Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet
Srpska liga Vojvodina 
Kazna za promašaje

BAČKI JARAK – Na drugom jesenskom gostovanju, u Bačkom Jarku, pred oko 300 gledatelja, nogometaši Bačke 1901, umjesto da  napune mrežu domaće Mladosti, u 85. minuti su primili jedini zgoditak na utakmici. Gosti su krenuli silovito, međutim, Tumbas i Krmar se  nisu proslavili u vrlo izglednim prigodama. U nastavku, domaćini se, osokoljeni obranama svojeg kapetana Rajića, zasigurno igrača utakmice, lagano oslobađaju pritiska i stvaraju sve izglednije prigode pred vratima Subotičana. Iako su posljednjih 20 minuta odigrali s igračem manje, upravo u tom razdoblju su, zahvaljujući fanatičnoj borbenosti i zatresli mrežu Bačke 1901 za velika 3 boda. U narednom kolu Subotičani će ugostiti ekipu ČSK Pivare iz Čelareva.

Vojvođanska liga Sjever
Maksimalan učinak

SOMBOR – Na Gradskom stadionu u Somboru, pred oko 1.000 gledatelja, ekipa Radnički 1912 je zabilježila novu pobjedu. Rezultatom 3:0 (2:0) potukla je Slogu iz Čonoplje. Domaćini su utakmicu praktički riješili u prvih četvrt sata igre, zgoditcima Matijaševića u 10. i Antunića u 14. minuti. Somborci su dominirali i u drugom poluvremenu, a nerješiva enigma za Čonopljane bio je mladi Antunić, koji im je drugi put na ovom meču zatresao mrežu u 53. minuti. Poslije 3. kola i maksimalnog učinka, lidersku poziciju na ljestvici s po 9 osvojenih bodova dijele somborske ekipe Radnički 1912 i Radnički. U narednom kolu Radnički 1912 će gostovati u Tavankutu. 

Treća ništica zaredom

BAJŠA – S gostovanja u Bajši Tavankućani su se vratili praznih ruku. Pred oko 200 gledatelja domaćini su jedinim zgoditkom, postignutim u 40. minuti, osvojili zlata vrijedne bodove. Poraz, treći zaredom, ostavio je Tavankućane na dnu ljestvice, kao jedinu ekipu bez ijednog osvojenog boda. Teško da će se ova pozicija promijeniti i nakon 4. kola, jer će NK Tavankut na svojem travnjaku dočekati ekipu s do sada maksimalnim učinkom, Radnički 1912 iz Sombora. 

Utakmica preokreta

KARAVUKOVO – S neugodnog gostovanja u Karavukovu Radnički se vratio s nova tri boda na svojem kontu. U utakmici punoj preokreta krajnji rezultat bio je 2:3 (1:1). I ovu utakmicu mladi Somborci su otvorili kako su samo mogli poželjeti, a već u 2. minuti, praktički iz prvog napada, brzonogi Martinović je zatresao mrežu domaćina. Osokoljeni ranom prednošću, stvorili su još nekoliko zicera, koji su ostali nerealizirani. Po nepisanom nogometnom pravilu uslijedila je kazna u samom finišu prvog i u prvom dijelu drugog poluvremena. Karavukovčani su poravnali minutu prije odmora iz opravdano dosuđenog penala, a rezultat preokrenuli 20 minuta kasnije, nakon udarca iz kuta, poslije grube greške gostujuće obrane. Radost domaćina trajala je samo 2 minute, poravnao je Erdei.  Novi preokret, za konačnu pobjedu Somboraca, donio je pogotkom u 70. minuti, svojim drugim na utakmici, najbolji pojedinac na travnjaku Martinović. I pored neviđene borbenosti i nekoliko izglednih situacija pred protivničkim vratima, domaćini u posljednjih dvadesetak minuta nisu uspjeli postići pogodak, pa su bodovi otputovali u Sombor. Radnički će u 3. kolu ugostiti ekipu Budućnosti iz Mladenova. 

I dalje neporaženi

ADORJAN – Nogometaši Mladosti Apa u 3. jesenskom kolu gostovali su u Adorjanu, kod ekipe Tise. Sudar dviju neporaženih ekipa, iako se na travnjaku igralo vrlo žestoko, ali fer i korektno, završen je miroljubivim rezultatom 1:1 (0:0). Nakon nekoliko nerealiziranih prigoda za promjenu rezultata, Apatinci su došli u prednost pogotkom Fabera u 51. minuti. Domaćini su poravnali 12 minuta kasnije iz opravdano dosuđenog penala. Do kraja utakmice bilo je još nekoliko izglednih prigoda za oba rivala, a najbliži pogotku bio je Faber, koji je u finišu utakmice zatresao vratnicu domaćina. U narednom kolu Apatinci će gostovati kod ekipe Mladosti u Turiji.

PFL Sombor
Poraz uz dobru igru 

SOMBOR –  Nogometaši somborskog ŽAK-a zabilježili su novi poraz, ovoga puta na svojem travnjaku, rezultatom 1:2 (1:2), od ekipe Stari grad iz Bačke Palanke. Željezničari su katastrofalno otvorili utakmicu, pa su gosti već u 20. minuti bili u prednosti od dva zgoditka. Tek tada su se Somborci probudili i počeli igrati, pa su u 40. minuti uspjeli umanjiti prednost rivala. U nastavku domaćini preuzimaju inicijativu, stvaraju prigode, međutim, mreža iskusne ekipe Starog grada kao da je bila začarana, do kraja utakmice više se nije tresla. U narednom kolu ŽAK će u derbiju začelja bodove potražiti u derbiju začelja, na gostovanju kod ekipe OFK Odžaci. 

Odgoda

KULPIN – Utakmica Kulpin – Tvrđava nije odigrana. Odgođena je na zahtjev domaćina, a naknadni termin odredit će natjecateljska tijela. U narednom kolu Tvrđava će ugostiti ekipu Vojvodine iz Tovariševa.  

PFL Subotica
Beskompromisni Bajmočani

BAJMAK – Nogometaši Radničkog 1905 na svojem travnjaku su pregazili ekipu Sloge iz Ostojićeva rezultatom 5:0 (2:0). Gosti su pružili otpor u okviru svojih mogućnosti, ali pred nadahnutim Bajmačanima u nedjelju bi vjerojatno pao i jači protivnik. U narednom kolu Radnički 1905 će  gostovati u Njegoševu, kod ekipe Proletera. 

Preokret u Hajdukovu

HAJDUKOVO – Ekipa Đurđina odlično je započela utakmicu protiv Vinogradara u Hajdukovu. U prvom poluvremenu realizirali su jednu od prigoda, a svoju mrežu su uspjeli sačuvati. Domaćini su u drugom poluvremenu odigrali na sve ili ništa, što im se isplatilo, pa su na koncu potpuno preokrenuli rezultat na 3:1 (0:1). U narednom kolu Đurđin će ugostiti ekipu Jadrana iz Feketića. 

Pobjeda Preporoda 

NOVI ŽEDNIK –  Iako izražena premalim rezultatom, pobjeda Preporoda na domaćem travnjaku protiv tvrde ekipe Njegoša iz Lovćenca rezultatom 1:0 (0:0) ostavila je domaćine u gornjoj polovici ljestvice. U narednom kolu Novožedničani će nove bodove potražiti na gostovanju kod fenjeraša Panonije IM Topola.                                                                                                                                                     
Općinska liga Bačka Palanka
Pobjeda na gostovanju

BAČKA PALANKA – Na gostovanju u Bačkoj Palanci Sloga je odigrala odličnu utakmicu i u Plavnu se vratila sa sva tri boda, osvojena pobjedom 1:2 (0:1) protiv domaćina, ekipe Borca 1945. U narednom kolu Plavanjci će dočekati ekipu Borca iz Vizića. 

MFL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Poraz Monoštoraca

KLJAJIĆEVO – Na otvorenju sezone Dunav je gostovao kod jednog od favorita ovoga prvenstva, ekipe Korduna. Domaćini su bili nemilosrdni i do vrha napunili mrežu Monoštoraca, rezultat je na kraju glasio 6:0 (3:0). U narednom kolu Monoštorci će na Doli ugostiti OFK Šikare iz Sombora.

MFL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 2. Razred
Sonćani igrali, 
gosti pogađali

SONTA – Na startu sezone Dinamo je na svojem travnjaku zabilježio poraz od 0:2 (0:2) od ekipe Borca iz Bačkog Gračaca. Iskusni gosti prepustili su Sonćanima terensku inicijativu, umješno otklanjali opasnost od svojih vrata, a u rijetkim napadima bili su vrlo konkretni. Oba zgoditka postigli su prije odmora, u 20. i 42. minuti, što su u prvom pouvremenu praktički i bila jedina dva udarca na vrata domaćina. Poslije odmora Sonćani su pojačali pritisak, stvorili i nekoliko prigoda, ali lopta jednostavno nije htjela u mrežu Borca. Još jednu stopostotnu prigodu imali su i gosti, međutim, lopta je pogodila vratnicu i odbila se u polje. U narednom kolu Sonćani će gostovati u Odžacima, kod novajlije Lidera.

Pobjeda na startu

BEREG – Na startu sezone ekipa Dinama 1923 u Beregu je ugostila i rezultatom 1:0 (1:0) porazila novajliju u natjecanju, Lider iz Odžaka. Berešci će u 2. kolu na gostovanje u Lemeš, kod drugog novajlije, ekipe Jedinstvo Lemeš.

Ivan Andrašić   

 

Skupina D
 

Young Boysi su, unatoč rezultatu iz prvog susreta u Bernu (1:1),  na koncu ispali prejaki za Dinamo i pobjedom (2:1) u Zagrebu izborili mjesto u skupinama Lige prvaka. Modrima ostaje žal za  propuštenom prilikom igranja na najvećoj europskoj sceni, ali i izdašnoj financijskoj naknadi, no život ide dalje. Točnije, europski život Dinama se nastavlja u skupinama Lige Europe. U skupini D, gdje ga je smjestio ždrijeb održan prošlog petka.
Nakon što su izvučene ceduljice s imenima Fenerbahcea (Turska), Anderlechta (Belgija) i Spartaka Trnave (Slovačka), protiv kojih će se Dinamo boriti za jedno od prva dva mjesta koje vode u europsko proljeće, trener Nenad Bjelica je imao prvi komentar:
»Zadovoljan sam, moglo je biti bolje, moglo je biti i gore. Rekao bih da je ovo prolazna skupina...«
I zbilja, ždrijeb je prije svega mogao biti mnogo gori, jer u preostalih 11 skupina ima mnogo jačih i kvalitetnijih momčadi (Arsenal, Sporting, Milan, Olympiacos, Lazio, Marseille...), ali i bolji (AEK Larnaca, Karabah, Vorskia, Dudelange, Apollon, Jablonec, Vidi Mol...)
No, nije se jednom pokazalo kako je jedno papir a drugo igra na terenu te da favoriti ne moraju imati zajamčene pobjede i prolaze u nastavak natjecanja. 
Hoće li tako biti nakon posljednjeg susreta u skupini D, koji će 13. prosinca Dinamo na Maksimiru odigrati protiv Anderlechta, ostaje nam vidjeti. Objektivno gledano, modri imaju solidnu skupinu u kojoj mogu pobijediti, ali i izgubiti u svakom susretu. Za prolaz će se ipak trebati izboriti barem 3 pobjede, ili koji bod više. 
Već prvi susret, derbi protiv Fenerbahcea 20. rujna u Zagrebu, mogao bi dati jasniju sliku stvarnih potencijala ove generacije. Iskustvo iz kvalifikacija Lige prvaka, osobito nesretan poraz u odlučujućem susretu (dva primljena gola u par minuta), zasigurno je dobra škola i pouka za buduće euro duele.
Vjerujmo kako će baš ova 2018./19. sezona Lige Europe biti berićetna za hrvatski nogomet i donijeti Dinamu toliko (gotovo pola vijeka) iščekivano europsko proljeće.
Ipak je to momčad iz koje je čak 14 nekadašnjih nogometaša zaigralo na proteklom SP-u. Momčad za koju je igrao netom proglašeni najbolji igrač Europe Luka Modrić. 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika