Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Rukomet žene 
Druga liga Sjever – Zapad
Umjesto prvih bodova odgoda utakmice

ODŽACI – Sraz dviju vrlo mladih ekipa ŽRK Deronje i ŽRK Sonta završen je katastrofalno po Sonćanke, rezultatom 39:8 (19:3). Kako u Deronjama ne postoji zatvoreni teren, igralo se pred gotovo praznim gledalištem velike dvorane SPC-a u Odžacima. Domaća ekipa je furiozno odigrala prvo poluvrijeme. Sonćanke nisu iznalazile rješenja u napadu, pa su do odmora uspjele svega u tri navrata zatresti mrežu domaće vratarke, u nastavku još pet puta. U listu strijelaca od gošći su se upisale Kalanj 3, Zorović i Cvetković po 2 i Halas 1 puta. ŽRK Sonta će u posljednjem jesenskom kolu ugostiti ekipu ORK Apatin.  

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
Treća pobjeda zaredom

SUBOTICA – Pod komandnom palicom novog trenera Save Pavičevića ekipa Bačke 1901 zabilježila je treću pobjedu zaredom. U 13. kolu Subotičani su ugostili ekipu Borca iz Sakula pred trisotinak gledatelja, a pobjedom od 2:0 (1:0) opravdali su ulogu favorita u ovom meču. Domaćini su odlično otvorili utakmicu, a već u prvom napadu Šormaz je iz idealne prigode, na metar u petercu, šutirao ravno u ruke protivničkog vratara. Napade je krunisao Krmar u 29. minuti jedinim zgoditkom u prvom poluvremenu. Isti igrač sudjelovao je i u podvostručenju prednosti u drugom poluvremenu. U 68. minuti idealno je centrirao loptu iz kuta, a kapetan Kiš je pogodio mrežu gostujućeg vratara za konačnih 2:0. U narednom kolu Bačka 1901 će gostovati u Novim Banovcima, kod četvrtoplasiranog Omladinca.

Vojvođanska liga Sjever
Iz dva u jedan

BAČKI BRESTOVAC – U derbiju začelja između BSK-a i Tavankuta, odigranom u Bačkom Brestovcu, pobjeda od 4:2 (0:2) pripala je domaćinu. Tavankućani, osokoljeni prethodnom serijom od tri pobjede, odlično su otvorili utakmicu i zgodicima brzonogog Plavšića u 11. i 23. minuti na odmor otišli s lijepom prednošću, nagovijestivši osvajanje nova tri boda. Domaćini, fenjeraš BSK, u nastavku su djelovali posve ozbiljnije. Već u 54. minuti svladali su Horvackog iz penala, u 73. poravnali, a u 76. i 90. potpuno preokrenuli rezultat i bodovno se približili izravnim rivalima u borbi za opstanak. U narednom kolu Tavankut će ugostiti ekipu Radničkog iz Sombora, koji je i pored furioznog starta, sada sve bliži skupini najugroženijih ekipa. 

Preokretom do bodova

APATIN – Preokretom u sudačkoj nadoknadi Mladost Apa je na svojem travnjaku, pred oko 250 gledatelja, zasluženo porazila ekipu Bačke iz Pačira rezultatom 2:1 (0:1). Tijekom cijelog prvog poluvremena domaćini su igrali i stvarali prigode, a gosti su tek u 33. minuti ušli u kazneni prostor domaćina. Jedan njihov igrač je nakon prilično bezazlenog kontakta s domaćom obranom teatralno pao, a iz dosuđenog penala gosti su došli u prednost. Početkom nastavka Mišković je poravnao, a potom  kreće predstava ekipe Bačke. Gostujući nogometaši često su padali uz glasne jauke i previjali se po travnjaku, uz blagoslov sudaca koji su ovakvu krađu vremena tolerirali. Domaćini im spočitavaju i nedosuđivanje penala u dva navrata, a pravda je zadovoljena u sudačkoj nadoknadi drugim pogotkom junaka susreta Miškovića. U derbiju narednog kola Mladost Apa će gostovati u Bajši kod istoimene ekipe.

Rasprodaja domaćih bodova

SOMBOR – Na domaćem travnjaku, pred oko 150 gledatelja, Radnički je poražen rezultatom 1:3 (0:1) od zahuktale Sloge iz Čonoplje. Gosti su u prednost došli iz opravdano dosuđenog penala u 38. minuti, a već na samom početkom drugog poluvremena Somborci su ostali s igračem manje, pa nije moglo biti riječi o nekoj ravnopravnoj igri. Čonopljanci su rutinski iskoristili brojčanu prednost i utakmicu riješili s još dva pogotka, u 49. i 59. minuti. Domaćini su uspjeli ublažiti poraz zgoditkom Topalova u 80. minuti. U finišu se istaknuo Radev s nekoliko vrlo opasnih prodora, dvije zrele prigode namjestio je suigračima, a potom i sam neuspješno pokušao svladati vratara Čonopljanaca, tako da se rezultat do kraja nije mijenjao. U narednom kolu Radnički će gostovati u Tavankutu kod istoimene ekipe. 

Nemilosrdni Somborci

MLADENOVO – S gostovanju u Mladenovu, kod sedmoplasirane ekipe Budućnosti, Radnički 1912 se vratio s nova tri boda, osvojena rezultatom 0:2 (0:0) i nezadrživo grabi ka tituli jesenskog prvaka Sjevera. Dvjestotinak nazočnih gledatelja uživalo je u otvorenoj, oštroj, ali vrlo korektnoj igri oba rivala. U prvom poluvremenu izrazitije prigode imali su domaćini, od dvije idealne jedan sigurni zgoditak spriječio je vratar Pavasović, drugu je svojom nespretnošću upropastio domaći napadač. U nastavku, ulaskom pričuve Boškovića, Somborci pojačavaju pritisak, bolje povezuju svoje akcije, a pobjedu im donose Kobiljski i Matijašević zgodicima u 70. i 76. minuti. U narednom kolu Radnički 1912 će ugostiti šestoplasiranu Tisu iz Adorjana.
 
PFL Sombor
Miroljubivi derbi

BAČKA PALANKA – Nogometaši ŽAK-a su na gostovanju u Bačkoj Palanci šestoplasiranu ekipu Krila Krajine, u igri bez zgoditaka, zakinuli za zlata vrijedan bod. U prvom poluvremenu igralo se obostrano miroljubivo, bez izrazitih prigoda za zgoditke, pa se na odmor otišlo netaknutih mreža. Nije bilo promjene ni u nastavku, a dojam je da su i domaćini i gosti zadovoljni konačnim rezultatom. Ovim bodom željezničari su ostali u krugu aspiranata na lidersku poziciju. U narednom kolu ŽAK će ugostiti ekipu Radničkog 1918 iz Ratkova i izraziti je favorit. 

Dominantni Pivničani

BAČ – Na domaćem travnjaku u Baču Tvrđava nije uspjela ni ozbiljnije priprijetiti zahuktaloj Slaviji iz Pivnica. Gosti su uvjerljivo (4:1)  slavili, što im je donijelo drugo mjesto na ljestvici, s tri boda zaostatka za liderom. Bodove koji će im omogućiti mirnije igre u borbi za opstanak Bačani će morati potražiti u susretima s manje jakim rivalima. U narednom kolu Tvrđava će gostovati u Obrovcu, kod ekipe iz sredine ljestvice, Borca 46.

PFL Subotica
Novi bodovi s gostovanja

BAJMAK – Na gostovanju u Novom Kneževcu, kod ekipe Obilića, nogometaši Radničkog 1905 osvojili su nova tri boda rezultatom 1:2 (0:1) i tako ostali u skupini ekipa koje čekaju kiks lidera, Vojvodine iz Bačkog Gradišta. Bajmačani su sigurnom igrom otupjeli oštricu napada domaćina, a u brzim kontrama su ozbiljno ugrožavali vratara Obilića. Plod takve igre bila je i minimalna prednost gostujuće ekipe na poluvremenu. U nastavku je svaki takmac po jedanput zatresao protivničku mrežu, pa su gosti osvojili zlata vrijedne bodove u borbi za lidersku poziciju. U narednom kolu Radnički 1905 će ugostiti ekipu Preporoda iz Novog Žednika i izraziti je favorit. 

Treća zaredom 

ĐURĐIN – Probuđena ekipa Đurđina je na svojem travnjaku bila nemilosrdna. Iako je Sutjeska iz Bačkog Dobrog Polja prije utakmice slovila za blagog favorita, domaćini su s četiri zgoditka u njihovoj mreži (4:0) pokazali tko je gazda u Đurđinu. U narednom kolu Đurđin će gostovati u Nadalju, kod susjeda na ljestvici, ekipe Napretka.

Četvrti poraz u nizu

NOVI ŽEDNIK –  Ekipa Preporoda je na vlastitom travnjaku ostala bez bodova (0:2) u susretu s trećeplasiranom Iskrom iz Kucure. U prvom dijelu igre nije bilo zgoditaka, a poslije odmora gosti su bili agilniji i s dva pogotka u mreži domaćina osvojili dragocjene bodove. U narednom kolu Preporod će gostovati u Bajmaku i pokušati što skuplje prodati kožu izrazitom favoritu, petoplasiranom Radničkom 1905. 

Općinska liga Bačka Palanka
Post i na domaćem travnjaku

BOĐANI – Ekipa Slavije dočekala je u Bođanima Bačku iz Despotova i pokazala se kao vrlo gostoljubiv domaćin. Uz poraz od 1:3 gostima je poklonila bodove koji im ništa ne bi značili. U narednom kolu Slavija će gostovati u Bačkom Novom Selu kod ekipe Bačkog Hajduka. Svaki ishod, osim pobjede domaćina bio bi pravo čudo.
  
Prekinuta pobjednička serija

SELENČA –  Trećeplasirani Krivanj je u Selenči prekinuo pobjednički niz plavanske Sloge i svladao ju rezultatom 4:1. U srazu dvojice raspoloženih rivala gledatelji su uživali u dobrom nogometu i pet prelijepih zgoditaka. U derbiju narednog kola Plavanci će ugostiti drugoplasiranu ekipu Naše zvezde iz Silbaša. 

MFL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Dunavu ni bod na Doli 

MONOŠTOR – Nogometaši Dunava su na Doli dočekali ekipu Omladinca iz Bukovca i zabilježili poraz od 0:1 (0:0). U utakmici punoj neizvjesnosti do posljednjeg sudačkog zvižduka igralo se ravnopravno, a svaka ekipa je zapucala po nekoliko vrlo izglednih prigoda. Domaćini svoje nisu iskoristili, a ekipa Omladinca je zgoditkom u posljednjim minutama meča osvojila tri boda i zasjela na treće mjesto. U narednom kolu Dunav će gostovati u Srpskom Miletiću kod elipe Zadrugara. 
Ivan Andrašić 

 

Super Dinamo
 

Pobjedom protiv Spartaka u Trnavi (2:1) nogometaši Dinama upisali su i treću uzastopnu pobjedu u skupini D Europske lige, načinivši veliki korak prema realiziranju višedesetljetnog sna: prezimljavanja u Europi. Za one koji slabije prate nogomet najtrofejniji hrvatski klub je posljednju proljetnu europsku utakmicu odigrao još 1970. godine u Kupu kupova protiv njemačkog Schalkea. Ali danas, 48 godina kasnije, zahvaljujući svom strategu Nenadu Bjelici i momčadi koju uspješno predvodi situacija je posve drugačija. Dinamo je, uz londonski Arsenal, jedina momčad koja ima maksimalan učinak u prva tri kola uz činjenicu kako je dva susreta odigrao na strani. Pobjedom protiv Spartaka na svom Maksimiru sve dileme bi bile raspršene, a 12 osvojenih bodova vjerojatno bi garantirali osvajanje prvog mjesta u skupini i bolju poziciju u ždrijebu za proljetni nastavak izlučnog natjecanja.
Uz odlične euro partije, dinamovci s uspjehom nastavljaju svoj pohod kroz 1. HNL, a pobjedom na gostovanju protiv Slavena (2:0) povećali su prednost na vrhu tablice. Super jesen najavljuje super proljeće!
Ako se sjetite, na tren, prošlog pogleda na temu domaćeg terena (i Dinamo je slavio u gostima), ni proteklo 12. kolo nije donijelo baš puno radosti domaćinima. Samo su Hajduk i Istra 1961 uspjeli osvojiti po bod u prednosti igre na svojim stadionima dok je veliki ostatak bodovnog plijena završio u torbama gostiju.
Pred praznim Poljudom (Hajduk je kažnjen s četiri susreta bez prisustva gledatelja) odigran je pomalo tužni jadranski derbi, nekoć redovito duel ekipa iz vrha tablice. Ovoga puta je to bio susret petoplasirane (Rijeka) i sedmoplasirane (Hajduk) momčadi koji nije pokazao baš puno od nogometa, a završio je golovima iz kaznenih udaraca na obje strane (1:1). 
Pravi derbi slijedi ovoga vikenda kada će Osijek dočekati Dinamo u svom Gradskom vrtu i pokušati zaustaviti pobjedničku mašineriju modrih. Hoće li predstojeći uzvratni susret protiv Spartaka (8. studenoga), u kojem bi se konačno riješile sve dileme oko europskog proljeća, imati utjecaja na Bjeličinu momčad ili »super Dinamu« u ovom trenutku ništa ne može stati na pobjedničkom putu?
Prva hrvatska nogometna liga je sve zanimljivija i zanimljivija, a svaki novi susret donosi sve bolji i bolji nogomet. 
Na radost svih ljubitelja hrvatskog klupskog nogometa.
Jer bolja liga donosi i bolje europske rezultate.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika