena Vlaović, flauta, i Zorica Opačić, prim tambura. Kažu, kvartet je nastao spontano. Prvo kao klavirski duo, ali se brzo pokazalo da taj zvuk treba oplemeniti bojama različitih instrumenata. Tako su bez premišljanja pozvane prijateljice i kolegice Jelena Vlaović i Zorica Opačić. Priča tada počinje, koncerti se redaju, publika ih je zavoljela. Da ih prikažemo u životnom svjetlu reći ćemo i to da o sebi kažu da se zna tko kasni na probu, tko zaboravi donijeti note, tko uspostavlja red, a tko je uvijek pomirljiv sa svima da ne bi došlo do konflikata. Profesorica klavira Milda Kuzminac ravnateljica je i Festivala pijanizma u Srijemskoj Mitrovici, a pijanistica mr. Dušanka Gavrilović umjetnička je direktorica. Osim što je profesorica, Dušanka je osnovala i vodi Muzičko zabavište Pikolo za koji piše i sklada pjesme. Također se bavi trčanjem maratona i plivanjem. O Jeleni Vlaović najbolje govori njena flauta, a Zorica Opačić uglavnom radi aranžmane za Maestre. 

Fenomen dobre volje

Uključimo sada i ton na našoj kameri. Čut ćemo lepezu različitih glazbenih žanrova i autora, poput Piazzole, Gershwina, Bizeta, Tchaikovskog, Mozarta, Khachaturiana, Brahmsa, Tiersena, klasičnu, popularnu literaturu, filmsku i tango glazbu. Priča o Maestrama, međutim, nije samo priča o glazbi. Priča je to i o humanizmu koji se očituje donatorskim koncertima. Tako su prihodom sa svojih koncerata pomogle opremanje koncertne dvorane Galerije Lazar Vozarević, kao i renoviranje koncertne dvorane Muzičke škole Petar Krančević. A što su još Maestre? Maestre su fenomen dobre volje, pojedinačne i zajedničke kvalitete, odlučnosti da se ustraje u dobrom i lijepom, one su fenomen organizacije vremena, zaista dobrih vibracija. Na svojoj facebook stranici su napisale: »idemo, pa dokle nas melodija odnese. Na tom našem putu, pravom, ženskom, tvrdoglavom, zacrtale smo da ne budemo netko tko krivi svakog da nije uradio nešto što je mogao učiniti bilo tko«. Toplo preporučam kvartet Maestre. Osim što se njihove snimke mogu poslušati na youtubeu, bilo bi lijepo čuti ih u njihovu okruženju, u Sirmiju, tom antičkom gradu rimske provincije Panonije.
Nela Skenderović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika