Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
Prvi bodovi

SUBOTICA – U drugom jesenskom kolu, na domaćem travnjaku, pred oko 400 gledatelja, nogometaši Bačke 1901 sigurnom igrom su zabilježili pobjedu  od 2:0 (1:0) protiv ekipe Srbobrana. Domaćini su krenuli silovito, pa su već u početnim minutama stvorili dvije stopostotne prigode, a iz treće su došli u prednost u 24. minuti. Poslije jednog silovitog prodora po sredini terena Tumbas je matirao gostujućeg vratara. Crveni đavoli napadaju i u drugom poluvremenu, a inicijativu su materijalizirali pogotkom Orčića u 77. minuti, poslije jedne munjevite akcije Krmara i Manojlovića. U finišu utakmice bilo je još nekoliko poluprilika ispred obojice vratara, međutim, rezultat se više nije mijenjao. U narednom kolu Bačka 1901 će gostovati kod ekipe Mladosti u Bačkom Jarku.

Vojvođanska liga Sjever
Uspješni i u gostima

CRVENKA – U 2. jesenskom kolu, na gostovanju kod Crvenke, ekipa Radnički 1912 je pred više od 700 gledatelja zabilježila novu pobjedu. Rezultat od 0:1 (0:0) zaslužena je nagrada Somborcima za strpljenje i upornost. Usprkos porazu ni domaćini nisu razočarali. Igrali su solidno, vrlo požrtvovno, o čemu svjedoči i pet javnih opomena, međutim, većina njihovih napada završavala je ispred kaznenog prostora gostiju. U finišu utakmice Somborci su pojačali tempo igre, a u 80. minuti zgoditkom Bogunovića, koji je u igru ušao nekoliko minuta ranije, osvojili tri vrijedna boda i sada su sa 6 bodova među pet vodećih ekipa. U narednom kolu Radnički 1912 će u derbiju dočekati Slogu iz Čonoplje. 

Novi poraz Tavankuta

TAVANKUT – Pred oko 300 vjernih navijača ekipa Tavankuta je zabilježila novi poraz 1:4 (0:1) od Bačke iz Pačira. Domaćini su se drugu utakmicu zaredom na svojem travnjaku mučili, lopta ih nije slušala, nikako nisu uspijevali povezati akcije, a gosti su bili znatno konkretniji i svoje pogotke postizali u 22., 70., 75. i 88. minuti. Poraz je ublažio N. Skenderović u 90. minuti. U narednom kolu Tavankut će gostovati u Bajši kod  istoimene ekipe. »Ovo je već zabrinjavajuće. Nije u pitanju kriza rezultata, nego i kriza igre. Nenadano su nam dva ključna igrača otišla u inozemstvo, taj gubitak nismo uspjeli pravodobno nadoknaditi. Ubrzano tražimo rješenje i nadam se da ćemo se u najskorije vrijeme boljim igrama i rezultatima odužiti našim vjernim navijačima, koji za sada imaju strpljenja i vjeruju u nas«, rekao je poslije utakmice predsjednik Tavankuta Marko Berberović. 

Sigurna pobjeda Radničkog

SOMBOR – Pred stotinak gledatelja Radnički je na svojem travnjaku svladao s 2:0 (1:0) uvijek neugodnog  protivnika, ekipu Mladosti iz Bačkog Petrovca. Pomlađeni Somborci od starta su napadali, stvarali prigode i promašivali. I gosti su bili vrlo opasni iz kontri, no nisu uspjeli svladati vrlo raspoloženog Jeličića. Jedini pogodak u prvom poluvremenu pao je u 39. minuti. Veteran Vuković idealno je nabacio loptu iz kornera, najviši u skoku bio je branič Dulić i doveo domaćine u prednost. U nastavku obrnuta slika. Gosti su veći dio vremena imali loptu u nogama, a domaćin je prigode stvarao u opasnim kontrama. Nakon brojnih promašaja suigrača, na scenu je u 82. minuti ponovno stupio veteran Vuković. Poslije jednog od brojnih kornera, kad su svi mislili da će uposliti nekog od napadača, on je iskosa jako felširanim udarcem prebacio sve igrače u gostujućem kaznenom prostoru, uključujući i vratara i lopta je završila u suprotnom kutu vrata Petrovčana za potvrdu pobjede i nova 3 boda, koja su Somborce svrstala među 5 vodećih ekipa. Radnički će u 3. kolu gostovati u Karavukovu kod ekipe Poleta. 

MladostI Apa među vodećima

APATIN – Nogometaši Mladosti Apa u 2. jesenskom kolu su osvojili nova 3 boda. Na svojem travnjaku, pred nekoliko stotina gledatelja, s 2:1 (1:1) su svladali ekipu Budućnosti iz Mladenova. Predvođena trenerom Slobodanom Bačićem Mladost je posve drugačija ekipa od one koja se u prošloj sezoni do posljednjeg kola grčevito borila za opstanak u ovom rangu natjecanja. Sada igraju lepršavo, dopadljivo za oko, ali i vrlo borbeno, što, sudeći po broju gledatelja, Apatince vraća nogometu. Za pljesak na otvorenom, zgoditke za domaćina dali su u prvom poluvremenu Gligorijević i u drugom Ožegović. Nakon ove pobjede Mladost Apa je u skupini od 5 vodećih ekipa sa 6 bodova, a u narednom kolu će gostovati u Adorjanu kod ekipe Tise.

PFL Sombor
Novi poraz u sudačkoj režiji

OBROVAC –  Nogometaši somborskog ŽAK-a zabilježili su novi poraz, ovoga puta na gostovanju u Obrovcu, kod  Borca 46. Rezultat 4:1 (0:1) pomalo je neočekivan, a po razvoju situacije na travnjaku i nerealan. Somborci su u prvom poluvremenu dominirali, a oko 60. minute, pri njihovoj minimalnoj prednosti, nesigurni arbitar je propustio dosuditi im penal i isključiti protivničkog igrača koji ga je skrivio. U nastavku, isključio im je bočnog napadača, te u sličnoj situaciji kakvu je propustio sankcionirati, dosudio penal za domaćina. Domaćin je umješno iskoristio sudačku naklonost i brojčanu prednost, te u posljednjih pola sata poraz pretvorio u uvjerljivu pobjedu. U narednom kolu ŽAK će ugostiti trenutačnog lidera, Stari grad iz Bačke Palanke. 

Svakom po bod

BAČ – Podjelom bodova, rezultatom 1:1 u Baču, u drugom kolu jesenskog dijela prvenstva, gledateljima su se predstavila dva nova područna ligaša. Domaćin, Tvrđava, u područje se plasirao iz Općinske lige Bačka Palanka 1. razred, a Sivčani su povratnici iz Vojvođanske lige Sjever. Utakmica je bila vrlo tvrda, borbena, ali ne tako lijepa za oko. Dojam je da su nogometaši obiju ekipa više vodili računa o svojim, nego o protivničkim vratima, tako da su, po svemu sudeći, oba takmaca zadovoljna s po osvojenim bodom. U narednom kolu Tvrđava će gostovati u Kulpinu, kod istoimene ekipe.

PFL Subotica
Bod u gostima 

BAČKO GRADIŠTE – S gostovanja u Bačkom Gradištu Radnički 1905 se vratio s bodom, osvojenim u igri bez zgoditaka protiv vrlo neugodnog takmaca, ekipe Vojvodine. U dosta tvrdoj igri nije ni bilo nekih izrazitih prigoda, pa su se i gosti i domaćini zadovoljili s po bodom. U narednom kolu Bajmačani će ugostiti ekipu Sloge iz Ostojićeva.

Toplo-hladno

ĐURĐIN – Ekipa Đurđina na domaćem travnjaku nije uspjela ovjeriti početna tri boda s gostovanja u prvom kolu. Protiv Preporoda iz Novog Žednika domaćini su zabilježili poraz od 1:2 (0:1). Iskusniji gosti dobro su kontrolirali utakmicu, a pokazali su više umješnosti u trenucima odluke. U narednom kolu Đurđin će gostovati u Hajdukovu kod Vinogradara.

Općinska liga Bačka Palanka
Goleada  

KARAĐORĐEVO – U prvom jesenskom kolu ekipa Slavije iz Bođana je na gostovanju u Karađorđevu zabilježila minimalni poraz (3:2) od domaćeg Proletera. Igralo se žustro, s dosta lijepih prigoda, a domaćin je iskoristio jednu više. Prigodu za popravni Slavija će imati na svojem travnjaku protiv Neština.

Sezonu otvorili porazom

PLAVNA – Na otvorenju jesenske polusezone Sloga je na svojem travnjaku zabilježila poraz (1:2) od ekipe Maglića. Plavanci nisu bili lošiji takmac, jednostavno, svoje prigode nisu iskoristili, pa su bodovi otputovali u Bački Maglić. U narednom kolu Sloga će gostovati u Bačkoj Palanci, gdje će se pokušati vaditi protiv ekipe Borca 1945.
Ivan Andrašić   

Suprotnosti

Prije samo dva tjedna u Bukureštu su Hajduka dijelile sekunde od plasmana u posljednju rundu kvalifikacija za Ligu Europe. Kiks vratara, gol u mreži i rasprsnula su se euro nadanja.
Černaest dana kasnije kao da se počinju raspadati i nadanja glede domaćeg prvenstva u kojemu bili
nakon pet odigranih prvenstvenih susreta imaju skromna tri boda i nalaze se na osmom mjestu tablice.
Tri mršava neodlučena rezultata, još uvijek bez pobjede, uz katastrofalnu gol razliku 5:10. Momčad koja je u najavama nove sezone 1. HNL pretendirala borbu za naslov i jedini klub u Hrvatskoj koji se na gotovo svakom domaćem susretu može podičiti s tisućama svojih navijača na tribinama. Hoće li se majstoru s mora, koji to po prikazanim igrama ovog ljeta to baš i nije, posrećiti u nastavku prvenstva ostaje nam vidjeti.
Totalni antipod ove tužne nogometne priče s juga Hrvatske je aktualni prvak Dinamo koji jednako dobro gura na obje fronte. Još ako se izbori plasman u Ligu prvaka (što je objektivno za očekivati nakon odličnog rezultata iz Švicarske), onda su modri ispunili najvažniji cilj ovog dijela sezone. Ali to se nije dogodilo.
Dinamo ipak sigurno napreduje na domaćoj sceni pa je u startnih pet susreta ubilježio četiri pobjede i jedan remi. 
Primjer suprotnosti može se sagledati i na pojedinačnoj nogometnoj sceni kada su u pitanju pojedini svjetski srebrni hrvatski nogometaši. Naime, nakon trakavice oko potencijalnog mega transfera Luke Modrića u Inter, najbolji nogometaš proteklog SP-a trenutačno nema mjesta u stratnoj postavi Reala. Je li to mala osveta čelnika najtrofejnijeg europskog kluba ili samo trenutačno stanje stvari ostaje nam vidjeti u predstojećim susretima. Jer nije baš logično gledati najboljeg veznjaka kako skuplja minute ulazeći s klupe.
S druge strane, Mario Mandžukić, koji se nedavno oprostio od državnog dresa, nastavlja s odličnim partijama u Juventusu i dokazuje kako duga pauza nakon SP-a na njemu nije ostavila traga. Asistencija i gol u susretu protiv Lazija, ostavljaju otvoreno pitanje nije li se Mandžo prerano oprostio od vatrenih.
Hoćemo li svjedočiti novim suprotnostima u predstojećim susretima novog sastava hrvatske nogometne reprezentacije u Ligi nacija?
Iskreno vjerujmo da nećemo!
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika