Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Manjinski mediji kao kulturno nasljeđe

Druga Europska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima bit će održana u Novom Sadu od 15. do 17. studenoga, najavljeno je na konferenciji za novinare u Novom Sadu. Organizatori konferencije su Magyar Szó, Asocijacija medija, Heror media Pont i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija u suradnji s Europskom asocijacijom manjinskih dnevnih listova. 
»Novi Sad kao izrazito multinacionala sredina, koja tradicionalno podržava očuvanje kulturne raznolikosti, prepoznaje značaj manjinskih medija i u tom procesu i općenito. Konferencija koja proučava njihovu društvenu ulogu i na taj način ih dodatno promovira, za nas je veoma značajna, i veoma mi je drago što je konferencija našla svoje mesto u projektu Novi Sad 2021. Gradska uprava ima posebnu sekciju u financiranju kroz natječaje koja je namijenjena upravo javnom informiranju, i na taj način omogućili smo podršku svim projektima od općeg interesa, jer smo svjesni specifičnosti nekomercijalnog sadržaja i važne uloge koju mediji imaju u društvu«, rekao je član Gradskog vijeća za kulturu Dalibor Rožić i dodao kako je siguran da će ova konferencija biti uspješna i da će kreirati odgovarajuću platformu za tumačenje i tretman manjinskih medija u našoj zemlji, ali i u Europi, kao i da će potaknuti intenzivniju suradnju na tom polju.
Pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević istakla je značaj ove Konferencije, jer se na vrlo pragmatičan način bavi pitanjima informiranja na jezicima nacionalnih manjina. Ona je istakla da je Pokrajinska vlada u posljednje dvije godine povećala sredstva koja se izdvajaju za financiranje medija na manjinskim jezicima i dodala kako je namjera Pokrajinske vlade da i u narednoj godini poveća sredstva i podrži manjinske medije na teritoriju čitave AP Vojvodine.
Ravnateljica Heror Media Pont Nataša Heror naglasila je da druga Europska konferencija, pod nazivom »Jesu li manjinski mediji kulturno naslijeđe«, propituje poziciju manjinskih medija kao aktivnih činilaca razvoja europskih društava.
»Traženje odgovora na ovo pitanje će se odvijati kroz nekoliko glavnih tema: kulturna prava, samoregulacija manjinskih medija i definiranje fenomena manjinskih medija kao kulturnog naslijeđa. Europski karakter ove konferencije omogućuje uvid u produkciju i stupanj utjecaja manjinskih medija širom Europe na društva u kojima stvaraju svoj sadržaj. Događaj je integriran u ‘PLUS dane interkulturalnosti’ projekta Novi Sad 2021, a jedan od ciljeva za ovu godinu je promoviranje Novog Sada i Vojvodine kao kulturnih destinacija koristeći potencijale njihovog izvornog multikulturnog okruženja, i to putem aktivne suradnje s manjinskim medijima kako u Srbiji tako i širom Europe«, rekla je Nataša Heror.
Prvi dan konferencije je rezerviran za predavanja o glavnim temama događaja namijenjenim novinarima, studentima, menadžmentima medija, predstavnicima institucija i organizacija koje se bave položajem manjinskih zajednica, manjinskim i kulturnim pravima, kao i srednjoškolcima koji pohađaju fakultativni predmet »Mediji i medijska pismenost«, dok će se drugog dana događaj odvijati kroz plenarni rad u četiri panela.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika