Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tražeći predložak scenskoj igri

Poput i ranijih sezona, predstavama subotičkog kazališta prikazanim tijekom siječnja i veljače 1978. upriličena su noseća teatarska događanja, budući da bi već u ožujku započinjala tradicionalna festivalska okupljanja i gostovanja: Dani komedije u Svetozarevu (danas ponovno Jagodina); Festival malih i eksperimentalnih u Sarajevu, u travnju; Sterijino pozorje i Susret vojvođanskih kazališta u svibnju. 
U mađarskom ansamblu iskočilo je pet premijera, a ostvarili su ih mahom gostujući redatelji, ako među njih pribrojimo i Mihálya Virága s pučkom komedijom Gyule Illyésa Tűvé-tevők (Račundžije), u tom razdoblju profesora novosadske Akademije, uz dvojicu redatelja iz Rumunjske Györgya Haraga, on je postavio Molièreva Tartuffea i Dana Alecsandrescua s predstavama Čovjekova tragikomedija u okviru koje je uprizorio dvije jednočinke Antona Pavloviča Čehova: O štetnosti duhana i Labuđi pjev, kao i komad Megtorlás (Osveta) Ion Luca Caragiale, što ga je na mađarski preveo Sándor Fodor, dok je Marjan Bevk postavio Rođendan Harolda Pintera. 

M. Bevk – za korak ispred najboljih

I baš je ova predstava po mišljenju kritike iskoraknula iz kruga solidnih redateljskih ostvarenja, svjedočeći o nastavku istraživačkih pregnuća Marjana Bevka, što je na svoj način potvrdio i ulazak u uži izbor za Festival malih i eksperimentalnih scena u Sarajevu. Pinter je svoju dramu Rođendan završio 1957. godine, a pisana je na tragu i Edgara Alana Poea i Samuela Becketa, ali je nadasve samosvojna, a Bevk ju je postavio inventivno, maštovito i poticajno. Priču o umornom i izgubljenom pijanistu koji se nasukao u bijednom pansionu Pitovih i njegovo odvođenje, u kojemu sudjeluju čudni i nepoznati batinaši (dok su se na obzoru već stali ocrtavati oblaci prašine što ju dižu ubojice i zločinci, u trku), a ostvario je začudno i slojevito – kako zapaža kritika – omatajući scenska zbivanja maglom i sjenama, ostvarujući dojam tajanstvenosti i zagonetnosti. U Rođendanu je, dakle, sadržano sve što odlikuje Pinterovu dramaturgiju koja će biti prepoznatljiva u drugim njegovim djelima, a svodi se na ograničen prostor u kojem borave ljudi izloženi nekakvoj prijetnji od ne uvijek prepoznatljivih i odredljivih sila, a budući da Pinter izbjegava pružiti iole racionalno opravdanje za postupke svojih junaka, u ovakvom okruženju, kritika je njegovo stvaralaštvo najčešće svrstavala u teatar apsurda. 
Slijedom Pinterova teksta kojega je, ipak, postupno pomjerio u drugi plan Bevk, uvodi u predstavu i Stanleyeva dvojnika, povjerivši izvedbu glumici Valériji Kerekes. Ona ne izgovara bilo čiji tekst već svoju zadaću ostvaruje pjesmom i igrom. Kako zapaža kritika, Bevk se usmjerio upravo na ostvarenje apsurdne i napete atmosfere, uspostavljajući je unutar kontrasta svjetla i tame, u prostoru kojeg odlikuje iracionalnost u čemu su mu glavni pomagači bili scenograf  István Hupkó i majstor svjetla Zoltán Szagmeiszter. U predstavi su se istakli Petar Radovanović, Ivica Jakočević i Katarina Bačlija, a zapaženi su i kostimi Branke Petrović, gošće iz Sombora. 

Pročišćavanje emocija publike 

Za razliku od Platona, koji ne voli kazalište, pa i ne drži do njegova učinka, učenik mu Aristotel uočava važnost osobnog pročišćavanja emocija publike kroz tzv. katarzu, dočim je Platon tražio sud obrazovanog kritičara, koji prosuđujući umjetnički čin, neizravno obrazuje i publiku. Nije, dakle, presudna većina glasova nego stupanj stvarne osposobljenosti. Sve i ako to štiti publiku od nje same. Ovo će se pokazati prihvatljivim i učinkovitim kada nastupi epoha nacionalnih kazališta, koja u tom procesu imaju važno mjesto i ulogu u definiranju nacionalnog identiteta cijelih naroda i nastanak modernih država. Tako je bilo i u Hrvatskoj – Šenoa i Demeter o tome otvoreno govore, a na obrazovanju publike prepoznali su svoje zadaće Milivoj Solar, Cvijeta Pavlović, Marijan Bobinac, Nikola Batušić, Sanja Nikčević i dr. U Subotici Petar Šarčević, Ivanka Rackov, Josip Buljovčić, Endre Lévay, László Gerold i dr.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika