Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva vijesti

Međubiskupijski sud počeo s radom


Na blagdan Anđela Čuvara, 2. listopada, održana je svečana sjednica početka djelovanja Međubiskupijskog suda prvoga stupnja i Međubiskupijskog suda drugoga stupnja u Novom Sadu, koji imaju svoje sjedište u prostorijama Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.
Početkom 2017. godine biskupi Beogradske metropolije, nadbiskup i metropolit beogradski msgr. Stanislav Hočevar, biskup subotički msgr. Ivan Pénzes, biskup zrenjaninski msgr. Ladislav Német, zajedno s apostolskim egzarhom za katolike bizantskog obreda u Srbiji msgr. Đurom Džudžarom odlučili su pokrenuti postupak uspostave Međubiskupijskih sudova, mjerodavnih za svoje biskupije. Dogovorom biskupa, službu moderatora, odnosno voditelja Međubiskupijskih sudova će vršiti nadbiskup i metropolit beogradski.
Odluku o osnivanju Međubiskupijskih sudova biskupi su donijeli još rujna prošle godine. Nakon nekoliko konzultacija s Apostolskom Stolicom, Vrhovni sud Apostolske Signature je 10. srpnja 2018. godine odobrio Odluku o osnivanju Međubiskupijskih sudova, čime je postupak uspostave završen, te su se stvorili svi preduvjeti za početak rada. Veliki doprinos postupku uspostave savjetom i stručnom pomoći su pružili Međubiskupijski sudovi u Zagrebu. Željom biskupa Međubiskupijski sudovi počinju s djelovanjem 11. listopada 2018. godine, na dan otvorenja II. Vatikanskog sabora i blagdan pape sv. Ivana XXIII. 
Svečanoj sjednici su, osim biskupa potpisnika Odluke o osnivanju Međubiskupijskih sudova u Novom Sadu, nazočili i srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović, te generalni tajnik Međunarodne biskupske konferencije vlč. Mirko Štefković. Nazočno je bilo svih 18 imenovanih djelatnika Suda, koji su ovom prigodom položili propisanu prisegu kod preuzimanja zadaća na Sudu, dok su sudski vikar na prvome stupnju vlč. dr. Ivica Ivanković Radak i msgr. dr. Géza Zapletán, sudski vikar na drugome stupnju položili i dodatnu ispovijest vjere propisanu kod preuzimanja crkvenih službi.
U djelovanju i funkcioniranju Sudova značajnu pomoć će pružiti sudišta susjednih biskupija.
Tijekom sjednice kratka predavanja su održali imenovani suci na Međubiskupijskom sudu drugoga stupnja u Novom Sadu, profesor kanonskog prava Više teološke škole u Segedinu i sudski vikar biskupije Szeged-Csanádi msgr. dr. József Kovács, te profesor kanonskog prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i sudac Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Đakovu vlč. dr. Zdenko Ilić. Govorili su na temu »Iskustva i izazovi crkvenih sudova u Republici Mađarskoj, odnosno Republici Hrvatskoj«.
Sjedište Suda je u Novom Sadu, ali će zato u svakoj biskupiji djelovati Istražni odsjek, što znači da će zainteresiranim vjernicima i strankama biti pojednostavljen pristup, jer će moći dolaziti također i u Beograd, Suboticu, Zrenjanin, Ruski Krstur. Na taj način je ispunjen jedan od ključnih naglasaka reforme »blizina suca i stranaka«. Ovakvim pristupom osigurava se racionalni raspored sudskih djelatnika, i konačno, osigurava se višejezičnost, što je od iznimnog značaja za biskupije koje spadaju pod mjerodavnost Međubiskupijskih sudova.
Međubiskupijski sudovi, iako su po svojoj naravi pravna struktura unutar kanonskog uređenja Crkve, svoju konačnu svrhu nalaze u utvrđivanju istine o valjanosti svetog ženidbenog veza, jer je materija kojom se Sudovi bave gotovo u cijelosti ženidbene naravi. U tom smislu, krajnji cilj je pomoć vjernicima koji se nalaze u različitim ženidbenim situacijama. Sudovi tako dobivaju svoju primarnu pastoralnu svrhu, jer se kroz sve to nastoji pomoći vjernicima, pa čak i kad je ženidbena situacija nepopravljiva, da se osjećaju prihvaćenima od Crkve.
Preuzeto s web portala: Srijemska biskupija 

Veni Sancte novosadskih studenata


Nova akademska godina za brojne novosadske studente katolike započela je slavljem mise zaziva Duha Svetoga u utorak, 2. listopada. Dvojezičnu misu, koja je slavljena u župnoj crkvi Imena Marijina, služili su župnik i naslovni opat preč. Róbert Erhard i kapelan vlč. Gáspár Józsa, uz asistiranje đakona vlč. Daniela Katačića. Liturgijsku glazbu animirao je mješoviti zbor mladih ove župe, a nove i stare novosadske studente u molitvi za darove Duha Svetoga podržali su i vjernici najveće novosadske župe, jedinog mjesta studentskoga pastorala u našem najvećem sveučilišnom središtu. Susreti za studente i mlade, od 15 do 25 godina starosti, u ovoj župi na hrvatskom jeziku održavat će se redovito svake srijede u 20 sati.
M. T.

 

Zlatna harfa 2018.

Susret malih župnih zborova, Zlatna harfa, ove godine bit će održan sutra, 13. listopada, u Čantaviru. Na ovome susretu okupit će se dječji zborovi brojnih župa Subotičke biskupije, a susret će kao i prijašnjih godina započeti zajedničkom svetom misom u 10.30 sati. Nakon misnoga slavlja i kratkog predaha slijedi nastup malih župskih zborova. 

Obljetnica posvete subotičke katedrale

Obljetnica posvete subotičke katedrale bit će proslavljena 14. listopada kada će svečano misno slavlje predvoditi subotički biskup mons. dr. Ivan Pénzes, a propovijedat će đakoni, vlč. Dražen Skenderović na hrvatskom i vlč. Dezső Serfőző na mađarskom jeziku. Euharistijsko slavlje počinje u 18 sati. 

Proštenje u katedrali

Na blagdan sv. Terezije Avilske, zaštitnice katedrale i Grada Subotice, 15. listopada u subotičkoj katedrali slavi se proštenje. Misno slavlje će predvoditi katedralni župnik mons. Stjepan Beretić, a propovijedat će vlč. Vinko Cvijin, župnik u Vajskoj i Bođanima, i vlč. Tibor Szöllősi, župnik u Budisavi. Sveta misa počinje u 18 sati. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika