Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
Spasavali bod

SUBOTICA – U derbiju začelja, protiv ekipe ČSK Pivare iz Čelareva 1:1 (0:0), umjesto uvjerljive pobjede, nogometaši Bačke 1901 na svojem travnjaku, pred oko 300 navijača, iščupali su bod u finišu utakmice. Domaćini su krenuli silovito, međutim iz idealnih prigoda nisu pogodili Orčić, Manojlović i Masalušić. Na odmor se otišlo bez pogodaka, a u drugom poluvremenu gosti sve opasnije prijete, pa je tako u 59. minuti, nakon udarca s 18 metara lopta zakačila nekog od obrambenih igrača i prevarila vratara Gabrića za minimalnu prednost gostiju, a desetak minuta kasnije vratar Subotičana fenomenalnom intervencijom sprječava povećanje prednosti. Tek u 83. minuti, nakon kornera, pričuva Šotmaz glavom zakucava za poravnanje. U posljednjoj minuti sreća je poslužila domaćine, jer je nakon vrlo izgledne prigode gostiju lopta odsjela na gredi Gabrićevih vrata. U narednom kolu Subotičani će gostovati Dinamu 1945 u Pančevu.

Vojvođanska liga Sjever
Somborci nemilosrdni

TAVANKUT – Na svojem travnjaku, pred oko 300 gledatelja, Tavankut je poražen od ekipe Radničkog 1912 iz Sombora rezultatom 0:4 (0:2). Domaćini nisu bili toliko inferiorni koliko rezultat pokazuje. Imali su nekoliko ozbiljnih prigoda, nisu ih realizirali, u jednom navratu zatresli su i gredu, a Somborci su svoje prigode realizirali. Već nakon prvih četvrt sata igre, zgoditcima Antunića u 8. i Vujačića u 15. minuti imali su teško dostižnu prednost. I u nastavku ista slika. Gotovo ravnopravna igra u polju, nerealizirani napadi Tavankućana i u finišu još dva zgoditka Somboraca. U 72. minuti mrežu je zatresao Kobiljski, a u 80. Antunič. Poslije 4. kola na liderskoj poziciji je usamljen Radnički 1912 s maksimalnim učinkom, a Tavankut je jedina ekipa bez bodova.U narednom kolu Radnički 1912 će ugostiti Bačku iz Pačira, a Tavankućani će u goste susjedu na ljestvici OFK Vrbasu. 
 
Prekinuli seriju

SOMBOR – Nogometaši Radničkog prekinuli su seriju od tri trijumfa. Pred svojom publikom su poraženi od Budućnosti iz Mladenova rezultatom 0:1 (0:0). Po svemu sudeći, mlade Somborce je sustigao umor od žestokog starta. I na ovoj utakmici su napadali, imali terensku inicijativu, imali su i nekoliko ozbiljnih prigoda, međutim, strijelci se nisu proslavili. Kako to u nogometu često biva, kazna za promašaje stigla ih je u posljednjoj minuti susreta, kad su gosti iskoristili nesmotrenost domaće obrane i zatresli im mrežu za velika tri boda. U narednom kolu, u derbiju, ekipa Radničkog će u Adorjanu odmjeriti snage s drugoplasiranom Tisom. 

I dalje neporaženi

TURIJA – Nogometaši Mladosti Apa ostali su neporaženi i nakon 4. jesenskog kola. Na gostovanju u Turiji kod ekipe Mladosti svojom već prepoznatljivom igrom osvojili su bod rezultatom 2:2 (0:0). Apatinci su domaćinima prepustili prividnu dominaciju, međutim u munjevitim kontranapadima bili su vrlo konkretni i opasni. U žestokoj, ali fer i korektnoj igri, domaćini su bili dva puta u prednosti, u 50. i 80. minuti, a gosti su poravnavali zgoditcima Kneževića u 63. i Rašete u 83. minuti, pa je susret ipak završen miroljubivim rezultatom. U narednom kolu Apatinci će ugostiti ekipu BSK iz Bačkog Brestovca. 

PFL Sombor
Prekinut post

ODŽACI – Nogometaši ŽAK-a zabilježili su prvu ovojesensku pobjedu na gostovanju u Odžacima.  Fenjeraš, OFK Odžaci, nije uspio ugroziti obranu Somboraca, a gosti su im s dva zgoditka Stankovića zapečatili sudbinu i odnijeli sva tri boda, rezultatom 0:2 (0:1). U narednom kolu ŽAK će u novom derbiju začelja ugostiti ekipu Hercegovca iz Gajdobre. »Konačno smo osvojili i bodove. Igru imamo, realizacija nam je do sada bila vrlo loša. Što je najveći apsurd, bodove smo osvojili u najlošije odigranoj utakmici, međutim nadam se da će nam to psihološki biti prijelomni moment i da će nam u narednom razdoblju igru pratiti i rezultati«, kaže član Uprave ŽAK-a Vladimir Jovanović.

Odgoda

BAČ – Utakmicu 4. kola Tvrđava – Vojvodina (Tovariševo), odigranu u Baču, dobili su domaćini rezultatom 3:2 (2:0). U prvom dijelu Bačani su imali terensku inicijativu, stvarali prigode, od kojih su dvije i iskoristili. U nastavku su gosti više napadali, međutim uspjeli su samo umanjiti poraz. U narednom kolu Tvrđava će gostovati u Ruskom Krsturu, kod ekipe Rusina.  

PFL Subotica
Beskompromisni Bajmačani

NJEGOŠEVO – Nogometaši Radničkog 1905 ušli su u pobjedničku seriju i zasjeli na lidersku poziciju. U 4. kolu su gostovali u Njegoševu, kod ekipe Proletera, a rezultat 1:2 (1:1) realan je pokazatelj pruženog na travnjaku. Borbeni domaćini su pružili snažan otpor, međutim tjelesno spremniji Bajmačani pobjedu su osigurali boljom igrom u nastavku. U narednom kolu Radnički 1905  će ugostiti ekipu Sente iz istoimenog mjesta. 

Svakom po bod

ĐURĐIN – Ekipa Đurđina u 4. kolu je ugostila Jadran iz Feketića i počastila ga bodom uz rezultat 1:1 (0:0). Oba zgoditka pala su u nastavku, a po prikazanoj igri ovo je i najpravedniji ishod. I u narednom kolu Đurđin će biti domaćin, ugostit će ekipu Njegoša iz Lovćenca.

Preporod u gornjem domu  

PANONIJA –  Nogometaši Preporoda  zabilježili su novu pobjedu na gostovanju u Panoniji, kod fenjeraša Panonije IM Topola. Po prikazanoj igri rezultat 1:3 (1:1) mogao je biti i uvjerljiviji u korist Novožedničana. U narednom kolu Preporod će nove bodove potražiti na domaćem travnjaku protiv Vojvodine.  
Općinska liga Bačka Palanka
Pobjeda na gostovanju

PLAVNA – Ekipa Sloga je odigrala odličnu utakmicu i na svojem travnjaku zabilježila pobjedu (4:1) protiv ekipe Borca iz Vizića. Ovom pobjedom Plavanci su skočili na 6. mjesto, a gosti su prigrlili fenjer. U narednom kolu Sloga će gostovati kod Bačke u Despotovu.

Potop

SELENČA – Nogometaši Slavije iz Bođana u 3. kolu su zabilježili poraz na gostovanju u Selenči. Rezultat (5:0) bio bi i veći da je domaćin odigrao punom snagom. Bođanci će i u narednom kolu imati tešku zadaću, jer će ugostiti trenutačnog lidera, ekipu Naša zvezda iz Silbaša.

MFL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred 
Deklasirana ekipa OFK Šikare iz Sombora

MONOŠTOR – Na prvoj jesenskoj utakmici pred svojim navijačima Dunav je ekipu OFK Šikare iz Sombora deklasirao s uvjerljivih 5:0 (3:0). Domaćini su bili nemilosrdni. Mučili su se s realizacijom stvorenih prigoda u prvih pola sata, a potom su sve nadoknadili u preostalih petnaest minuta do odmora zgoditcima Balaža u 30., Joke u 40. i Santoa u 45. minuti.  U nastavku, mrežu Somboraca zatresli su Balaž u 57. i Santo u 72. minuti. U narednom kolu Dunav će gostovati u Aleksa Šantiću kod istoimene ekipe. 

MFL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 2. razred
Potop Sonćana

ODŽACI – Na prvom jesenskom gostovanju Dinamo je zabilježio visok poraz. Ekipa Lidera, jednog od favorita prvenstva, deklasirala je Sonćane rezultatom 6:2 (2:1). Oba zgoditka u prvom poluvremenu domaćini su zabili nakon grubih grešaka Dinamove obrane, a osim postignutog (Vučićević u 29.), Sonćanima je pred sam odlazak na odmor poništen još jedan zgoditak, zbog navodnog zaleđa. U nastavku gosti djeluju poput raštimanog orkestra i u razdoblju od 61. do 72. minute primaju još četiri zgoditka. I pored pune mreže iza leđa, najbolji pojedinac u Dinamu bio je vratar Kuruc. U narednom kolu Sonćani će ugostiti ekipu Jedinstvo Lemeš iz Svetozar Miletića.

Minimalan poraz

SVETOZAR MILETIĆ – Na prvom jesenskom gostovanju ekipa Dinama 1923 zabilježila je kod novajlije u ligi, ekipe Jedinstvo Lemeš, poraz od 2:1. U dosta izjednačenoj igri domaćini su svoje prigode realizirali, a gosti su zbog slabije efikasnosti ostali kratkih rukava. Berešci će u 3. kolu ugostiti ekipu Telečke iz istoimenog mjesta. 

Mini kajak
Novi uspjeh Bezdanaca

Na ekipnom i pojedinačnom prvenstva države u sprintu, održanom u Beogradu, mladi kajakaši Dunava iz Bezdana ponovno su zablistali. Osvojili su drugo mjesto u ekipnom plasmanu, a u pojedinačnom četiri zlatna i tri srebrna odličja. Svakako treba istaknuti fenomenalan rezultat Boglarke Eđed, koja je osvojila tri zlata i jedno srebro, te Jenifer Bošnjak s osvojena dva zlata i srebrom. Zlatom se okitio i četverac Kiš – Kevago – Andrić – Sloboda. Lijep uspjeh zabilježio je i Aleksandar Perović. Bio je drugoplasirani u K–1 1000 za juniore. Tim rezultatom potvrdio je poziciju u reprezentaciji Srbije na natjecanju olimpijskih nada u poljskom Poznanju. 
Ivan Andrašić

 

Novi vatreni

Prvi susret nakon povijesnog finala SP-a u Rusiji nogometna reprezentacija Hrvatske odigrala je prošlog četvrtka protiv domaće selekcije Portugala. Prijateljski duel, koji je završen i prijateljskim remijem (1:1), poslužio je izborniku Daliću kao kontrolni ogled pred prvi nastup u novoformiranoj Ligi nacija u kojoj se vatreni nalaze u najjačem A jakosnom razredu, skupina 4 (Engleska, Španjolska, Hrvatska).
Na travnjak u Faru istrčali su novi vatreni: L. Kalinić, Barišić, Vida, Mitrović, Vrsaljko, Kovačić, Badelj, Perišić, Modrić, Pjaca i Livaja, dok su u nastavku susreta priliku dobile i pričuve: Milić, Čop, Pašalić, Jedvaj, Santini i Rog. S obzirom na izostanak nekoliko ozlijeđenih i nedovoljno spremnih prvotimaca (Rakitić, Lovren, Kramarić, Strinić), te onih koji su se oprostili od reprezentacije (Mandžukić, Subašić, Ćorluka) navedeni popis je okosnica stvaranja buduće nacionalne momčadi s kojom će izbornik započeti nastupe u Ligi nacija i potom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.
Iako prijateljski ogled nikada nije baš najvjernija slika objektivnog stanja, susret protiv Portugalaca koji su također zaigrali u posve šarenom i pomlađenom sastavu, ipak je donio dojam kako se stvara nova, kompaktna momčad koja je sposobna nastaviti pobjedničkom stazom iz Rusije.
Na vratima je Lovre Kalinić i više nego dostojna zamjena Subašiću, uz standardne Vidu i Vrsaljka a do povratka Lovrena i Strinića otvara se prostor za nova rješenja poput Barišića, Mitrovića i Milića, nogometaše koji nastupaju u respektabilnim europskim momčadima. Čini se kako je sredina terena, najvažnija spona u igri vatrenih, ostala nedirnuta i uz povratak Rakitića uz bok Modriću, Perišiću, Badelju i Kovačiću, sve bi trebalo funkcionirati u najboljem redu. Što se pak napada tiče, tu bi se u prvo vrijeme itekako mogao osjetiti izostanak Mandžukića kao prave špice, no vrijeme će pokazati i iskristalizirati prava rješenja na pozicijama najbližim suparničkom golu. Šansa je to za Kramarića, Livaju, ali i za sve boljeg Santinija, Čopa, Roga, Pjacu...
Sve su to samo spekulacije, jer prava slika će se dobiti tek nakon nekoliko susreta u kojima bi se trebala formirati konačna, udarna startna postava novih vatrenih.
Već bi duel protiv Španjolske trebao dati jasnije konture.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika