Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Južina, košava i balun

Bablje ljeto s natprosječno visokim temperaturama je prošlo. Tako dolazi i period javljanja južine, kada vjetar jugo puše na Jadranskom moru i priobalju. Razdražljivost, nervoza, iscrpljenost i melankolija su samo neki od simptoma koji se povezuju s južnim vjetrom. Neki su uvjereni da su meteoropati izmišljena kategorija, ali za zdravstvene simptome i reakcije koje se manifestiraju kada dođe do promjena meteoroloških faktora ljudi su znali već u prošlosti. Primjerice, u Dubrovačkoj republici je postojao propis prema kojemu se zakoni nisu smjeli donositi za vrijeme južine. Zašto? Jer se smatralo da vjetar jugo utječe na raspoloženje i koncentraciju, te da odluke koje se donose u takvom stanju nisu dobre.
U Srbiji je drugačija situacija s nezgodnim vjetrovima. Ovdje je nezgodno kad vas košava udari posred glave, mnoge iritira i utječe na raspoloženje, izaziva depresiju i nesanicu, psihofizičke tegobe. Možda parlament ne bi trebao raditi u danima kada puše košava. Za svaki slučaj, što je sigurno – sigurno. I bez košave ima »bisera«, ispada i nedoličnog ponašanja na pregršt. E sad, utjecaj vremenskih okolnosti je znanstveno dokazan, ali što reći kako razne vijesti koje dolaze svaki dan kao spojena južina i košava utječu na nas?
Prosvjedni skup protiv najavljene mirovinske reforme održan je u Zagrebu prošle subote, pod nazivom Doživi mirovinu i tebe se tiče u organizaciji triju sindikalnih središnjica. Prosvjedovalo se protiv predložene mirovinske reforme kojom se predviđa produljenje životne dobi za punu starosnu mirovinu na 67 godina i dodatne penalizacije prijevremenog umirovljenja od čak 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu. 
U svezi mirovina, radi se točno prema jednom dijelu Specifičnih preporuka za Hrvatsku koje je uputila Europska komisija u svibnju ove godine. »Obeshrabriti rani odlazak u mirovinu, ubrzati tranziciju prema povećanju zakonske dobi za odlazak u mirovinu te uskladiti propise za posebne kategorije umirovljenika s pravilima koja vrijede za opće mirovine«, glasi sažetak tih preporuka prema pisanju Jutarnjeg lista. Podsjeća li vas ovo na neke varijante aranžmana Srbije s MMF-om?
Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje. Sindikalni vođa Mladen Novosel argumentirao je to ovako: »Dajte nam primanja i radne uvjete kao u razvijenim zemljama EU, pa ćemo moći razgovarati o produljenju radnog vijeka« i podsjetio kako je od ulaska Hrvatske u EU zemlju napustilo 200.000 ljudi, jer ne mogu živjeti od niskih plaća. Na prosvjedu su se vidjeli transparenti na kojima je, među ostalim, pisalo: »Uzimate siromašnima, dajemo bogatima«, »S faksa na burzu, s posla na groblje«, »Mirovinska reforma – radi dulje, primaj manje«, »Dok nam živo srce bije, radit ćemo do penzije«. 
Na prošlotjednoj konferenciji Zagrebačke burze, guverner HNB-a Boris Vujčić je iznio podosta dramatičnu tvrdnju kako će Hrvatskoj dugoročno nedostajati pola milijuna radnika i naglasio: »Izmjenama u mirovinskom sustavu pokušavaju se ublažiti dva ozbiljna problema. Prvi je izrazito nepovoljan omjer broja umirovljenika i zaposlenih, što je povezano i s relativno niskom razinom zaposlenosti, koju još dodatno potenciraju loša demografska kretanja i emigracija. Iz takvog omjera proizlaze iznimno niske mirovine, što je drugi ozbiljan problem mirovinskog sustava«. Guverner je upozorio na velik odljev hrvatskih građana, poglavito mlađih zbog besperspektivnosti. Podsjeća li vas ovo na situaciju u Srbiji?
S jedne strane vijesti o prosvjedu, nezaposlenosti, niskim mirovinama i plaćama, a s druge stiže vijest kako će trener Manchester Uniteda Jose Mourinho u slučaju otkaza dobiti na ime kompenzacije odštetu od 34 milijuna eura, prenosi Daily Mirror. Jeste, »dobro« ste pročitali. I upitam se »ko malo dite« – di je očo ovaj svit? Jesmo li zagazili u doba bez stida? U kontekstu te vijesti, kako samo ironično zvuče izjave političara, bilo s koje strane Dunava, o nužnom povećanju mirovina kako bi se vratilo elementarno ljudsko dostojanstvo onima koji žive s najmanjim mirovinama.
Puhala južina i košava ili ne, poslije ovakvih vijesti osjećam da mi je glava u balunu. Sve po frazi da mi je glava kao lopta.
Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika