Arhiv tekstova Arhiv tekstova

PILEĆE ROLNICE

Postoje ljudi koji su vam na raspolaganju za sve u smislu kompetentnosti. Za bojanje zidova, pisanje, osvajanje prostranstava, smijanje, plakanje, gledanje filma, smišljanje što kuhati... Razumjeli ste što želim reći. E pa tako isto postoje i namirnice za sve. Za doručak, ručak ili večeru, kao salata, glavno jelo, predjelo, egzotičan meni, jednostavnu pripremu, razne špecije. Za krupne zalogaje, lagana jela, za juhu, paprikaš, gulaš, sendvič, namaz. Da ne biste pomislili da pretjerujem, zaustavit ću se i dati odgovor na ovu kulinarsku zagonetku iako je vjerujem već svi znaju. Riječ je o piletini i upravo je ona veliki saveznik svake kuharice, pa tako i moj saveznik, a ovog puta se na tacni našla kao rolovano zadovoljstvo.

Potrebno: 700 g pilećeg filea / 100 g pečenice / 80 g kačkavalja / 1 žlica suhog biljnog začina / malo papra / prstohvat češnjaka u prahu / ulje za prženje / jedno jaje / malo prezle.

Postupak: Pileći file isjeći na šnicle i istanjiti ih batom za meso. Meso dobro začiniti suhim biljnim začinom, solju i paprom. Istanjenu šniclu prekriti listovima pečenice i kačkavalja, pa urolati i uvezati kuhinjskim koncem. Ako ne volite koristiti kuhinjski konac, možete rolice probiti čačkalicom ali time riskirate da se šnicla odmota. U odgovarajućoj dubljoj posudi zagrijati ulje i u odvojenim tanjurima pripremiti razmućeno jaje i malo prezle. Rolnicu prvo staviti u tanjur s jajetom, te pokupiti na nju malo prezle. Potom rolovanu piletinu propržiti na visokoj temperaturi sa svih strana da porumeni. Smanjiti temperaturu i nastaviti pirjati uz povremeno dolijevanje vode. Preliti umakom po želji.
Dodatak: Poslužiti toplo uz pomfrit i neku laganu salatu.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika