Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Intenzivan tjedan prikupljanja potpisa

Pripadnici hrvatske zajednice diljem Vojvodine i u Beogradu rade organizirano ili samostalno na prikupljanju potpisa potpore za elektore koji će sudjelovati 4. studenoga na elektorskoj skupštini na kojoj će biti izabran novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Jedini koji to za sada čine javno, uz kampanju u medijima i na društvenim mrežama, jesu aktivisti okupljeni oko liste HRvati ZAjedno koju čine Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, desetak hrvatskih udruga i pojedinci.  
Aktivisti liste HRvati ZAjedno već dvadesetak dana svakodnevno rade na prikupljanju i ovjeri potpisa u Subotici (u Domu DSHV-a radnim danima od 17 do 21 sat), a u proteklih desetak dana to su činili i u Petrovaradinu, Tavankutu, Đurđinu, Žedniku, Vajskoj, Plavni, Stanišiću, Monoštoru, Surčinu, Zemunu i Srijemskoj Mitrovici, kao i u više mjesta u Banatu. 
»Do sada su prikupljeni potpisi za dvadesetak elektora. Glede tehničkih aspekata upisa, većih problema nije bilo, te dosadašnji tijek prikupljanja potpisa smatramo uspješnim«, kaže predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.  
Uz angažman u već spomenutim gradovima i selima, ova će lista prikupljanje potpisa organizirati i u drugim mjestima u kojima Hrvati žive u značajnijem broju – Sonti (sutra, 15. rujna), Bajmaku, Mirgešu, Verušiću, Maloj Bosni, Bikovu, Odžacima, Šidu, Slankamenu, Golubincima te Beogradu.

Monoštor i Stanišić

Na teritoriju Grada Sombora potporu listi HRvati ZAjedno dale su udruge KUDH Bodrog iz Monoštora i HKD Vladimir Nazor iz Stanišića, te je prikupljanje potpisa organizirano u tim mjestima. Kandidati za elektore iz Stanišića su: Ivan Karan, kandidat MO DSHV-a iz Stanišića i Marko Gundić, kandidat HKD-a Vladimir Nazor. Potporu ovim kandidatima dali su i Hrvati iz Riđice, Čonoplje, Lemeša i Aleksa Šantića. Karan je prikupio 60 potrebnih potpisa, a za Gundića prikupljanje potpisa bit će 21. rujna u uredu javne bilježnice Lidije Karanović od 14 do 17 sati, u Somboru, Ulica Arsenija Čarnojevića, broj 1. 

Prikupljanje potpisa u Srijemu

Aktivisti liste HRvati ZAjedno prikupljaju potpise i u Srijemskoj Mitrovici, u dvorani župe sv. Dimitrija, svakog radnog dana od 14.30 do 16.30 sati i nedjeljom nakon svete mise od 10.30 do 12 sati. Prema riječima aktivista Zlatka Načeva, za sada se prikupljanje potpisa odvija uspješno, a kada je riječ o uslugama javnih bilježnika do sada nije bilo nikakvih problema. No, i dalje stoji poziv svim zainteresiranima koji žele dati svoj potpis za kandidiranog elektora da to učine tijekom rujna u navedenim terminima. Potpisi se prikupljaju i u župama u Zemunu i Surčinu. 
»U utorak, 4. rujna, prikupljeni su potpisi za prvog elektora iz Surčina, umirovljenika Josipa Čačića. Započeto je prikupljanje potpisa i za drugu elektoricu Irenu Obradović. Određeni broj potpisnika je zbog zaposlenosti i starosti podnio pisani zahtjev za upis u poseban birački popis putem pošte i trenutno čekamo odgovor nadležne službe Općine Surčin hoće li nam prihvatiti ovakav način podnošenja zahtjeva«, kaže predsjednica Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina Katica Naglić.
Prikupljanje potpisa u Šidu i Sotu (do trenutka zaključenja našeg tjednika) još uvijek nije počelo. Kako smo saznali, u tijeku su pripreme da se taj proces započne, a pripadnici hrvatske zajednice bit će blagovremeno obaviješteni o terminima u kojima će moći dati svoj potpis za kandidiranog elektora.

HGS prikuplja potpise

Potpise za elektore prikupljaju i aktivisti udruge Hrvatski građanski savez sa sjedištem u Novom Sadu. Predsjednik ove udruge dr. Tomislav Stantić bio je nositelj liste koja je u prošlom sazivu HNV-a imala osmero vijećnika. U izjavi za naš tjednik Stantić kaže kako aktivisti HGS-a prikupljaju potpise u više mjesta – Subotici, Somboru, Novom Sadu i Beogradu. 
»Svaki kandidat za elektora u svome mjestu prebivališta sam organizira prikupljanje potpisa, a pružit ćemo pomoć koliko možemo svakom tko bude imao poteškoće u prikupljanju dovoljnog broja potpisa«, kaže Stantić.
HGS nema niti je na nekoj listi, već njihovi aktivisti sakupljaju potpise za sudjelovanje na elektorskoj skupštini 4. studenoga. 
»Mi ne pravimo nikakvu listu, liste se prave tek 4. studenoga«, kaže Stantić. 
Po njegovim riječima, HGS nema poseban program za ove izbore već su to načela iz Programske inicijative Saveza iz 2016. godine, dostupne na njihovoj internetskoj stranici www.hgs.org.rs .
Rok za prikupljanje potpisa je 4. listopada, a da bi elektorska skupština uopće bila održana potrebna je nazočnost najmanje 60 elektora za koje je potrebno sakupiti ukupno 3.600 potpisa potpore. 
H. R.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika