Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sastanak Milasa i Zannierea

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske 4. rujna održan je sastanak s gospodinom Lambertom Zannierom, visokim povjerenikom OESS-a za nacionalne manjine.
Državni tajnik Zvonko Milas na samom početku istaknuo je da pripadnici hrvatske nacionalne manjine koja živi u 12 europskih država žive u prilično različitim uvjetima. Naglasio je da je Republika Hrvatska sklopila četiri sporazuma (s Mađarskom, Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom) čiju provedbu prate međuvladini mješoviti odbori, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske je s hrvatske strane koordinacijsko tijelo i nositelj poslova u vezi s pripremom i održavanjem sjednica međuvladinog mješovitog odbora. Također, tijekom sastanka državni tajnik Milas naglasio je kako važnu ulogu u sjednicama imaju predstavnici nacionalnih manjina, a zahvaljujući sklopljenim sporazumima i radu međuvladinih mješovitih odbora stvaraju se preduvjeti za poboljšanje ukupnog stanja, statusa i razine ostvarenih manjinskih prava u sve četiri države. Tijekom sastanka državni tajnik ukazao je na položaj i status Hrvata u Italiji i Sloveniji te na druga otvorena pitanja i izazove s kojima se Središnji državni ured susreće.
Gospodin Lamberto Zannier je naglasio kako je važna zadaća Ureda kojemu je na čelu rad na promicanju učinkovitog sudjelovanja pripadnika nacionalnih manjina u javnom životu, osiguravanje primjerenog pristupa pravosuđu, medijima i obrazovanju te sprječavanje i rješavanje sukoba. Istaknuo je hvale vrijedno postignuće Središnjeg državnog ureda što će se u 2018. godini održati sjednice sva četiri međuvladina mješovita odbora za zaštitu manjina te pozvao predstavnike Središnjeg državnog ureda na intenzivniju suradnju, poput predstavljanja svojih aktivnosti na skupovima vezanim uz Bolzanske preporuke, koje je Ured visokog povjerenika za nacionalne manjine OESS-a donio 2008. godine u Bolzanu (Italija), a odnose se na preporuke o pravima nacionalnih manjina u međudržavnim odnosima.
Državni tajnik Milas se zahvalio g. Zannieru na iskazanom interesu i konstruktivnom razgovoru te izrazio spremnost za buduću aktivnu suradnju.
Uz visokog povjerenika sastanku su nazočili Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika, i Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske manjine u inozemstvu i viša savjetnica Natacha Andonovski-Carter, Wiliam Romans, viši pravni savjetnik te Filip Naglić iz Službe za ljudska prava Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika