Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Petodnevni program

Proslava Dana grada započela je još 29. kolovoza otvorenjem izložbe pod nazivom »Jesen u Prizrenu«, koju je upriličio Dom kulture iz Gračanice. Programi su trajali sve do nedjelje, 2. rujna, kada je subotičkim polumaratonom označen njihov kraj. Za nešto manje od 3,5 milijuna dinara Turistička zajednica Subotice priredila je svojim sugrađanima kulturna događanja, glazbeno-zabavni program i onaj u kojem su sudjelovali naši najmlađi sugrađani. Bio je tu i sportski program.
Prvi rujna dan je kada se održava svečana sjednica Skupštine grada. Tom je prigodom uručena diploma i plaketa zvanja Počasni građanin biskupu Subotičke biskupije msgr. Ivanu Pénzesu. Uručene su također diplome i plakete priznanja Pro urbe. Dobitnici su psihologinja Branka Bešlić, violinist Miloš Nikolić i društvena djelatnica Slavica Tot Lučić.
Svečana sjednica bila je prilikom za svojevrsni ekspoze gradonačelnika Bogdana Labana. On je, među ostalim, istaknuo kako su poslije višegodišnjeg zastoja nastavljeni radovi na Y kraku, te da se izvode zahvaljujući podršci Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva. Nastavljena je rekonstrukcija i adaptacija zgrade Narodnog kazališta, rekao je. 
»Intenzivno smo radili na proširivanju Slobodne zone, što je pridonijelo otvaranju novih radnih mjesta. Osim toga, investicije su se pozitivno odrazile na transfer novih tehnologija i znanja, razvoj malih i srednjih poduzeća i suradnju s višim i visokim stručnim školama. Grad se od 2016. godine nalazi u vanjskotrgovinskom suficitu od sedam do deset posto, što je prvi put od kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća«, izdvojio je gradonačelnik.
Predsjednik Skupštine grada Tivadár Bunford istaknuo je da je ovo tijelo dostojno radilo na ostvarenju ciljeva važnih za naše građane i ustanove. 
»Kvaliteti koje stavljamo na čelo naše praznične liste jesu političko jedinstvo, koje se manifestira u radu ove Skupštine, a demonstrira kroz učinkovit rad, uštedu vremena i sve u najboljem interesu građana Subotice. Tu je i dobra suradnja, međusobno razumijevanje, pozitivna komunikacija među koalicijskim part-nerima, s javnim institucijama i poduzećima i s Pokrajinom i Republikom. Skupština grada Subotice, kao najviše tijelo lokalne samouprave, kreira pravni i politički kontekst svakodnevnog života, ali i projicira dugoročne okvire za funkcioniranje naše zajednice, za njezin razvitak i budućnost«. 
Generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša bio je među predstavnicima diplomatskog kora koji su još činili diplomati iz Mađarske, Crne Gore i Italije. Bili su tu i prijatelji iz partnerskih gradova, među kojima je bio zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda, Hrvoje Andrić. Svečanost su uveličali i predstavnici nacionalnih vijeća sa sjedištem u Subotici, predstavnici crkve, predstavnici državnih i pokrajinskih tijela kao i Skupštine AP Vojvodine, kao i ravnatelji škola, ustanova, javnih i javno-komunalnih poduzeća. Kao i prethodne dvije godine i ove su   gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada posjetili bebe rođene na Dan grada u subotičkom rodilištu, i uručili prigodne darove njihovim majkama. 
Od pojedinosti dodajmo da je honorar za koncert Željka Vasića bio 850.000 dinara, dok je nastup mađarske pjevačice Bee Palya plaćen 3.150 eura.
S. Jurić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika