Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Živjeti za trajne vrijednosti

Svečanim euharistijskim slavljem u srijemskomitrovačkoj manjoj bazilici 26. listopada proslavljena je svetkovina svetog Dimitrija đakona i mučenika, zaštitnika Srijemske biskupije, katedrale i Grada Srijemske Mitrovice. Svetu misu predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak u zajedništvu sa srijemskim biskupom mons. Đurom Gašparovićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem, požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem, beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, subotičkim biskupom Ivanom Pénzesom, apostolskim egzarhom za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori Đurom Đuđarom, te uz brojne đakone iz Srijema i Hrvatske. Ovogodišnja proslava bila je i u znaku obilježavanja 10. obljetnice od ponovne uspostave Srijemske biskupije, a uz brojne vjernike iz Srijema euharistijskom slavlju nazočilo je oko 500 hodočasnika iz Krčke biskupije, koji su pod geslom »Putovima svjedoka vjere i domoljublja« prvi puta hodočastili u središte Srijemske biskupije.

Svijetla budućnost

Prije 245 godina Srijemska biskupija je bila sjedinjena s Đakovačkom. Kroz 235 godina živjela je pod upravom istoga biskupa. Nakon raspada Jugoslavije, nekada velika Đakovačka i Srijemska biskupija našla se podijeljena državnom granicom. Kako Vatikan inače nastoji poštovati granice biskupija i usklađivati ih s državnim, učinilo se da je najmudrije ponovno osamostaliti Srijemsku biskupiju.
»Danas Srijemska biskupija sigurno da treba pomoć Đakovačke, ali se pokazuje da ona ima puno životnosti u sebi. To se može vidjeti na različitim pastoralnim susretima kada se pogleda broj okupljenih vjernika. Vidim da imaju i novih svećeničkih zvanja i zato s nadom i vedrinom gledam u budućnost Srijemske biskupije«, istaknuo je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, dodajući da je sveti Dimitrije snažna poruka čovjeku današnjice, da treba imati hrabrosti živjeti za trajne vrijednosti, bez obzira na to koliko to košta.
»Isplati se zaista živjeti za trajne vrijednosti, odustajati od sebe, kao što je sveti Dimitrije imao hrabrosti odustati čak i od svojega života, prihvatiti mučeništvo a ne odreći se svoje vjere i Isusa Krista. Tako je on izazov i poziv nama da budemo vjerni Isusu Kristu, odustajući možda od onoga što nam se čini mentalitet ovoga svijeta i onoga što je danas u modi. Na taj način postajemo svjetlo u svijetu«, kazao je nadbiskup Hranić.

Podrška i ohrabrenje

Deset godina od ponovne uspostave Srijemske biskupije obilježilo je zajedništvo s Đakovačkom biskupijom.
»Svake godine 26. listopada slavimo sv. Dimitrija kao zaštitnika Srijemske biskupije, zaštitnika katedrale i Grada Srijemske Mitrovice. Svečano misno slavlje doživljavamo kao duhovno bogatstvo koje imamo. Ove godine na poseban način proslavljamo 10. obljetnicu crkvene pokrajine, a isto tako i osamostaljenje naše Srijemske biskupije. To možda nije neki veliki jubilej, ali u proteklih deset godina puno smo toga učinili kako na razini đakovačko-osječke crkvene pokrajine tako i u Srijemskoj biskupiji. Zahvalni smo crkvenoj pokrajini što smo ostali zajedno uz njihovu veliku podršku i u zajedništvu. Ovo je veliki dan za nas, jer su s nama i hodočasnici iz Krčke biskupije. To je veliko ohrabrenje za nas«, kazao je Gašparović.

Povratak na izvore

U svojoj propovijedi krčki biskup podsjetio je vjernike na povijesne podatke grada Sirmija, crkvenog središta biskupije koja je u najranija kršćanska vremena bila rasadište kršćanstva, ali i na nebeskog zaštitnika Srijemske biskupije svetog Dimitrija, po kome je stari Sirmij preimenovan u Mitrovicu. 
»U svome duhovnom rastu mi se uvijek vraćamo na svoje početke, na svoje izvore. Izvor je uvijek isti, ali voda na tome izvoru nije ista. I zato se mi vraćamo na svoje izvore, na stara kršćanska vremena ali ne da glumimo i preslikavamo njihovo vrijeme nego da iz njihovog vremena promatramo svoje i živimo ga kao što su oni živjeli svoje. Nama je danas potreban takav povratak na izvore. Mi moramo biti svježa voda i svježa krv ovome društvu i ovoj civilizaciji«, istaknuo je u svojoj propovijedi krčki biskup Petanjak, šaljući poruke ohrabrenja vjernicima u Srijemu:
»Svugdje je bilo teško za vrijeme Domovinskog rata, kako ovdje u Srijemu, tako i u Hrvatskoj. Mislim da je sada još teže, jer naši ljudi masovno napuštaju svoju domovinu. Kao što je sveti Dimitrije ostao uz svoj narod i podnio mučeništvo, tako bismo i mi kao narod trebali misliti dugoročnije i ne samo gledati ono što ovog trenutka odgovara.«

Nismo zaboravljeni

Zbog velikog broja nazočnih vjernika ovogodišnje misno slavlje održano je u župnom dvorištu, a srdačnu dobrodošlicu vjernicima uputio je generalni vikar i dekan Srijemske biskupije mons. Eduard Španović, izražavajući zahvalnost zbog podrške vjernika i hodočasnika, što govori, kako je istaknuo, »da Hrvati u Srijemu nisu zaboravljeni«.  
»Svaka podrška, misao, riječ i djelo koje nam govori da nismo zaboravljeni puno nam znači. Hvala Bogu na lijepom, pobožnom i raspjevanom slavlju. Puno nam je srce radosti i zahvalnosti zbog ovog zajedništva. Imamo istu vjeru, istu nadu i istu ljubav«, kazao je u svom obraćanju mons. Španović.
Euharistijskom slavlju nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota, predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve i gradonačelnik Srijemske Mitrovice Vladimir Sanader.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika