Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Vojvođanski Hrvati na 
manifestaciji u Bapskoj

BAPSKA – Tri hrvatske udruge kulture iz Subotice – HKC Bunjevačko kolo i HLU Croart iz Subotice i HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada – sudjelovale su u subotu, 8. rujna, na blagdan Male Gospe, na manifestaciji Prvo zavjetno hodočašće hrvatskih branitelja i mladeži Gospi Bapskoj. Riječ je o manje poznatom svetištu u mjestu Bapska, koje se nalazi u sastavu Grada Iloka. 
HKC Bunjevačko kolo je u večernjem programu nastupilo sa svojom reprezentativnom skupinom folkloraca koja je izvela splet bunjevačkih plesova, uz pratnju članova glazbene sekcije Centra.
Na manifestaciji je nastupila i pjevačka skupina HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada.
Troje članova Croart-a – Miodrag Mišo Boroš, Divna Lulić Jovčić i Maja Kovač bili su gosti na likovnoj koloniji koja je održana u sklopu manifestacije u Bapskoj. Na koloniji su stvarali i slikari iz Vukovara, Šida, Županje, Slankamena… 
U sklopu manifestacije održana je i nogometna utakmica na kojoj su se sastali lokalni klub NK Hajduk iz Bapske i Nogometna reprezentacija Hrvata iz Srbije.
Manifestaciju je organiziralo više udruga branitelja iz tog dijela Hrvatske, a održana je pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.
D. B. P.

Gala koncert STO i Piazza Italie

SUBOTICA – Kao priprema za svoju talijansku turneju krajem rujna, Subotički tamburaški orkestar i vokalne solistice Dušica Vucelja (sopran), Ružica Inić (sopran) i Marija Kovač će u ponedjeljak, 17. rujna, održati koncert pred »domaćom« publikom u Subotici, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, s početkom u 20 sati. Dirigentica orkestra je Sonja Berta. Na koncertu će biti predstavljen repertoar s kojim će glazbenici nastupiti na koncertima 24., 25. i 26. rujna u Firenci, te 28. rujna i u gradu Busto Arsizio. Organizator koncerata je Talijanski kulturni centar Piazza Italia iz Subotice.
Cijena ulaznice za subotički koncert je 350 dinara, a može se kupiti neposredno prije koncerta ili rezervirati na telefon: 024/551-285. 
D. B. P.

Jergović i Radaković na Prosefestu

NOVI SAD – Književnici iz Hrvatske – Miljenko Jergović i Borivoj Radaković sudjelovat će, među ostalim, na ovogodišnjem, međunarodnom festivalu proze Prosefestu koji će biti održan od 25. do 28. rujna u Novom Sadu. 
Manifestacija Prosefest je osnovana s namjerom da književnost vrati njezinim korijenima, živom i neposrednom kontaktu autora s čitateljima, prije svega mladoj publici. U okviru festivala dodjeljuje se i nagrada Milovan Vidaković za ukupno prozno stvaralaštvo. Organizator festivala je Kulturni centar Novog Sada.
D. B. P.
Regionalna književna 
konferencija Book Talk 

NOVI SAD – Regionalna književna konferencija Book Talk bit će održana 28. rujna u Novom Sadu i okupit će pisce, nakladnike i književne kritičare iz regije. Tema ovogodišnje konferencije su Godine raspleta – jubileji globalnih, regionalnih i nacionalnih događaja koji su značajno utjecali na naše živote a samim tim i na književnu scenu. Konferencija će okupiti veliki broj sudionika, a među ostalim i sudionike iz Hrvatske, a to su: novinari i publicisti Denis Kuljiš i Davor Šišović, nakladnik Mišo Nejašmić, novinar i urednik Tomislav Marčinko te dugogodišnji ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba Duško Ljuština. Konferencija se održava na tri lokacije: u Galeriji Matice srpske, Spomen zbirci Pavla Beljanskog te Galeriji likovne umjetnosti – poklon zbirka Rajka Mamuzića. Organizator konferencije je nakladničko poduzeće Color Press Group iz Novog Sada.
D. B. P.

Festival bunjevački pisama u Subotici

SUBOTICA – Festival bunjevački pisama, osamnaesti po redu, bit će održan u nedjelju, 30. rujna, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Na festivalu će biti izvedeno 16 novih autorskih pjesama. Izvođači pjesama bit će vokalni solisti koje će pratiti Festivalski orkestar HGU Festival bunjevački pisama, kao i glazbeni ansambli iz Subotice, Sombora i Vukovara. Organizator festivala je Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama iz Subotice. Ulaznice se, po cijeni od 250 dinara, mogu kupiti na ulazu prije početka festivala ili ranije rezervirati na telefon: 063/8087836.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika