Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Patetika plus miroljubiva retorika

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić bio je u dvodnevnom  posjetu Kosovu proteklog vikenda. Priština je prvotno zabranila njegov dolazak, no na kraju su pod međunarodnim pritiskom popustili. Vučić je prošle subote bio na jezeru Gazivode, pa u Lešku, onda u Leposaviću na zatvaranju Biznis foruma, a u Zvečanu je održao sastanak s političkim predstavnicima Srba na Kosovu prvoga dana posjeta. Sutradan je Vučić održao govor u Kosovskoj Mitrovici, u kojem je veličao Slobodana Miloševića, a poraze njegove politike opravdao »lošim procjenama«. 
Najkasnije do veljače 2019. morat će razriješiti kosovski čvor da bi mogao nesmetano nastaviti europski pregovarački proces, prenose hrvatski mediji. Vučić je »notornom laži« nazvao informacije da do kraja godine mora priznati Kosovo. »To je notorna laž. Nikome od nas ne pada na pamet da u takvom poslu sudjelujemo, jedino što želimo je za vas izboriti veća prava«, rekao je Vučić.

Gazivode – strateški važne za Srbiju

Općina Zubin Potok bila je prva točka Vučićevog posjeta Kosovu, prema programu koji uključuje i Gazivode. »Sretan sam što sam ovdje, divno se osjećam«, rekao je Vučić u Zubinu Potoku, ali zbog čega baš Gazivode? Nije slučajno što je Vučić svoj pozdravni govor na Kosovu održao ispred hidroelektrane Gazivode, jedne od spornih točaka u pregovorima između Prištine i Beograda.
Vučić pod svaku cijenu želi pod nadležnost Srbije staviti hidroelektranu Gazivode, koja je uz rudnik Trepča strateški važna za Srbiju. Opstanak tog dijela Kosova ovisi o toj hidroelektrani. Oko 80 posto površine jezera Gazivode nalazi se u Općini Zubin Potok na sjeveru Kosova, s većinskim srpskim stanovništvom, a manjim dijelom jezero pripada Općini Novi Pazar u Srbiji.
»Bez Gazivode nema preživljavanja, nema preživljavanja ove oblasti. Došao sam s porukom mira, ali i s planovima i investicijama«, rekao je Vučić, a sutradan je uslijedio Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici, koji je i sam najavio kao jedan od najvažnijih u njegovu životu, a mediji su taj govor prozvali »njegovim Gazimestanom«. 

»Veliki lider«, loši rezultati

»Nema nas više ni na Kosovu polju gdje je mnogo toga počelo, i to ne zato što su Hrvati, muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji od nas, već zbog toga što nismo razumjeli poziciju Srbije i svijeta, zbog toga što nismo shvatili da nismo sami na svijetu i da se bez svijeta ne može. Milošević je bio veliki srpski lider, namjere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili puno lošiji. Ne zato što je on to želio, već zato što želje nisu bile realne, a interese i težnje drugih naroda zanemarili smo i podcijenili. I zbog toga smo platili najvišu i najtežu cijenu«, izjavio je Vučić u dijelu svog govora. 
Tvrdnjom da je Milošević bio dobar lider, nastavio je retoriku iz 90-ih. Za upitati je treba li poraze politike Miloševića pravdati »lošim procjenama«? Vučić je najavio teške pregovore u svezi Kosova, a svaki pomak predstavio je kao svoj uspjeh. »Vi ste ovdje već sve podnijeli, sve izgubili, sve žrtvovali. Za Srbiju. A potreban je još jedan napor, za opstanak na svojim ognjištima.«
Ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, Vučić je rekao kako se »danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo« i poručio da »Srbija više nema glava« koje će slati u ratove, a sunarodnjake pozvao na mir i prisebnost, jer su potrebni Srbiji koja namjerava postati još razvijenija i ekonomski stabilnija. A što bi bilo da ima »glava«?
Vučićevom dolasku u Mitrovicu prethodila je zabrana odlaska u selo Banje, na sjeveru Kosova, u kojem žive Srbi ali uz albansku većinu. Posjetu su se usprotivili veterani Oslobodilačke vojske Kosova koji su postavili cestovnu blokadu. Načelnik te općine Bekim Jashari poručio je da srbijanski predsjednik u mjesto može ući tek kad se ispriča »za počinjene zločine«.
Vučić je ratne zločine na Kosovu nazvao »tobožnjima« te napao one koji su izručili Miloševića i srpske generale Haagu zbog zločina na Kosovu. »Najgore od svega, oni koji su to učinili i danas nam drže lekcije iz domoljublja«, rekao je Vučić. Ali, poručio je i sljedeće: »Neću borbene pjesme, neću vas huškati, neću vam obećavati oružje i streljivo, iako je jasno da nikome nećemo dopustiti da to koriste ni protiv vas«.
Hrvatska je Vlada u ponedjeljak, kao jalove provokacije koje ne mogu promijeniti povijesne činjenice, ocijenila izjave srbijanskog predsjednika Vučića da je Milošević bio veliki lider i da se u Kninu vije šahovnica koje ondje nikada nije bilo. »Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice«, priopćili su Banski dvori.
Vlada u reakciji na Vučićevu izjavu naglašava kako je povijesna činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtvom agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. »Taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin. Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti«, naglašava Vlada.
Oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. »Hrvatska zastava vijorila se u Kninu i prije Vučićeva govora i vijorit će se ubuduće«, poručila je za Dnevnik HRT-a. Predsjednica je naglasila da ne želi dopustiti da Vučić definira političku agendu u Hrvatskoj i da bi ga trebalo ignorirati. Dodala je da se ne namjerava spuštati na razinu da komentira govor srbijanskog predsjednika i kazala da on za Hrvatsku nije relevantan.
Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika