Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Rukomet žene 
Druga liga Sjever – zapad
Nastavak rezultatskog posrtanja

PLATIČEVO – Mlada ekipa ŽRK Sonta, dodatno oslabljena neigranjem najiskusnije igračice, kapetana Sare Kalanj, zabilježila je težak poraz od 44:6 (20:2) protiv ekipe ŽRK Klenak 09. Na parketu sportske dvorane u Platičevu okupilo se pedesetak gledatelja i sa simpatijama ispratilo nastup mladih Sonćanki, iako su ove uspjele svega šest puta zatresti mrežu nemilosrdnih domaćih rukometašica, četiri puta N. Kalanj i dva puta Zorica.  ŽRK Sonta će u narednom kolu na parketu dvorane u Sonti ugostiti ekipu Rusina iz Ruskog Krstura.  

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
Preokretom ostali bez bodova

BEOČIN – Na drugom uzastopnom gostovanju, u 10. kolu, Bačka 1901 je, iako je dvadestak minuta prije kraja utakmice imala minimalnu prednost, ostala bez bodova. U Beočinu, pred oko 150 gledatelja, Cement je osvojio sva tri boda rezultatom 2:1 (0:0). Gosti su čvrstom obranom u prvom poluvremenu uspjeli sačuvati mrežu, iako su domaćini napadali i stvorili nekoliko vrlo izglednih prigoda. U rijetkim kontranapadima Subotičani su ozbiljno prijetili, a raspoloženi Kramar zatresao je mrežu domaćina u 56. minuti za minimalnu prednost Bačke 1901. Gosti u drugom poluvremenu nisu uspijevali ugroziti besposlenog domaćeg vratara, a Beočinci su maksimalno pojačali pritisak na vratara Gabrića, napadali svim snagama i bilo je upitno jedino kada će ga svladati. Obrana Subotičana popustila je u 69. minuti za poravnanje, a samo tri minute kasnije i za potpuni preokret. U narednom kolu Bačka 1901 će ugostiti ekipu Crvene zvezde iz Novog Sada.

Vojvođanska liga Sjever
Prvi bodovi s gostovanja

ADORJAN – Tavankućani su prvi put na gostovanju u Adorjanu zabilježili pobjedu. Tisa, iako je žarko željela obradovati svoje navijače, stvorene prigode nije uspjela realizirati, osim jedne u 26. minuti, pa su borbenim gostima rezultatom 1:2 (1:1) prepustili tri zlata vrijedna boda. Tavankućani su odlično otvorili utakmicu i već u 4. minuti pogotkom N. Skenderovića nagovijestili iznenađenje i utišali tristotinjak gledatelja. Domaćini su pojačali pritisak, stvarali zrele prigode, a sve što su uspjeli bilo je poravnanje u 26. minuti. Novi pogodak za goste zabio je Plavšić u 49. minuti, što je bilo dovoljno za pobjedu u ovoj tvrdoj i do kraja neizvjesnoj utakmici. U narednom kolu Tavankut će ugostiti četvrtoplasiranu ekipu Mladost Apa iz Apatina. 

Dočekali pobjedu

SOMBOR – Navijači somborskog Radničkog konačno su, u utakmici punoj preokreta, dočekali pobjedu svojih ljubimaca. Crveno-bijeli su pred stotinjak gledatelja na svojem travnjaku zabilježili pobjedu od 3:2 (1:0) protiv vrlo čvrste ekipe Tekstilca iz Odžaka. U prvom poluvremenu Somborci su bili znatno bolji, stvarali su izgledne prigode, a do prednosti su došli tek u 41. minuti zgoditkom Sapozničenka. Poslije odmora utakmica se rasplamsala, a gosti do poravnanja dolaze u 53. minuti iz penala. Osam minuta kasnije Odžačani koriste loše postavljeno zaleđe i preokreću rezultat. Ubrzo, već u 65. i 67. minuti, mrežu gostujućeg vratara zatresli su Erdei i Resanović iz penala za novi preokret i konačni rezultat ovog vrlo uzbudljivog meča. U narednom kolu Radnički će gostovati kod Crvenke u istoimenom mjestu. 

Neugodan poraz Apatinaca

APATIN – Nogometaši Mladosti Apa na svojem travnjaku su u derbiju kola, pred dvjestotinak gledatelja, zabilježili poraz rezultatom 2:3 (1:2) od Sloge iz Čonoplje. Utakmica je bila vrlo živa i dinamična. Gosti su do sigurne prednosti došli zgodicima Kemenja u 16. i 30. minuti, Milanović je umanjio u 40., a Basarić poravnao u 68. I kad su već svi na stadionu očekivali posljednji sučev zvižduk, zgoditkom Lučića Čonopljanci su stigli do punog plijena. U narednom kolu Apatinci će gostovati u Tavankutu. 

Raspoloženi Matijašević

BAČKI PETROVAC – Radnički 1912 nesmanjenom žestinom nastavlja planirani pohod na titulu prvaka Sjevera. Nogometaši Mladosti ni na svojem travnjaku u Bačkom Petrovcu, pred tristotinjak navijača, nisu mogli nauditi Somborcima. Uspjeli su zabilježiti samo častan poraz od 1:2 (0:1). I na ovoj utakmici u strijelce se ubilježio iskusni Matijašević u 21. minuti, a domaćini su se ponadali iznenađenju poslije brzo postignutog zgoditka početkom drugog poluvremena. Sve na svoje mjesto postavio je mladi Antunić zgoditkom u 69. minuti, za konačno slavlje svojih suigrača i pedesetak vjernih navijača, koji su s njima doputovali iz Sombora. U narednom kolu Radnički 1912 će ugostiti ekipu Poleta iz Karavukova i izraziti je favorit.
 
PFL Sombor
Nova pobjeda u gostima

TOVARIŠEVO – Nogometaši ŽAK-a su na teškom gostovanju u Tovariševu rezultatom 0:1 (0:1) izvukli sva tri boda od ekipe Vojvodine iz Kulpina i tako prekinuli niz od četiri uzastopne pobjede. Igralo se po jakom vjetru, dosta tvrdo, pa su nogometaši imali velikih problema s kontrolom lopte. Jedini zgoditak na utakmici dao je Nikić u 33. minuti. U jednom brzom napadu probio se po desnoj strani, sa samog kuta kaznenog prostora šutirao, lopta je, nošena vjetrom, završila u bližem kutu domaćeg vratara. Zahvaljujući pobjedi Somborci su se vratili na 5. poziciju, sa svega dva boda manje od lidera. U narednom kolu, u derbiju, ŽAK će ugostiti trećeplasiranog, ekipu Rusina iz Ruskog Krstura.

Tvrđava otkinula bod izrazitom favoritu

PARAGE – Na gostovanju u Paragama Tvrđava iz Bača je rezultatom 1:1 otkinula bod izrazitom favoritu, drugoplasiranoj Budućnosti. Igralo se po jakom vjetru, pa su nogometaši teško i kontrolirali loptu, tako da se ne može govoriti o nekim tečnim akcijama i preciznim udarcima na protivnička vrata.  U oštroj, ali korektnoj igri, bodovi su nenadano podijeljeni, što svakako više odgovara upornim gostima. U narednom kolu Tvrđava će gostovati u Gajdobri, kod susjeda na ljestvici, ekipe Hercegovca.

PFL Subotica
Razgoropadili se u derbiju

FEKETIĆ – Na gostovanju u Feketiću nogometaši Radničkog 1905 su pokazali zube i glatkom pobjedom osvojili zlata vrijedne bodove u borbi za lidersku poziciju. Domaći Jadran poražen je od Bajmačana rezultatom 1:4 (0:1) i najvjerojatnije se oprostio od borbe za plasman u viši rang natjecanja. U narednom kolu Radnički 1905 će ugostiti lidera, ekipu Proletera iz Ravnog Sela, a pobjedom domaćina ove dvije ekipe bi se bodovno poravnale. 

Đurđinci se probudili

ĐURĐIN – U derbiju začelja probuđeni Đurđin je na svojem travnjaku rezultatom 4:2 (2:0) svladao ekipu Proletera iz Njegoševa. Ovom pobjedom Đurđinci su napravili mali bodovni odmak od fenjera, pa će predstojeće utakmice igrati pod manjim rezultatskim pritiskom. U narednom kolu, u novom derbiju začelja, Đurđin će gostovati u Senti, kod istoimene ekipe.

Očekivani poraz

NOVI ŽEDNIK –  Ekipa Preporoda dočekala je na svojem travnjaku u Novom Žedniku izuzetnog favorita, trećeplasiranu Sutjesku iz Bačkog Dobrog Polja. Iako su pružili snažan otpor, domaćini su poklekli rezultatom 2:3 (1:1). U narednom kolu Preporod će gostovati u Nadalju kod ekipe Napretka.

Općinska liga Bačka Palanka
Miroljubivo 

BOĐANI – Ekipa Slavije iz Bođana na svojem travnjaku je rezultatom 1:1 (0:1) podijelila bodove s ekipom Bačke 1945 iz Bačke Palanke, pa sada ima dva boda više od dviju posljednjeplasiranih ekipa. U narednom kolu Slavija će u derbiju začelja gostovati u Viziću, kod fenjeraša Borca.
  
Protutnjali Karađorđevom

KARAĐORĐEVO –  Plavanska Sloga s gostovanja u Karađorđevu vratila sa sva tri boda na svom kontu. Domaći Proleter ni na svojem travnjaku nije bio dorasli protivnik Plavancima, pa je poražen rezultatom 2:5 (1:2). U narednom kolu Plavanci će ugostiti susjeda na ljestvici, ekipu Neština iz istoimenog mjesta.

MFL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Dunav daleko od zone ispadanja

MONOŠTOR – Nogometaši Dunava su na Doli svladali starog rivala, ekipu Partizana iz Kupusine rezultatom 3:2 (1:0). U tvrdoj utakmici, odigranoj po jakom vjetru, pravo umijeće je bilo kontrolirati loptu. Domaćini su realizirali jednu prigodu više nego gosti, pa su, posve zasluženo, osvojili cijeli plijen. Santo je zgoditcima u 20. i 53. minuti doveo Monoštorce u sigurnu prednost, međutim, na isteku punog sata igre Kupusinci su se zgoditkom vratili u igru. U 80. minuti Balaž povećava prednost, a šest minuta kasnije gosti postižu još jedan zgoditak, posljednji na utakmici. U narednom kolu Dunav će gostovati u Deronjama, kod ekipe Omladinca. 
 Ivan Andrašić

Stvarnost

Čarolija Svjetskog prvenstva odavno je završila i Hrvatska nogometna reprezentacija se, nastupima u Ligi nacija i prijateljskim ogledima, vratila u stvarnost. Šok protiv Španjolske u brutalnom porazu (0:6) otvorio je oči ukazujući kako se od stare slave ne može živjeti. Potom je uslijedio domaći remi protiv Engleske (0:0) u susretu pred praznim tribinama na Rujevici, susret u kojemu su vatreni mogli glatko biti poraženi da nije bilo nespretnosti Rushforda i odličnih obrana Livakovića. Konačno, u ponedjeljak navečer, upisana je prva pobjeda još od polufinala SP-a, minimalna pobjeda protiv Jordana (2:1). 
Skromni su to dometi druge reprezentacije SP-a, ali to je jednostavno tako u ovom prijelaznom trenutku kada se momčad pokušava adaptirati na novu konstelaciju igrača i adaptiranje na činjenicu kako se povlačenje nekoliko igrača mora adekvatno riješiti. I to što prije.
Gostujućom pobjedom Engleske u Španjolskoj, Hrvatska opet ima neke šanse u borbi za prvo mjesto u skupini, ali bi morala zabilježiti dvije pobjede (doma protiv Španjolske i u gostima kod Engleza). Izgleda znanstvena fantastika, ali s vatrenima je sve moguće. Opet, ako u tome ne uspije, Hrvatska mora razmišljati kako da ne bude među dvije posljednje momčadi u sve četiri skupine A divizije Lige nacija, jer bi u suprotnom izgubila status nositelja u predstojećim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine. U ovom trenutku neugodne stvarnosti, sa samo jednim osvojenim bodom iz dva susreta i gol razlikom -6, nalazi se upravo u toj zoni koja bi joj značajno zakomplicirala kvalifikacijski život.
No, pored svih nabrojanih momenata čini se kako je ipak najvažnije ponovno uspostaviti harmoniju u svim segmentima igre, harmoniju zahvaljujući kojoj je i ostvaren najveći uspjeh u povijesti. Povlačenjem Mandžukića kao da više nema efikasnosti, iako on nije postizao puno golova ali je njegovim angažmanom dolazilo do njih. Pa i zgoditke protiv Jordana, prve u posljednjih nekoliko susreta postigli su štoperi Vida i Mitrović.
Istina, u ovom prijateljskom susretu Hrvatska je nastupila bez udarnog kvarteta najboljih igrača, ali upravo su pričuve imale prigodu pokazati kako se na njih mora ozbiljno računati. 
Bilo kako bilo, sljedeći mjesec pokazat će sve i otkriti kakva je prava stvarnost vatrenih nakon SP-a.
Možda je rješenje u momčadi U21 koja je, pobjedama protiv Grčke i San Marina osvojila prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini i nakon 15 godina uspjela izboriti nastup na Europskom prvenstvu.
A to je lijepa stvarnost. 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika