Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Smotra dječjih pjevača i zborova

SUBOTICA – Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama organizira 14. po redu Smotru dječjih pjevača i zborova u Subotici. Smotra će biti održana večeras (petak, 7. kolovoza) u Velikoj vijećnici Gradske kuće, s početak je u 19.30 sati. Na smotri će sudjelovati 18 izvođača u pratnji Dječjeg festivalskog orkestra HGU Festival bunjevački pisama pod ravnanjem profesorice tambure Mire Temunović. Cijena ulaznice je 250 dinara.
D. B. P.

Smotra hrvatskih tamburaških 
sastava u Ljutovu

LJUTOVO – Deseta po redu Smotra hrvatskih tamburaških sastava u Ljutovu bit će održana u nedjelju, 9. rujna, u mjesnom Domu kulture s početkom u 20 sati. U programu sudjeluje četiri sastava iz Subotice, Mohača (Mađarska) i Kaptola (Hrvatska) te domaćini – Tamburaška sekcija HKUD-a Ljutovo. Ulaz je besplatan.
D. B. P.

Širi izbor za najbolju kratku priču 
Preprekove jeseni 2018.

NOVI SAD – Povjerenstvo za izbor najbolje kratke priče u okviru natječaja Preprekova jesen koji je raspisalo HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada, u sastavu: Marko Kljajić, Franja Petrinović i Dragan V. Todoreskov, odlučilo je da u širi izbor uđe osam priča, od kojih će biti izabrane tri najbolje. To su priče: Plavo cvijeće Stjepana Crnića, Na kraju sela Paule Ćaćić, Pokušaj davljenja grižnje savjesti Marije Đekić, Na ledenome vršku Deana Ganze, Na bolovanju Jagode Prebeg, Što bude, bit će Šime Storića, Bratelo Branimira Miroslava Tomlekina i Bjekstvo u sjećanje Slađane Varićak (navedeno prema abecednom redoslijedu imena autora). Odluka o najboljim kratkim pričama bit će donesena najkasnije 10. rujna ove godine.
M. T.

Jergović i Radaković na Prosefestu

NOVI SAD – Književnici iz Hrvatske – Miljenko Jergović i Borivoj Radaković sudjelovat će, među ostalim, na ovogodišnjem, međunarodnom festivalu proze Prosefestu koji će biti održan od 25. do 28. rujna u Novom Sadu. 
Manifestacija Prosefest je osnovana s namjerom da književnost vrati njezinim korjenima, živom i neposrednom kontaktu autora s čitateljima, prije svega mladoj publici. U okviru festivala dodjeljuje se i nagrada Milovan Vidaković za ukupno prozno stvaralaštvo. Organizator festivala je Kulturni centar Novog Sada.
D. B. P.

Filmski front u Novom Sadu

NOVI SAD – Zbog velikog interesiranja, Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski front produžio je rok za slanje filmova do 21. rujna, priopćili su iz Kino kluba Novi Sad koji organizira ovu manifestaciju. Festival će biti održan krajem listopada i to po 16. put, a prima eksperimentalne, igrane, animirane i dokumentarne filmove. Uvjet je da maksimalna dužina filma bude 30 minuta i da je produciran ove ili prošle godine. 
Službene selekcije glavnog programa neće biti mijenjane, dok u prateći program organizatori uvode novine. Osim horor filmova iza ponoći, publika ove godine može očekivati i program dugometražnih dokumentarnih filmova, kao i filmske radionice. Također, ove godine uvode još jedan dan, pa će festival trajati dulje.
Više informacija o prijavljivanju filmova možete dobiti na internetskoj stranici festivala: www.filmfront.rs. 
D. B. P.

Promocija knjige Marice Mikrut

SOMBOR – Udruga građana Urbani Šokci organizra u četvrtak, 13. rujna, promociju knjižice Marice Mikrut Šokica slidi Isusa od Kalvarije do Puta križa. Knjiga je tiskana u nakladi udruge Urbani Šokci. Na promociji će sudjelovati velečasni Marinko Stantić i ŽPS Kraljice Bodroga iz Monoštora. Početak je u 19 sati u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Somboru. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika