Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izvannastavne aktivnosti 
za učenike i nastavnike

Hrvatsko nacionalno vijeće dostavilo je osnovnim i srednjim školama u kojima se izvodi nastava na hrvatskom jeziku popis izvannastavnih aktivnosti koje će Vijeće realizirati s učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, kao i popis planiranih stručnih skupova posvećenih jezičnom stručnom usavršavanju uposlenih učitelja, nastavnika i profesora u nastavi na hrvatskom jeziku.
Ovaj popis aktivnosti treba biti uveden u godišnje planove navedenih škola čime se stvaraju pretpostavke uspješne suradnje, odnosno da se učenicima i uposlenima nesmetano osigura sudjelovanje ili prisustvo navedenim aktivnostima, navodi Margareta Uršal iz HNV-a.
Navedene izvannastavene aktivnosti za učenike podrazumijevaju ekskurzije, studijske posjete, razmjene učenika te sudjelovanja u programima poput Dana kruha, kvizova Lijepa naša i Čitam i skitam, Sajma knjiga i učila Interliber u Zagrebu... Za nastavni kadar koji izvodi nastavu na hrvatskom jeziku u ovoj je školskoj godini predviđeno četiri skupa za stručno usavršavanje od kojih će neki biti međunarodni ili akreditirani.  
D. B. P.


Osiguran autobusni prijevoz 
za učenike

Učenici nižih razreda hrvatskih odjela u Subotici će i ove godine koristiti zasebno organizirani autobusni prijevoz do škola, kojega za njih osigurava lokalna samouprava. Ove godine će tim projektom, namijenjenim za učenike koji se školuju na nekom od manjinskih jezika, biti obuhvaćeno oko tridesetoro đaka iz hrvatskih odjela. 
Učenici viših razreda osnovne škole koji putuju do škole čine to redovitim autobusnim linijama, ali i njima Grad Subotica u cijelosti subvencionira troškove prijevoza, odnosno mjesečne karte. Kada su u pitanju srednjoškolci, njima Grad Subotica subvencionira samo polovicu mjesečne karte, a za učenike koji nastavu pohađaju na hrvatskom dio troškova i ove godine subvencionira Hrvatsko nacionalno vijeće. Obrasci prijava za subvencije HNV-a podnose se do 15. rujna, a odluku o tomu tko će dobiti ovu vrstu potpore donijet će Odbor HNV-a za obrazovanje najkasnije do 1. listopada. 


Stigli užbenici 
za prve i pete razrede

Učenici prvih i petih razreda osnovnih škola koji slušaju nastavu na hrvatskom jeziku dobili su sredinom tjedna potrebne udžbenike. Udžbenici za ostale razrede su već ranije podijeljeni učenicima. Komplete udžbenika osiguralo je Hrvatsko nacionalno vijeće kao jednu od poticajnih mjera glede obrazovanja na hrvatskom jeziku.  
D. B. P.


Infrastrukturni projekti 
u Vojvodini 

Na teritoriju AP Vojvodine trenutno se izvode značajni infrastrukturni projekti i priprema projektne dokumentacije za niz drugih projekata, čija je ukupna vrijednost 2,6 milijardi eura, poručeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i potpredsjednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović nakon sjednice Radne grupe za koordinaciju infrastrukturnih projekata na teritoriju AP Vojvodine.
Predsjednik Mirović istaknuo je da su u vrhu prioriteta izgradnja brze prometnice Novi Sad – Zrenjanin – Beograd i Fruškogorski koridor, čiju projektnu dokumentaciju financiraju Pokrajinska vlada i resorno ministarstvo.
»Očekujem da će radove na Fruškogorskom koridoru izvoditi kineska kompanija CRBC s kojom je u rujnu obnovljen Memorandum. Model financiranja tog značajnog projekta bit će poznat u narednim mjesecima«, izjavio je predsjednik Mirović.
On je najavio da se u narednom periodu očekuje početak realizacije i drugih, manjih projekata iz područja putne infrastrukture, kao što su rehabilitacija prometnice Irig – Ruma, Vrbas – Kula – Sombor, nastavak radova na dionici od Begeča do Bačke Palanke, kao i rekonstrukcija puta od graničnog prijelaza Batrovci do Kuzmina.
»Kada sve svedemo, Vojvodina se ima čime ponositi. Svi ovi projekti su veoma značajni, jer ćemo njihovom realizacijom u potpunosti promijeniti sliku putne i prometne infrastrukture u pokrajini«, istaknuo je predsjednik Mirović najavljujući da će u narednih nekoliko dana biti otvorena rekonstruirana dionica od Srijemskih Karlovaca preko Banstola do Inđije.
Predsjednik Mirović istaknuo je da su za sve građane Pokrajine veoma značajni i projekti koji se odnose na izgradnju postrojenja za preradu pitke vode, te dodao da je tvornica vode u Vršcu spremna za puštanje u pogon.
»Pokrajinska vlada je financirala tvornice vode u Novom Bečeju, prva faza će biti ugovorena u narednih nekoliko dana i na tome nećemo stati«, kazao je predsjednik Mirović naglasivši da se značajna sredstva ulažu i u unaprjeđenje zdravstvenog sustava u Vojvodini.
Potpredsjednica Mihajlović izjavila je da su Putevi Srbije u rekonstrukciju i rehabilitaciju cesta u AP Vojvodini ove godine uložili devet milijardi dinara, a da je još šest milijardi dinara planirano za nove projekte.
»Rehabilitira se pruga Pančevo – Orlovat – Rimski Šančevi dužine 112 kilometara, a rekonstruirat će se i pruga Subotica – Senta. Radit će se rekonstrukcija postojećeg postrojenja u Vrbasu, a u Kikindi će biti izgrađena nova tvornica pitke vode«, navela je Mihajlovićeva.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika