Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Noć hrvatskog filma u Subotici

SUBOTICA – Subotica se i ove godine pridružila pojedinim gradovima u Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini (Mostar), Mađarskoj (Koljnof) i Austriji (Beč), mjestima u kojima je priređena Noć hrvatskog filma i novih medija. Ovaj cjelovečernji filmski maraton, koji za cilj ima prezentaciju i promidžbu hrvatske »sedme umjetnosti« održan je peti, a u Subotici treći put. I ovoga je puta subotičkoj publici u Art kinu Lifka ponuđen bogat program, kolaž ostvarenja različitih žanrova iz različitih razdoblja. 
Manifestacija je otvorena dugometražnim crtanim filmom za djecu Čarobnjakov šešir (1990.) Milana Blažekovića. Uslijedila su tri kratka animirana filma: Bijela vrana Mirana Miošića, Exodus Martine Lexi Vizec i Flim Flam Marka Belića, dva dugometražna dokumentarca novije produkcije: Dušan Vukotić – hrvatski oskarovac Silvija Petranovića i Dum spiro spero Pere Kvesića, a prikazan je i kolaž kratkih animiranih filmova: Biciklisti Veljka Popovića, Bećarac Zlatka Boureka i Eutanazija Joška Marušića. Noć je završena dugometražnim igranim filmom, dramom Tri Ane, iz daleke 1959. godine, utjecajnog redatelja Branka Bauera.
Specifičan filmski program za svaki grad uključen u ovaj projekt osmislila je, uz pomoć stručnih suradnika, umjetnička voditeljica manifestacije i filmska autorica Irena Škorić.
Organizatori subotičke Noći bili su Umjetnička organizacija Noć hrvatskog filma i novih medija iz Zagreba i ZKVH, u suradnji s Art kinom Lifka. 
D. B. P.

Književni susreti manjinskih pisaca

NOVI PAZAR – Četvrti po redu Književni susreti pisaca nacionalnih manjina u Srbiji – FEMILI počeli su jučer u Novom Pazaru a završavaju danas (petak, 12. listopada). Na susretu sudjeluju predstavnici više nacionalnomanjinskih zajednica – rumunjske, mađarske, hrvatske, bugarske, slovačke, rusinske i bošnjačke. Hrvatsku nacionalnu zajednicu na manifestaciji predstavlja Katarina Čeliković.
Osim predstavljanja svojeg književnog stvaralaštva, sudionici susreta će sudjelovati i na okruglom stolu Suvremeni izazovi manjinske književnosti posvećenom statusu književnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Srbiji kao i mogućnostima međusobne suradnje.
D. B. P.
Bunjevci bez granica u Subotici

SUBOTICA – Nakon Tavankuta i Gare, treći po redu festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u Subotici sutra (subota, 13. listopada) u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, koje je domaćin ovogodišnjeg susreta. Svoj dolazak na ovogodišnji susret udruga iz Srbije i Mađarske koje njeguju kulturu bunjevačkih Hrvata potvrdili su: KUU Zora iz Bačaljmaša, Bunjevački izvorni KUD iz Gare, Tamburaški ansambl Bačka iz Gare, HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, UBH Dužijanca iz Subotice, HGU Festival bunjevački pisama Subotica i Hrvatska čitaonica Subotica. Nastup sudionika, uz predstavljanje udruga, počinje u 18 sati. 
Održavanje festivala u Subotici pomogli su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Srbiji, Osiječko-baranjska županija, HNV, Grad Subotica i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice. 
Ž. V.

Kerempuh u Kragujevcu

KRAGUJEVAC – Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba s predstavom Ustav Republike Hrvatske zatvara u nedjelju, 14. listopada, natjecateljski dio Međunarodnog kazališnog festivala Joakim interfest u Kragujevcu. Ovu »ljubavnu priču o mržnji«, po kojoj je već ranije snimljen hit film, napisali su Ante Tomić i Rajko Grlić, a režiju predstave potpisuje Vinko Brešan. Na ovogodišnjem Joakim interfestu sudjeluju i kazališta iz Srbije, Amerike, Slovenije i Bosne i Hercegovine.  
D. B. P.

Zimska Škola hrvatskog folklora

KOPRIVNICA – Hrvatska matica iseljenika organizira svoj redoviti projekt – Zimsku školu hrvatskog folklora koja će biti održana od 3. do 12. siječnja 2019. u Koprivnici. Na Školi će se podučavati plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga jadranskog područja. Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama, glazbalima (tambure i tradicijska), a program obuhvaća plesove i glazbu otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Splita, Trogira, Kaštela, Čiova, Makarskog primorja, otoka Šolte, Brača i Hvara, Korčule, Mljeta i Lastova, poluotoka Pelješca, Dubrovačkog primorja, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, doline Neretve, dubrovačke kontradance te plesovi šibenskoga uzmorja i otoka. Od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, podučavat će se plesovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata iz Boke kotorske. Više informacija na www.matis.hr. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika