Arhiv tekstova Arhiv tekstova

LAZANJE

U tom razdoblju, prije nekih mjesec dana, kada me počela progoniti misao o lazanjama jeli smo neku jednoličnu hranu i živjeli u kampu. Mislila sam da je to do potrebe za novim okusima. Onda je želja postajala sve veća, a ja sam joj odolijevala s raznim izgovorima. Te jer je kalorična, a ja neumjerena pa bolje da ni ne naručujem. Onda mi je izgovor bio da nema smisla na moru umjesto neodoljive i svježe orade poručiti lazanje koje mogu jesti i kod kuće. Sad je najveći izgovor taj što nikada nisam pripremala lazanje, pa ne bih željela uprskati njene neodoljive okuse. Želja je u međuvremenu sve veća. Dakle, nema izgovora, na tacnu stižu lazanje.
Potrebno: 400 g kora za lazanje / 0,5 kg miješanog mljevenog mesa / 5 dl pasirane rajčice / 5dl crnog vina / velika glavica crvenog luka / 4 češnja češnjaka / peršin / papar / sol / origano / bosiljak / parmezan / 25 g maslaca / 3 žlice brašna / 6 dl mlijeka.
Postupak: Za lazanje prvo pripremiti umak tako što se na ulju proprži nasjeckani crveni luk, doda meso i nastavi s prženjem. Zatim dodati rajčicu, vino, sol, papar, nasjeckani peršin, sjeckani češnjak i ostale začine. Dozvoljeno je dodati na sitne komadiće narezanu mrkvu i drugo povrće, po želji. Sve zajedno kuhati oko pola sata, tj. dok veći dio tekućine ne ispari. Bešamel pripremiti tako što na ugrijani maslac dodate 3 žlice brašna i toplo mlijeko pa, uz stalno miješanje, kuhate dok se malo ne zgusne. U slučaju da se previše zgusne, dodati još mlijeka. Kore za lazanje ubaciti u kipuću vodu 2-3 minuta, te ih prebaciti i ostaviti u hladnoj vodi. Njih redati u dublju tepsiju ili vatroslalnu posudu namazanu margarinom i zalivenu bešamel umakom. Nakon toga ide prvi red tijesta, na njega bešamel i onda pripremljeni umak, pa opet tijesto, pa bešamel, pa umak i tako dok sve ne potrošite. Vjerujem da je ovo stvar prakse i dobre procjene jer je važno da umaka i bešamela bude dovoljno i lijepo raspoređeno kako bi kore imale u čemu da se kuhaju. Pripremljene lazanje pecite oko 45 minuta u pećnici koju ste zagrijali na 180 stupnjeva, dok ne porumene, zatim po njima posuti parmezan i peći još deset minuta
Dodatak: Bešamel i tijesto ne sadrže sol, pa na taj podatak računajte kada dodajete sol u umak. U tom dijelu je sve stvar ukusa.
Kod mene je nestrpljenje na maksimumu, pa se bacam na posao. Neka ovaj vikend po lazanjama miriše. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika