Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izvjesni prvi elektori

Lista »HRvati ZAjedno« desetak dana intenzivno radi na prikupljanju i ovjeri potpisa za elektore koje su kandidirali politička stranka Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), kulturne udruge koje podupiru ovu platformu kao i pojedinci.
»Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da se ovaj proces uspješno odvija. Osim u Subotici, potpisi za elektore se prikupljaju u Novome Sadu i Petrovaradinu, u Vajskoj, Bođanima, Plavni, Monoštoru, Surčinu, Srijemskoj Mitrovici, Tavankutu. Žedniku, Stanišiću i Lemešu, te u mjestima u Banatu. Mi smo za desetak dana uspjeli prikupiti potpise za desetak elektora. Proglašeno je i rješenje za prvoga elektora Tomislava Žigmanova. Nastavljamo s intenzivnim aktivnostima te i u drugim mjestima sa značajnijim brojem Hrvata planiramo biti prisutni kako bismo proces kojim upravljamo uspješno priveli kraju«, kaže za HR Tomislav Žigmanov. 
Kada je riječ o uslugama javnih bilježnika, do sada nije bilo nikakvih problema, ističe Žigmanov. »Napose u Subotici gdje je najveći pritisak, sva tri javna bilježnika, Jasmina Filipović Uzelac, Nikola Milešić i Josip Tonković i više nego profesionalno su odgovorili na naše potrebe. Sve je urađeno proaktivno, u punom kapacitetu, uz dogovor, ozbiljno. Pristupili su ovome poslu kao što i priliči instituciji javnoga bilježnika«. 
Veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Bakota i generalni konzul u Subotici Velimir Pleša bili su u obilasku procesa prikupljanja potpisa za izbornike, koje je organizirala lista »HRvati ZAjedno«. Prije svega ih je zanimalo ima li kakvih problema unutar same procedure ili možda opstrukcija, što do sada nije registrirano i sve ide prema utvrđenom planu, navodi Žigmanov. 
Prije svega je istaknuto da mogu biti zadovoljni da se izvršavaju obveze koje proizlaze iz Bilateralnog sporazuma dvaju susjednih zemalja.
Sudjelovanje u svakome izbornom procesu je veoma bitno, a osobito u specifičnom kakav je izbor za nacionalna vijeća nacionalnih manjina, ukazao je veleposlanik Gordan Bakota boraveći u posjetu jednom od mjesta prikupljanja potpisa, u DSHV-u. 
»Tako se pokazuje demokratska kapaciteta i općenito ovakva vrst potencijala jedne zajednice. Između Srbije i Hrvatske postoji važeći sporazum o zaštiti njihovih nacionalnih manjina, ali se iznad toga minimuma zahvaljujući odazivu pripadnika nacionalne zajednice očituje njezin vitalitet. Lijepo je vidjeti da je i veliki broj mladih, uz one srednje i starije dobi, zainteresiran sudjelovati u pred-elektorskom procesu i uvjeren sam da će se on uspješno završiti. Svi smo svjesni važnosti uloge Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Srbiji i u tome pogledu veseli veliki broj ljudi koji se upravo javlja. Kao predstavnik Republike Hrvatske sam zadovoljan tom zainteresiranošću, a što je bitno i za bilateralne odnose dvaju susjednih zemalja«. 
U pogledu okvira i ambijenta za odvijanje izbornoga procesa za nacionalno-manjinska vijeća, Bakota ističe da su aktualni izbori organizirani prema novome zakonskom okviru što omogućuje svim nacionalnim manjinama, i novim i »starim«, kvalitetan izborni proces. 
»To je vrlo bitan preduvjet za Republiku Srbiju u procesu usklađivanja vlastitih propisa s propisima Europske unije. I mi, kao i druge članice EU, a posebice one čije manjine žive na tlu Srbije, pratimo na koji način se proces odvija. Vjerujem da je novi zakonski okvir dostatan da se omogući da autentični predstavnici svih nacionalnih manjina budu izabrani u nove sazive nacionalnih vijeća«, zaključuje veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota.
S. Jurić

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay