Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Više od pola milijuna manjinskih birača

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je 19. listopada u ponoć donio Rješenje o zaključenju Posebnog biračkog popisa nacionalnih manjina, navodi se u priopćenju Ministarstva. Ovim rješenjem utvrđeno je da je u Poseban birački popis na dan 19. listopada 2018. godine upisano ukupno 507.183 birača.
Kako se navodi u priopćenju, od tog broja ukupno 462.759 birača ostvaruje biračko pravo na neposrednim izborima za članove 18 nacionalnih vijeća, koji će glasovati na 926 biračkih mjesta koje je utvrdila Republička izborna komisija, a za četiri manjine koje članove nacionalnog vijeća biraju putem elektorske skupštine upisano je 44.424 birača.
Svi građani s biračkim pravom, pripadnici nacionalnih manjina, nastavljaju se nesmetano upisivati u Poseban birački popis do 31. listopada 2018. godine u ponoć.
»Pozivam još jednom sve naše građane, pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore i biraju članove svog nacionalnog vijeća, jer veće sudjelovanje pripadnika nacionalnih manjina na ovim izborima daje veći legitimitet tijelima koja brinu o jeziku, kulturi, upotrebi jezika i pisma i obrazovanju manjina«, rekao je Ružić.
Izbori za članove nacionalnih vijeća nacionalnih manjina bit će održani 4. studenoga. Na njima će 18 nacionalnih manjina birati članove svojih nacionalnih vijeća na neposrednim izborima i to: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, češka, grčka, egipatska, mađarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, slovačka, slovenska, ukrajinska i vlaška, dok će četiri nacionalne manjine birati svoje članove za nacionalna vijeća putem elektorske skupštine, i to: crnogorska, hrvatska, makedonska i ruska.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika