Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Punjena paprika iz pećnice

Nije do predvidivosti nego do neodoljivosti. Sad kad cijeli grad miriše na papriku, jedino što želim pripremati, kuhati, jesti i o čemu želim pisati su punjene paprike. I kada tome dodam neodoljivu potrebu, u posljednje vrijeme, za eksperimentirati u kuhinji, dobivam ideju punjene paprike zapeći u pećnici. 
Priča s paprikama je za mene kompleksna, jer nije svejedno koje paprike ću izabrati, pa će mi na tržnici dobro doći neko stručno mišljenje. Svakako, vidim da će u pećnici biti prava šarena zabava paprika. 
Potrebno: 500 g mljevene junetine / 1 crveni luk / 1 mrkva / 50 g riže / 1 žličica peršinovog lista / 1-2 čena češnjaka / papar / sol / tucana ljuta paprika / 1 žlica maslaca / 2-3 žlice ulja / 2-3 žlice pirea od rajčice / malo vode
Postupak: Sitno isjeckati luk pa ga pržiti na maslacu s malo ulja. Dodati isjeckan češnjak, meso i narendanu mrkvu. Sve začiniti i ubaciti malo tucane ljute paprike. Dodati opranu rižu, dobro promiješati i staviti da se malo prohladi. Za to vrijeme očistiti paprike. Paprike puniti nadjevom i redati u nauljenu tepsiju. Ako ste sačuvali peteljke paprike u vidu poklopca, možete nadjevene paprike poklopiti. Prekrijete tepsiju alu folijom i pečete u pećnici na 180-200 Celzija. Vrijeme pečenja ovisi od veličine paprika. Dvadeset minuta prije kraja pečenja otopite malo maslaca u tavi, dodajte pire od rajčice, malo vode, sve pomiješajte i prelijte paprike. Nakon toga isključite pećnicu i vratite u nju tepsiju s paprikama bez alufolije. Nakon dvadesetak minuta, paprike su spremne da napuste pećnicu i nađu se na vašem stolu. 
Dodatak: Nekada paprike punim samo s mesom, bez riže. Postoje razne solucije, a vi izaberite onu koja vama najviše godi. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika