Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Interliber za srednjoškolce
 

Hrvatsko nacionalno vijeće organizira jednodnevnu ekskurziju na Sajam knjiga i učila Interliber u Zagrebu za srednjoškolce koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i nastavnike koji rade u hrvatskim odjelima. Posjet Interliberu će biti u subotu, 17. studenoga 2018. godine. Cijena aranžmana je 3000 dinara i plaća se u tri rate po 1.000 dinara. Program se sastoji od posjeta Interliberu, ručka (uračunatog u cijenu) i posjeta centru Zagreba. Polazak je u ranim jutarnjim, a povratak u kasnim večernjim satima. 
Novac se uplaćuje isključivo na žiro račun Hrvatskog nacionalnog vijeća, a obvezu prikupljanja novca i uplate preuzet će razredne starješine. O detaljima putovanja učenici i nastavnici će biti naknadno obaviješteni.

Predstavnici britanskog 
veleposlanstva u HNV-u

Predstavnice britanskog veleposlanstva u Srbiji, druga tajnica Celija Somerstain i politička savjetnica Jasna Hajder, posjetilie su u utorak, 9. listopada, Hrvatsko nacionalno vijeće. Bila je to prilika porazgovarati o izborima za nacionalna vijeća nacionalnih manjina u Republici Srbiji, dosadašnjem radu Hrvatskog nacionalnog vijeća te o pogledima čelništva zajednice na zakonodavni okvir za manjine u Srbiji. Celija Somerstain je izrazila zadovoljstvo zbog posjeta HNV-u, te naglasila kako je britanska vlada zadovoljna što može surađivati sa srbijanskim vlastima u pogledu predstojećih izbora za nacionalna vijeća nacionalnih manjina. »Nije mi poznato da postoje nejasnoće ili kakvi problemi, postoji veoma dobar zakonski okvir te sam sigurna da će izbori proteći u najboljem redu i sukladno zakonu.« Predstavnice britanskog veleposlanstva primio je predsjednik HNV-a dr. sc. Slaven Bačić.
S. J.

Blagoslov Dnevnog centra 

U utorak, 9. listopada, u Srijemskoj Mitrovici svečano je otvoren Caritasov centar za osobe s invaliditetom Sveta Tereza. Prostorije je blagoslovio župnik i generalni vikar Srijemske biskupije preč. Eduard Španović, a uvodnu riječ je održao direktor Caritasa Srijem vlč. Jozo Duspara. Poslije blagoslova nazočnima se obratio predstavnik Caritasa Njemačke Tobias Noelke koji je tom prigodom podsjetio nazočne da suradnja između Caritasa Njemačke i Caritasa Srbije traje više od 20 godina. Tijekom otvaranja potpisan je protokol o suradnji između Caritasa Srijem, Caritasa Srijemska Mitrovica, Doma zdravlja, Opće bolnice Srijemska Mitrovica, Grada Srijemska Mitrovica i Centra za socijalni rad. Otvaranju su nazočili i predsjednik Skupštine Grada Srijemska Mitrovica Tomislav Janković, načelnik uprave općih poslova Miroslav Jokić i predstavnici mitrovačkog Doma zdravlja.
Na kraju ceremonije uručene su zahvalnice svima koji su pomogli otvaranje ovog centra.
S. D.

Praznik zajednice – 
Dan rođenja bana Jelačića

Obilježavanje jednog od četiri praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića bit će održano u utorak, 16. listopada, u Novom Sadu. Program počinje svetom misom u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu koja će biti služena od 18 sati. Nakon svete mise, u 19 sati i 30 minuta u Amfiteatru na SPENS-u, u Novom Sadu, bit će održan prigodan kulturno-umjetnički program. Nakon toga bit će upriličen domjenak u predvorju ispred Amfiteatra. Organizatori proslave su Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD Jelačić iz Petrovaradina.
Grof Josip Jelačić Bužimski rođen je 16. listopada 1801. u Petrovaradinu, a preminuo je u 20. svibnja 1859. u Zagrebu. Bio je general i ban hrvatski, dalmatinski i slavonski od 1848. do 1859. godine i jedan je od najznačajnijih političara u cijeloj povijesti Hrvata. U Hrvatskoj se slavi kao nacionalni junak. Ukinuo je kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. Kao vojskovođa je pobijedio u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. godine. 
D. B. P.

Uskoro raspisivanje natječaja 
za njegovatelje 

U ovom se mjesecu očekuje završetak radova na rekonstrukciji gerontološkog kluba Centar 1 u Ulici Petra Drapšina 3 u Subotici, gdje će biti i sjedište Regionalnog centra za obuku njegovatelja, kao rezultat projekta »Razvoj usluga socijalne zaštite u okviru regionalne gerontološke mreže«, u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Sljedeći korak je raspisivanje natječaja za izbor prvih kandidata za rad u ovom centru, kaže direktor Geronotološkog centra Subotica Nenad Ivanišević.
On ujedno najavljuje pripremu aplikacije na novi hrvatski projekt, skupa s kolegama iz Đakova i Osijeka, kao i Apatina, koji treba biti nastavak ovog projekta, a radi se o Centru za prevenciju i otklanjanje posljedica demencije. Znanstveni dio ovog centra bit će smješten u klubu u Petra Drapšina, a smještajni dio za osobe oboljele od demencije planiran je u domu u Ulici 27. ožujka, gdje bi bili prošireni kapaciteti.
Podsjetimo, riječ je o značajnom projektu jer trenutno ne postoji formalno obrazovanje njegovatelja, a ovo će biti akreditirana ustanova s programom koji se primjenjuje u Hrvatskoj. Cilj je da svi njegovatelji koji budu obučeni, budu i zaposleni.
I. P. S.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika