Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Njegovo veličanstvo kesten

Ima li što ljepše od prohladne jeseni i opojnog mirisa pečenih kestena koji se širi ulicama i grije prozeble ruke. Sezona pečenog kestenja je započela i na uglovima ulica možete vidjeti kestenjare, ali možete i osjetiti taj prekrasan miris. Iako ima puno više vrsta, osnovna podjela kestenja jest na jestive i nejestive. Jasno je da nas interesira jestivo kestenje koje možete pripremiti i u svome domu. Kestenje može biti pečeno, kuhano, kao pire, u raznim slatkim i slanim varijantama. Nemojmo zaboraviti niti izuzetno zdrav kestenov med... Dakle, prava jesenska poslastica.

Kako ispeći kestenje u rerni? 

Kestenje je potrebno prije svega oprati i odstraniti s njega takozvane brkove. Potom ga treba zarezati nožem kroz sredinu, dovoljan je i jedan rez, ali kako bi se lakše gulilo možete i na dva mjesta zarezati. Važno je potopiti kestenje u vodu i ostaviti ga tako sat vremena. U vodu dodajte nekoliko žlica šećera ili prstohvat soli. Tepsiju u kojoj će se peći kestenje treba obložiti folijom ili papirom za pečenje (kako ne bi ostale fleke od pečenja) i staviti u pećnicu, te zagrijati na najjačoj temperaturi. U tako zagrijanu tepsiju poredate ocijeđeno kestenje i pečete ga oko 20 minuta. Kada je kestenje gotovo možete vidjeti po tome što će se zarezana opna početi odvajati od svog ploda. To je znak da je kesten pečen. 
Kada je kestenje gotovo, prespijte ga u dublju posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite desetak minuta da se upari i tada će se lakše guliti.  
Ako sumnjate u kvalitetu kestenja, potopite ga jednu večer prije i ono kestenje koje pliva po površini je pokvareno. 

Kuhani kesten 

Princip pripreme kestenja za kuhanje je isti kao i kod pečenja. Dakle, treba ga oprati, zarezati i potopiti u vodu. Potom ga staviti u dublju posudu s hladnom vodom, tek toliko da sve kestenje bude u vodi. U vodu dodate malo soli i kuhate 20-30 minuta. Kestenje prohladite i možete ga jesti. Kod kuhanog kestenja je malo teže izvaditi sam plod, pa to možete učiniti uz pomoć žličice. Dakle, prerezani kesten još malo zarežete (ako je potrebno) i žlicom izvadite plod. 
Ako u isto vrijeme želite praviti i pečeno i kuhano kestenje, onda je najbolje da sve oprane i zarezane kestene stavite u duboku posudu s vodom i dodate sol, te stavite kuhati dok ne prokipi. Tada dio odvadite i stavite u zagrijanu rernu na 250 stupnjeva, a ostatak ostavite da se kuha još 30 minuta. Dakle, otprilike u isto vrijeme ćete imati i pečeno i kuhano kestenje. Nemojte dozvoliti da kestenje u rerni zagori, njega izvadite već nakon 20 minuta. 
Stručnjaci kažu kako pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, sadrži bjelančevine, masti, čak i vitamine i dvostruko veću količinu ugljikohidrata, vitamin E i fitokemikalije koje nisu zastupljene u kuhanom kestenu dok kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka. 
Kod kupovine kestenja vodite računa da je zdravo, dakle bez rupica na njemu. Ako vam kestenje stoji nekoliko dana, potrebno ga je svaki dan pregledati i eventualno ukloniti one na kojima su se pojavile rupice. 

Zanimljivosti o kestenu

Vjerovali ili ne, najstarije drvo kestena, koje se zove Sto konja, nalazi se na sicilijskoj planini Etna i vjeruje se da je staro između 2.000 i 4.000 godina.
Jedna legenda kaže da je grčka vojska preživljavala na kestenju tijekom povlačenja iz Male Azije 401. godine prije Krista.
Od mljevenog kestena nekada se pravio napitak koji se služio umjesto kave. 
Kesten ima dvostruko više škroba nego krumpir.
Kesteni su jedini orašasti plodovi koji sadrže vitamin C. Porcija kestena će vas podariti količinom vitamina C koju sadrži jedan limun!
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika