Arhiv tekstova Arhiv tekstova

GAZPACHO

S kim se družiš takav si i u tome si. E pa mi smo ovih dana u društvu Španjolaca, a što je još bolje spremamo se za put u Madrid, pa jedva čekam opet jesti gazpacho. I samo o tome pričam. To pričanje je toliko uporno da me je drugar, također Španjolac, izazvao da napravimo gazpacho prije Španjolske. I bi gazpacho u našoj režiji.
Za one koji nisu još čuli gazpacho je hladna juha od rajčice i krastavaca karakteristična za Španjolsku i Portugal. Pravi se od zrelih rajčica, zelene paprike, krastavaca, češnjaka, starog kruha koji se prethodno potopi u vodu, octa i maslinovog ulja. U nekim krajevima se dodaje također i aleva paprika ili kim. Postoje razne varijacije, kao i kod svakog drugog jela, a ja sam prilično sigurna da ovo crveno zadovoljstvo volim zbog rajčice i češnjaka. 
Potrebno: 1 kg rajčice / 1 paprika / 1 krastavac / 1 čen češnjaka / sok od pola limuna / sol / papar / mljeveni chilli / 2 žlice maslinovog ulja
Postupak: Rajčicu potopiti u vrelu vodu na 1-2 minute, dok se ljuska ne odvoji i oljuštiti ga skroz. Oljuštiti i krastavac. Narezanu rajčicu, papriku, krastavac i usitnjen češnjak ubaciti u blender i izmiksati. Ovisno o tome koliku gustinu želite, možete sipati čašu vode. Začiniti po ukusu. Dodati cijeđeni limun i maslinovo ulje, pa sve dobro promiješati i staviti u hladnjak da se ohladi. Poslužiti, naravno, hladno, uz prepržen kruh.
Moji domaćini u Španjolskoj uvijek imaju hrskavog kruha i ako mene pitaju, kada tome dodamo gazpacho imamo sve što je potrebno za dobar doručak. Vi probajte, pa sami odlučite. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika