Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oživljavanja slavne prošlosti

Ako ste kojim slučajem posjetili Srijemsku Mitrovicu proteklog tjedna a niste bili upoznati s onim što se događa u tom gradu, mogli ste se barem na kratko vratiti u povijest ovog drevnoga grada. Kroz trodnevnu manifestaciju Carski Sirmij – grad legendi, koja je u Srijemskoj Mitrovici održana od 31. kolovoza do 2. rujna, posjetiteljima su kroz različite sadržaje daleke prošlosti Sirmija, nekadašnje prijestolnice jedne od provincija velikog Rimskog carstva, otvorene kapije vremena. Na ljetnoj sceni na Žitnom trgu prvoga dana manifestacije publika je mogla pogledati legendu o Maksimilijanu Herkuliju, upoznati se s izradom mozaika, pogledati borbu gladijatora, upoznati se sa starim zanatima Rimljana, kovaonicom novca, prodajom robova, obići sirmijumske rute i kušati rimsku trpezu. Drugi dan festivala bio je posvećen besjedništvu, festivalu Sirmium lex verbi –Sirmij svjetlost riječi, koji je okupio broje govornike iz više gradova u tradicionalnom 26. nadmetanju za vijenac besjedništva, a osmišljen je i bogat program za najmlađe. Želja organizatora je da kroz ovu manifestaciju promovira svoj grad i obogati turističku ponudu, ukazujući posjetiteljima na veliki značaj i vrijednost Sirmija.

Oživjeti zaboravljeni duh

Organizator manifestacje je Turistička organizacija Grada Srijemska Mitrovica u suradnji s Ustanovom za njegovanje kulture Srem, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i Gradom Srijemska Mitrovica. Osim Mitrovčana, publici su se predstavili i gosti iz Banja Luke, distrikta Brčko, članovi Rimskih dana iz Vinkovaca, gosti iz Zvornika kao i predstavnici Rimskih dana iz Hrtkovaca. Festival je otvorio gradonačelnik Srijemske Mitrovice Vladimir Sanader, ukazujući na značajne arheološke lokalitete u tom gradu.
»Sirmij je jedinstven. Ovdje su se rađali i boravili carevi. Mi želimo da Srijemska Mitrovica bude ispunjena svim sadržajima koji postoje u modernom svijetu. Ali također želimo oživjeti pomalo zaboravljeni duh tog vremena. Želimo da ovaj grad bude otvoren ne samo za ljude koji dolaze ugovarati poslove u Srijemskoj Mitrovici u novootvorenim tvornicama, već želimo privući mnogobrojne turiste. Ove godine se nastavilo iskopavanje arheološkog nalazišta Glac zajedno s našim prijateljima sa sidnejskog fakulteta. Doći ćemo sigurno do jednog značajnog arheološkog otkrića koje se nalazi van grada koje je već sada privuklo pozornost ne samo domaće nego i svjetske javnosti. I zato mislim da Srijemska Mitrovica, osim toga što je industrijski grad, treba biti i grad turizma i grad arheologije. I mi ćemo sigurno raditi na tome da tako i bude. Važno nam je što su nam tu gosti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja Europe kako bi što veći broj ljudi saznao o našem Sirmiju«, istaknuo je Sanader.

Na tragu epohalnog otkrića

Na lokalitetu Glac nedaleko od Srijemske Mitrovice arheolozi su nedavno došli do prvih značajnih otkrića. Podni mozaici, freske i skupocjeni materijal poput mramora i porfira koji su tamo pronađeni, potvrda su uvjerenja arheologa da se tu nalazi ljetnikovac rimskoga cara Maksimilijana Herkula.
»Carski grad legendi je osmišljen tako da se svake godine promovira nekoliko legendi drevnog Sirmija. Sam Maksimilijan Herkul je vrlo aktualan zbog iskopavanja na Glacu i zato smo se odlučili za tu temu. Veliko mi je zadovoljstvo što su nam se pridružili Rimski dani iz Vinkovaca i naši prijatelji iz Rimskih dana iz Hrtkovaca. Naši gosti imaju više iskustva i duže su zastupljeni u ovakvim manifestacijama i ja se nadam da ćemo i mi ići u tom pravcu. Ono što mi imamo su dragocjeni rimski zanati koje promoviramo i koje demonstriramo pred građanstvom i turistima. To je ono čime se hvalimo jer je jedinstveno«, kazala je ravnateljica Turističke organizacije Srijemske Mitrovice Svetlana Sabo, dodajući da preko raznih europskih fondova nastoje doći do sredstava.
Zajednička rimska povijest

Rimski dani iz Vinkovaca su povijesna, turistička i edukativna manifestacija kojom već šest godina Turistička zajednica Vinkovaca u suradnji s Gradskim muzejom predstavlja svoj grad kroz žive slike Colonie Aurelie Cibalae.
»Mi smo jedini grad u Hrvatskoj gdje se održava manifestacija kojom se želimo vratiti u povijest kada je Rim imao značajan utjecaj na život stanovnika. Ovu manifestaciju izgrađujemo proteklih šest godina i njome želimo predstaviti Vinkovce kroz žive slike Colonie Aurelie Cibalae i prikazati slično kao ovdje u Srijemskoj Mitrovici, kakva je bila kuhinja u to vrijeme, kakve su igre igrala rimska djeca, kroz defile i borbu gladijatora. Uvijek su suradnje dobro došle i uvijek ima nešto novo za naučiti. Već smo vidjeli neke zanimljivosti i nadam se da ćemo ih primijeniti na našoj manifestaciji. Svakako da bi nam bilo drago da se suradnja nastavi i dalje i da nam Mitrovčani dogodine budu gosti i na našoj manifestaciji, s obzirom na to da nas spaja zajednička rimska povijest. Srijemska Mitrovica i Vinkovci imaju nešto posebno čime se mogu pohvaliti i čime se ističu. To je ta povijesna vrijednost koja je nemjerljiva. Zato mogu reći da je ne koristimo dovoljno i mislim da ni za deset godina nećemo moći iscrpiti svo to bogatstvo koje imamo«, kazala je ravnateljica Turističke zajednice Vinkovci Martina Matković.
A o tome koja su to jela koja su Rimljani rado jeli, a koja su posjetitelji toga dana mogli i kušati, upoznala nas je nastavnica praktične nastave Ekonomske škole u Srijemskoj Mitrovici Stevka Čakić. Za ovu prigodu, pripremila je neka od njih sa svojim učenicima.
»Rimljani su znali što su jeli. To su zdrave namirnice, raznovrsno povrće, maslinovo ulje, masline. Šećer nisu koristili a kuhali su sa što manje začina. Jela su bila ukusna i bez masnoće. Za ovu prigodu napravili smo kuglice od griza i sitnog sira koje se prže u maslinovom ulju i nakon toga se uvaljaju u med i u susam ili mak. Zatim svinjsku pečenicu u tijestu, koja je kuhana s medom i smokvama, kupus s ringlicama i maslinovim uljem, poriluk s crnim i zelenim maslinama, raznim začinima, kimom i bijelim vinom«, kaže Stevka Čakić.
Svi oni koji ove godine nisu bili u mogućnosti posjetiti Srijemsku Mitrovicu tijekom ovog festivala kako bi se upoznali s njenom carskom prošlošću, priliku za to moći će iskoristiti već iduće godine na trećem festivalu i u uživati u bogatom i raznovrsnom programu.
S. Darabašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika